Auteursrecht

Alle artikelen op dit blog over auteursrecht
Op mijn andere blog staan nog wat persoonlijkere stukjes.


Deze drie overzichtsartikelen blijf ik updaten:

Gesorteerd op bedrijf:

Mijn eindeloze reeks artikelen met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.


Achtergrondinfo:

Deze website is ooit ontstaan als afsplitsing van mijn kletsblog. Ik schreef destijds saaie stukjes over niet-lineair ordenen van data. Die stukjes waren vooral bedoeld als archief en om het voor mezelf helder te krijgen. Tien jaar later is daar een nieuw autodidactisch onderwerp bijgekomen; auteursrecht.

Mijn eerste en enige rechtszaak, met een rechter die een 2,5 uur durende zitting afsloot met "kssst wegwezen", leverde aardig wat schrijfsels op. Dacht ik in het begin de opgelegde boete ermee bij elkaar te kunnen bedelen, gaandeweg kwam ik erachter dat mijn zaak geen incident is en dat er op grote schaal forse bedragen geclaimd worden waarbij gedreigd wordt met rechtszaken. Inmiddels heb ik er best lol in en leg alles wat ik zie vast. Soms met het nodige uitzoekwerk, andere keren staat het binnen een half uur op papier.

Dat deze "bedrijfstak" zo kon groeien de afgelopen jaren komt niet zozeer door de gedateerde auteurswet. Een inbreuk is een onrechtmatige daad en de wet gaat uit van daadwerkelijke schade, dat is prima.
Op geen enkele manier wil ik inbreuken promoten.
Dat steeds meer mensen hier een verdienmodel in zien komt door ons rechtssysteem. Het is aan de rechter of een foto een oorspronkelijk karakter heeft en het stempel van de maker draagt en het is aan de rechter wat een redelijke schadevergoeding is. Bij civiele zaken hoeft de fotoclaimer niet te bewijzen dat hij de (exclusieve) rechten heeft en wordt er niet gecontroleerd of het daadwerkelijk een inbreuk is. Hierdoor is afschrikwekkende jurisprudentie ontstaan waardoor het overgrote deel van de ontvangers van een onredelijke inbreukbrief betaalt. Het Openbaar Ministerie kan hier niets tegen doen omdat ze dan in zouden gaan tegen de rechtelijke macht. Zij adviseren rechtszaken voeren. Wat slechts een enkeling durft met meestal nog meer akelige jurisprudentie als gevolg.
Trias Politica.

Ik heb geprobeerd subsidie te krijgen, meerdere media gevraagd of ik hierover (met die subsidie) voor ze mag berichten. Ik heb losse artikelen aangeboden aan diverse partijen maar zelfs gratis willen ze ze niet. "Wij plaatsen alleen artikelen van juristen". "U schrijft niets nieuws". "Het past niet bij de doelgroep". "Geen interesse". Of erger, geen reactie.
Ik doe dit dus voor noppes, ik kan niemand een factuur sturen. Het levert me, behalve wat "gezellige" discussies, niets op. Een kleine financiƫle bijdrage om dit werk te steunen is van harte welkom.
Doneren (met een Tikkie of iDeal).

Tot slot, ik ben gestopt met gratis helpen van gedupeerden. De meesten betaalden helaas alsnog de claim en vroegen vaak ook nog om te zwijgen. Die tijd kan ik beter besteden aan het vastleggen van de misstanden zodat ik snel kan verwijzen.
Mocht je overwegen om betaald een jurist in te huren, klik hier. Voor foto's ken ik de auteurswet inmiddels van binnen en buiten.

Steunen doe je door reacties achter te laten bij mensen die hierover durven te schrijven, hun verhalen te delen, je eigen ervaring met naam en toenaam te publiceren, reviews te plaatsen en gedupeerden te helpen.

Als je niets doet weet je zeker dat er niets verandert.
Wie zwijgt stemt toe.
Mijn foto's worden ook gejat en verminkt...