Fotoclaims

Ik had het niet geloofd, als je me voor juli 2018 verteld zou hebben dat:
  • Fotografen en fotobureaus enorme archieven hebben waar je met twee klikken een foto kunt downloaden in groot formaat en zonder watermerk. Op geen enkele manier zijn deze foto's beveiligd.
  • Er foto's, series en complete beeldbanken opgekocht worden om opgeklopte schadevergoedingen te claimen voor (vermeend) misbruik, regelmatig zonder dat eisers de rechten hebben om dat te doen.
  • Er gratis software bestaat waarmee je gelijkende foto's kunt opsporen.
  • Er juristen bestaan die voor elk gebruik opgeklopte schadevergoedingen vorderen.
  • Deze juristen desinformatie verspreiden en wollig taalgebruik bezigen om elk gebruik op een inbreuk te laten lijken. Dat sommige juristen beweren dat je foto's mag embedden en andere juristen daar een inbreukbrief voor sturen.
  • Er geen betaalbare rechtshulp is voor gedupeerden. Het Juridisch Loket is alleen voor particulieren. Juristen van rechtsbijstand -via vereniging of verzekering- geven aan dat je moet betalen omdat ze je niet bijstaan in een rechtszaak. En commerciële juristen adviseren te betalen omdat hen inhuren meer kost dan de claim.
  • Rechters opgeklopte schadevergoedingen met proceskosten toewijzen.
  • Er vrijwel geen IE-advocaten zijn die proceskosten en tarieven in hoger beroep willen betwisten.
  • Het overgrote deel van de ontvangers van zo'n brief gelijk betaalt.
Je moet het eerst ondervinden voordat je het kunt geloven...

Op mijn kletsblog mening en ervaringen.


Fotoclaims op Pinterest
Deze drie posts blijf ik updaten:

Posts gesorteerd op bedrijf:

Achtergrondinfo:

Deze website is ooit ontstaan als afsplitsing van mijn kletsblog. Ik schreef destijds saaie stukjes over niet-lineair ordenen van data. Die stukjes waren vooral bedoeld als archief en om het voor mezelf helder te krijgen. Tien jaar later is daar een nieuw autodidactisch onderwerp bijgekomen; auteursrecht.

Mijn eigen rechtszaak, met een rechter die een 2,5 uur durende zitting afsloot met "kssst wegwezen", leverde aardig wat schrijfsels op. Dacht ik in het begin de opgelegde boete ermee bij elkaar te kunnen bedelen, gaandeweg kwam ik erachter dat mijn vonnis geen incident is en uit burgerplicht ben ik erover blijven schrijven.

Dat deze "bedrijfstak" zo kon groeien de afgelopen jaren komt niet zozeer door de gedateerde auteurswet. Een inbreuk is een onrechtmatige daad en de wet gaat uit van daadwerkelijke schade, dat is prima.
Op geen enkele manier wil ik inbreuken promoten.
Dat steeds meer mensen hier een verdienmodel in zien komt door ons rechtssysteem. Het is aan de rechter of een foto een oorspronkelijk karakter heeft en het stempel van de maker draagt en het is aan de rechter wat een redelijke schadevergoeding is. Bij civiele zaken hoeft de fotoclaimer niet te bewijzen dat hij de (exclusieve) rechten heeft en wordt er niet gecontroleerd of het daadwerkelijk een inbreuk is. Rechters zijn onschendbaar en kunnen doen en laten wat ze willen. Hierdoor is afschrikwekkende jurisprudentie ontstaan waardoor het overgrote deel van de ontvangers van een onredelijke inbreukbrief betaalt. Het Openbaar Ministerie kan hier niets tegen doen omdat ze dan in zouden gaan tegen de rechtelijke macht. Zij adviseren rechtszaken voeren. Wat slechts een enkeling durft met meestal nog meer akelige jurisprudentie als gevolg.
Trias Politica.

Ik heb journalisten benaderd, geprobeerd subsidie te krijgen, meerdere media gevraagd of ik hierover (met die subsidie) voor ze mag berichten. Ik heb losse artikelen aangeboden aan diverse partijen maar zelfs gratis willen ze ze niet. "Wij plaatsen alleen artikelen van juristen". "U schrijft niets nieuws". "Het past niet bij de doelgroep". "Geen interesse". Of erger, geen reactie.
Ik doe dit dus voor noppes, ik kan niemand een factuur sturen. Iemand moet het doen hè? Een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd.

Tot slot, ik ben gestopt met gratis helpen van gedupeerden. De meesten betaalden helaas alsnog de claim en vroegen vaak ook nog om te zwijgen. Die tijd kan ik beter besteden aan het vastleggen van de misstanden zodat ik snel kan verwijzen.
Mocht je overwegen om betaald een jurist in te huren, klik hier. Voor foto's ken ik de auteurswet inmiddels van binnen en buiten.

Steunen doe je door reacties achter te laten bij mensen die hierover durven te schrijven, hun verhalen te delen, je eigen ervaring met naam en toenaam te publiceren, reviews te plaatsen en gedupeerden te helpen. En deze petitie te tekenen.

Als je niets doet weet je zeker dat er niets verandert.
Wie zwijgt stemt toe.