De boosweter

Illustratie © Maaike Putman
 VillaMedia 'vergeet' deze naamsvermelding
en schendt daarmee auteursrechten

Nick Kivits is de mailtjes met gefrustreerde sneren helemaal zat en schrijft dit over twee boze betweters:

De software die Nick Kivits bespreekt in die video is Copytrack. Een mij welbekende claimbot. Als je het filmpje wil zien, klik dan op de tweet hiernaast en dat vind ik al te veel aandacht voor dat 'commerciële' bedrijf.

Eenieder die mij in die andere boosweter herkent (dit blog heet De Autodidact en ik verkoop naaipatronen) zal weten dat ik al meer dan 2 jaar alle jurisprudentie en artikelen over auteursrechttrollen volg.

Degene die mij niet herkent zal denken dat het een boosweter betreft omdat Nick Kivits de context weg laat. Normaliter zou ik hier geen woord aan vuil maken, wat niet weet wat niet deert, maar dit verdraaien van woorden illustreert goed de tegenwerking die ik van journalisten, juristen en fotografen ervaar.

Een stukje uit de mailwisseling waaruit hij citeert, klik op het screenshot voor een vergroting:

Ik had naar aanleiding van een oproep op Twitter door Nick Kivits een artikel geschreven over embedden en hyperlinken. Mijn inziens een van de grootste misverstanden waar volop misbruik van gemaakt wordt door auteursrechttrollen. Op zoek naar waarom hij dat (netjes en neutraal geschreven) artikel afwees zag ik dit op zijn site Freelancevoorwaarden.nl:

Twee linkjes naar juristen die ik veelvuldig tegenkom; de een beweert dat embedden zonder hyperlink mag, de ander stuurt er sommatiebrieven voor. Dát was de reden waarom ik "De tijd zal het leren" schreef. Et voila, Nick Kivits promoot en maakt gebruik van een auteursrechttrol (Copytrack) iets wat ik ten tijde van die mail al vermoedde.


Nog voor mijn vonnis [nadien o.a. hier besproken] had ik Nick Kivits al eens, dit keer inderdaad ongevraagd, gemaild:

Omdat ik dacht dat mijn rechtszaak interessante materie was. Omdat we al eens eerder ergens anders contact over hadden en ik hem een primeur gunde.

Enfin. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Comic © Raethedoe.com
 Kivits 'vergeet' deze naamsvermelding
en schendt daarmee auteursrechten

Help je mee een eind te maken aan auteursrecht-trollen? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.


Update 17 mei 2021
Journalisten die zo hypergevoelig zijn voor kritiek dat ze je blocken en daarover janken hebben wat te verbergen denk ik dan maar.


Update 16 mei 2022
VillaMedia verspreidt al jaren foto's in groot formaat zonder naamsvermelding van de fotograaf via Twitter. Ik heb ze er meerdere keren op geattendeerd en het uitgeschreven in een blog. Toch duurt het nog steeds voort. Vandaag zag ik via dit filmpje dat Nick Kivits toegang heeft tot het emailadres van de redactie:


Update 9 juni 2022
Redactie VillaMedia heeft deze reactie over Kitty van Boven, de advocaat die wordt aanbevolen op Freelancevoorwaarden.nl, kort na publicatie verwijderd bij dit artikel.