De boosweter

Illustratie © Maaike Putman
 VillaMedia 'vergeet' deze naamsvermelding
en schendt daarmee auteursrechten

Nick Kivits is de mailtjes met gefrustreerde sneren helemaal zat en schrijft dit over twee boze betweters:

De software die Nick Kivits bespreekt in die video is Copytrack. Een mij welbekende claimbot. Als je het filmpje wil zien, klik dan op de tweet hiernaast en dat vind ik al te veel aandacht voor dat 'commerciële' bedrijf.

Eenieder die mij in die andere boosweter herkent (dit blog heet De Autodidact en ik verkoop naaipatronen) zal weten dat ik al meer dan 2 jaar alle jurisprudentie en artikelen over auteursrechttrollen volg.

Degene die mij niet herkent zal denken dat het een boosweter betreft omdat Nick Kivits de context weg laat. Normaliter zou ik hier geen woord aan vuil maken, wat niet weet wat niet deert, maar dit verdraaien van woorden illustreert goed de tegenwerking die ik van journalisten, juristen en fotografen ervaar.

Een stukje uit de mailwisseling waaruit hij citeert, klik op het screenshot voor een vergroting:

Ik had naar aanleiding van een oproep op Twitter door Nick Kivits een artikel geschreven over embedden en hyperlinken. Mijn inziens een van de grootste misverstanden waar volop misbruik van gemaakt wordt door auteursrechttrollen. Op zoek naar waarom hij dat (netjes en neutraal geschreven) artikel afwees zag ik dit op zijn site Freelancevoorwaarden.nl:

Twee linkjes naar juristen die ik veelvuldig tegenkom; de een beweert dat embedden zonder hyperlink mag, de ander stuurt er sommatiebrieven voor. Dát was de reden waarom ik "De tijd zal het leren" schreef. Et voila, Nick Kivits promoot en maakt gebruik van een auteursrechttrol (Copytrack) iets wat ik ten tijde van die mail al vermoedde.


Nog voor mijn vonnis, dat in dit artikel aangehaald wordt, had ik Nick Kivits al eens, dit keer inderdaad ongevraagd, gemaild:

Omdat ik dacht dat mijn rechtszaak interessante materie was. Omdat we al eens eerder ergens anders contact over hadden en ik hem een primeur gunde.

Enfin. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Comic © Raethedoe.com
 Kivits 'vergeet' deze naamsvermelding
en schendt daarmee auteursrechten

Help je mee een eind te maken aan auteursrecht-trollen? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.

Update 17 mei 2021
Journalisten die zo hypergevoelig zijn voor kritiek dat ze je blocken en daarover janken hebben wat te verbergen denk ik dan maar.


Update 18 mei 2021
Er stond dat Nick Kivits een auteursrechttrol was, dat is veranderd in dat Nick Kivits een auteursrechttrol promoot en er gebruik van maakt. En het screenshot van de tweet met waarin Nick Kivits het heeft over de fotografen die hem boos benaderden is toegevoegd.
Auteursrechttrollen zijn in dit stuk van Dirk Visser e.a. gedefinieerd als:
"Auteursrecht-trollen zijn bedrijven die auteursrechten van anderen verwerven of vertegenwoordigen om vergoedingen te incasseren die veel hoger zijn dan gebruikelijke vrijwillige licentievergoedingen. Zij doen dit door gebruikers op verschillende manieren onder druk te zetten."