Villamedia

Deze prachtige foto van Marion Koopmans kwam langs op Twitter. Wow! Is dat Rotterdam? Ik klikte op de foto en zoomde in. Voor de naam van de fotograaf, Duco de Vries, moest ik doorklikken naar het artikel op Villamedia.

Huh? Een professioneel medium dat een naamloze foto op Twitter publiceert om mensen naar haar website te lokken? Ik bekeek het twitteraccount van Villamedia. Meer dan 30.000 tweets die voor een groot deel bestaan uit hyperlinks naar de eigen website met een naamloze foto in groot formaat erbij. Kanonnen zeg, daar gaat iets structureel niet goed met het doorplaatsen van links.

Een lesje auteursrecht: voor hyperlinken naar een openbaar toegankelijke publicatie geldt:

  1. Je mag hyperlinken met een foto uit die publicatie. Dat wil zeggen dat als je op de foto klikt je doorverwezen wordt naar de bronpublicatie. Je biedt een rechtstreekse toegang naar de bronpublicatie en dan geldt het niet als een mededeling aan nieuw publiek volgens het Svensson-arrest.
  2. Je mag onder citaatrecht een foto bij een hyperlink plaatsen. De foto heeft een duidelijke functie; mensen lokken naar de bronpublicatie. Met de hyperlink voldoe je aan de eis van bronvermelding. Verder dien je de naam van de fotograaf te vermelden als die bij de bron staat. En je mag niet meer dan nodig citeren.
  3. Je mag volgens het Svensson-arrest (een deel van) de bronpublicatie insluiten in combinatie met een hyperlink. Dat kan met een screenshot of door met dezelfde frametechniek te "embedden". Het moet op identieke wijze met dezelfde layout, bijschriften, tekst, lettertype etc. verschijnen. En er moet een hyperlink naar de bronpublicatie aanwezig zijn.
  4. Voor foto's die geautomatiseerd verschijnen als je een link deelt op de sociale media, een deelknop gebruikt of aangeboden insluitingscode overneemt is de uitgever van het beeld aansprakelijk. Meestal verschijnt een foto overigens als hyperlink, dat valt onder nr. 1.
De tweet van Villamedia maakt inbreuk op het auteursrecht:
  1. De foto is geen hyperlink. Als je klikt op de foto kom je op een grotere weergave uit.
  2. Geen citaatrecht; naam fotograaf ontbreekt, foto wordt in een groter formaat aangeboden dan nodig om de hyperlink te promoten.
  3. De foto wordt op een andere manier weergegeven, zo zijn de hoekjes bijvoorbeeld afgerond.
  4. Villamedia is zelf de uitgever van het beeld.

Via deze tweet klikte ik door naar het artikel op de website vanVillamedia om de naam van de fotograaf te achterhalen maar die ontbrak. Reden om de foto van Grapperhaus eens beter te bekijken.

Ik downloadde van beide sites de foto. Het formaat bleek hetzelfde, 1920 x 1202 pixels. Het verschil is dat de foto van Villamedia labels en nevenstaande bestandgegevens heeft en de twitterfoto niet.

Frappant dat Villamedia stelselmatig foto's fullsize op Twitter publiceert zonder bestandgegevens. Van een medium dat Kluun een hardnekkige pikker van foto's noemt verwacht je toch voorbeeldig gedrag wat auteursrechten betreft.
Nog frappanter is dat dit al tijden aan de gang is en ANP dit nog niet ontdekt heeft.

De partij die ANP inschakelt om inbreuken op te sporen, Permission Machine, vindt namelijk alles!!1!
De kleinste websites ontvangen brieven, zelfs als het geen inbreuk betreft. Alleen al van fotograaf Bart Maat heb ik 3 onredelijke claims gezien.

Zoals deze over een foto van Jan Roos van 128x128 pixels. Het thumbnailformaat is mijn inziens al voldoende om de claim af te wijzen wegens bagatel. De vermeende inbreukmaker had bovendien insluitingscode van Soundcloud gebruikt (nr. 4). Verder zou het nog onder citaatrecht kunnen vallen; functioneel, niet meer dan nodig en de naam van de fotograaf ontbreekt bij de bron. Tot slot kon hij zich ook nog eens beroepen op het portretrecht van Jan Roos. De foto is in opdracht gemaakt, Jan Roos heeft die foto op Soundcloud gezet en daarmee Soundcloud toestemming gegeven om deze foto in te laten sluiten bij zijn podcast.



Een eind maken aan auteursrecht-trollen? Zodat de fotograaf die echt wat te claimen heeft dat kan oplossen zonder een jurist in te schakelen? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.