Diensten

Juridische hulp


Voor €50,- check ik je claim en schrijf reacties zolang als nodig.


Voor €15,- stappenplan met teksten waarmee je zelf kunt reageren.

Februari 2017 ontving ik een sommatiebrief van Permission Machine en sindsdien houd ik alles over fotoclaims bij. Ik heb meer dan honderd uitspraken doorgespit, talloze fotoclaims gezien en gedupeerden geholpen bij rechtszaken. Mijn kennis is flink bijgespijkerd door jurisprudentie uit te pluizen en alles te archiveren in dit blog. September 2023 ben ik aan een studie Mediarecht begonnen.
Ik kan niets anders concluderen dat handhaving van fotorechten in Nederland niet meer onderworpen is aan het recht. Commerciële partijen incasseren onredelijke boetes en iedereen denkt dat dat klopt omdat rechters er in mee gaan.
Juristen hebben baat bij de onduidelijke, onvoorspelbare vonnissen met hoge schadevergoedingen en proceskostenveroordelingen, dan kunnen er uurtjes gemaakt worden. Mijn bevindingen worden genegeerd en ik word afgeschilderd als boze betweter omdat ik eind probeer te maken aan dit immorele verdienmodel.

Mijn tips als je een sommatiebrief ontvangt:
  • Reageer alleen als je de brief per aangetekende post met de juiste tenaamstelling hebt gehad.
  • Verwijder de foto als je niet kunt aantonen dat hij rechtmatig is geplaatst.
  • Bied je excuses aan zonder de inbreuk te erkennen of ontkennen.
  • Doe een schikkingsvoorstel van 2x de marktwaarde van de foto.
  • Ga niet in discussie en blijf je schikkingsvoorstel herhalen.
Als je gedagvaard bent mag je jezelf verdedigen door een brief te sturen naar de rechtbank. Een advocaat raad ik af omdat dat al snel meer kost dan de claim en de kans miniem is dat je deze kosten kunt verhalen, zelfs als je wint. En als de rechter deze kosten toch toewijst kan het voor de tegenpartij aanleiding zijn om in hoger beroep te gaan en lopen de kosten nóg verder op.
Laat je niet verleiden tot een onnodige en dure discussie over opzet, wel/niet inbreuk of verzachtende omstandigheden. Richt je volledig op de immer zwaar opgeklopte schadevergoeding.
Een advocaat is pas verplicht bij bedragen boven de €25.000 en hoger beroep.


Andere diensten

Afbeelding via Fabquote
"Alles moet zo simpel mogelijk gemaakt worden, maar niet simpeler" Albert Einstein

Ik ben een beelddenker en zie in een oogwenk de meest logische, minimalistische en driedimensionale ordening van een webwinkel. Ik kan:
  • Helpen je bestaande site of webwinkel te vereenvoudigen zonder dat ze aan functionaliteit verliest.
  • Helpen je bestaande site of webwinkel beter vindbaar te maken door de juiste woorden te kiezen voor labels, categoriën en filters.
  • Een eenvoudige, zelf te beheren, site opzetten in Blogger. Vrijwel onderhoudsvrij, met gratis hosting op de servers van Google.
  • Verder schrijf ik graag stukjes over uiteenlopende onderwerpen. Illustreer ik. En fotografeer...