Eindelijk een tagcloud!

Na dit halve blog erover volgeschreven te hebben en jaren tevergeefs lobbyen heb ik eindelijk labels in mijn webwinkel en is er een heuse tagcloud!


Artoek moest omgezet worden naar nieuwe software omdat Luondo -net zoals Magento 1- per 1 juli 2020 stopt. Luondo is mijn inziens vastgelopen op filters omdat dat nogal een dingetje is in combinatie met lineaire subcategorieën.

Ik ging op zoek naar andere software met als harde eis "categorie = label" of filters.
"Categorie = label"' betekent dat je producten in meerdere categorieën tegelijk kunnen plaatsen zonder ze te hoeven kopiëren. Iets wat ik bij mijn eerste webwinkelhost moest doen en wat een van de redenen was waarom ik in 2012 overgestapt ben naar Luondo.
Liefst had ik uiteraard "categorie = label = filter" maar ik weet dat dat niet bestaat en was voornemens om alleen filters te gebruiken en de categorieën en labels links te laten liggen.

Ik kreeg het niet werkend:
  • Filters bleken alleen te werken in combinatie met een categorie. Dat dacht ik in eerste instantie op te lossen door één categorie aan te maken met daarin alle artikelen.
  • Filtermenu wordt alleen getoond op de product- en categoriepagina terwijl ik het als vaste navigatie op élke pagina wil hebben.
  • Op de productpagina wil ik de filters als labels tonen. Filters en labels zijn echter (zoals bij elke webwinkelsoftware) twee verschillende dingen en moest ik dan dubbel invoeren.
  • De bezoeker moet twee handelingen doen om een filter te activeren; aanvinken en op "verfijnd zoeken" klikken. Erg gebruiksonvriendelijk.
Na wat gestoei besloten om geen filters te gebruiken en een keuze te maken tussen labels en categorieën:

 LABEL CATEGORIE 
 Kan niet als categorie in headermenu Kan niet als label op productpagina 
 URL met search =
 artoek.nl/product/search?tag=naaipatroon    
 URL met map =
 artoek.nl/naaipatronen
 Kunt niets toevoegen aan overzichtspagina Kunt tekst en afbeeldingen toevoegen 
 ProductURL met achter ? het pad =
 artoek.nl/patroon-pippi-schort?tag=naaipatroon 
 ProductURL met broodkruimel =
 artoek.nl/naaipatronen/patroon-pippi-schort 

Argumenten vóór de categorie is dat er een nettere URL met map is, dat je de pagina kunt vormgeven én dat ie in het headermenu gezet kan worden. Het headermenu is de reden om desondanks voor labels te kiezen. Ik wil in het headermenu namelijk maximaal zes items in hebben en géén uitklapmenu terwijl ik meer dan 20 mappen heb.

Headermenu bij Nageluk met daarin één pagina en zes labels als tabblad:


Bij Blogger kan ik (externe) pagina's en labels in het headermenu (of als lijst in de kantlijn) zetten.
Bij winkelsoftware kun je geen labels in het headermenu zetten. Reden waarom ik vijf categorieën heb aangemaakt, waarvan er twee (naaipatronen en zelf printen) ook als label voorkomen.
Duplicate content, I know.

Bij Blogger heb ik een tagwidget waarmee ik de labels in een menu kan zetten. Ik kan kiezen welke labels ik wil tonen, in welke volgorde en of ze in een wolk of lijst moeten komen te staan.
Zo'n widget ontbreekt bij de (meeste) winkelsoftware. De tagcloud in mijn webwinkel is handmatig gemaakt met het tekstwidget. De tagcloud is op de desktop en tablet zo smal omdat ie niet automatisch goed uitlijnt op een klein telefoonscherm. Mobile first hé.

Een ander ding dat ik mis, is een tagmanager.

Blijft toch merkwaardig dat data-ordening en navigatie bij een simpel blogprogramma als Blogger beter geregeld is dan bij alle (!) winkelsoftware die ik tot op heden bekeken heb.