Uurtje factuurtje

De soap met Permission Machine continues... Ik had gelijk einduitspraak verwacht. Maar helaas er wordt een "comparitie van partijen gelast". Weer een rolzitting, stukken indienen en dan een hoorzitting. Bah, bah, bah.
Het is leerzaam, dat wèl. Ik weet steeds meer over gerechtelijke procedures en heb ervaren hoe 'behulpzaam' actieve uurtje-factuurtje-juristen zijn op de sociale media. Niet één die afgelopen periode inhoudelijk iets zei over mijn zaak, niet één die een helder antwoord op een simpele vraag op Twitter gaf.

Allemaal de mentaliteit, huur me maar in.

Wel vroeg er eentje om een link bij dit artikel over Permission Machine. Een link naar een blog over een bekende stockfotozaak (temperatuurmeter) die zij gewonnen hadden. Minpuntje in die zaak is dat de tegenpartij tot op heden de proceskosten (waaronder dus forse advocaatkosten) niet betaald heeft.

Een ander blogt over Permission Machine nadat ik een vraag stelde op Twitter. Een clickbait-nieuwsartikel waarin 2 zaken door elkaar gehaald worden op basis van een oud bericht. Antwoord op mijn vraag kreeg ik verder niet.

Weer een ander heb ik, op haar eigen verzoek, een antwoordmail van Permission Machine doorgestuurd omdat ze verwezen naar een blog van haar. Haar reactie was dat Permission Machine nogal aanhoudend was. En niet, zoals ik verwachtte, iets in de trant van "wat een belachelijke claim" met wat juridisch advies.

Maar goed. Ik snap het wel. Uurtje-factuurtje-juristen moeten geld verdienen. En dat is waarom juristen, hoe absurd de zaak ook is, adviseren om maar gewoon te betalen. Hen inhuren overschrijdt al snel het gevorderde bedrag.
En al die onterechte auteursrechtenclaims? Voor hen is het natuurlijk gewoon business. Hoe meer, hoe beter!

Dus betaalt iedereen maar. Ik heb geloof ik de discutabele eer om de eerste te zijn die daadwerkelijk gedagvaard is èn zich verweert.

Toegegeven, ik had nooit verwacht dat Permission Machine een rechtszaak zou aanspannen voor zoiets onnozels als een random foto van een legbatterijkip in een werkstukje van een kind. Toen het toch zover was bleef er niets anders over dan de strijd aan gaan met het risico dat de kosten (inmiddels €772) nog verder zouden oplopen en de wetenschap dat dit onnoemelijk veel tijd ging vergen. Maar het moest nu eenmaal, omdat het niet klopt wat Permission Machine doet! En als ik betaal, dan blijft iedereen betalen.

En ik ontplofte zowat toen ik de dagvaarding las:
"Eiser heeft belang bij het vragen en verkrijgen van veroordeling..."
"Eiser kan het zich niet permitteren om geld toe te leggen..."

Alsof ik het me kan permitteren hier een advocaat op te zetten.
Uiteraard hebben zij belang bij een veroordeling. Dan kunnen ze kleine zelfstandigen, stichtingen etc. blijven afpersen. Ik, en velen met mij hebben dan weer andere belangen.

Gelukkig kreeg ik wèl hulp van o.a. Luuk Koelman. Die vorig jaar een auteursrechtenzaak won zonder inschakeling van een jurist. Dankzij hem staat het verzoek aan de rechter erin om een fundamentele uitspraak te doen over claimclubs als Permission Machine. Ook vond hij zijn partner de oorspronkelijke foto, bijna 20 jaar oud en met een bollenprint erdoorheen. Niet de foto die dochter destijds vond. Deze is niet meer te vinden op een enkele publicatie met latere datum na. Merkwaardig, omdat dochter destijds de foto zonder bollenprint makkelijk gevonden moet hebben.

Gelijk na de dagvaarding dacht ik aan crowdfunding om er een goede advocaat op te kunnen zetten. Om een einde te maken aan de praktijken van Permission Machine. Doch een goede advocaat is geen garantie voor winst. De enige die met zekerheid er financieel beter van wordt is dan de advocaat. Bovendien kost het tijd, de tijd tussen dagvaarding en rolzitting was slechts 2 weken..... en ín de schoolvakantie.
Reden om zelf aan de slag te gaan met een verweerschrift. Met in mijn achterhoofd dit is zo'n minieme zaak, dat zal de rechter wel gelijk afhandelen.

Niet dus. Alle "munitie" tegen Permission Machine is welkom! Dat kan via de reacties hier, mail naar martineATartoek.nl of twitter met de hashtag #permissionmachine. Mocht je een dagvaarding hebben ontvangen hoor ik het graag, ook als je deze betaald hebt.

Eindig ik met een bedelactie om wat steun voor alle uren die dit nog gaat vergen en het risico dat ik veroordeeld ga worden voor alle proceskosten + die € 772,-...... Idee "gepikt" van deze door Permission Machine lastig gevallen persoon die inmiddels gelukkig van gedachten is veranderd en een verweer gaat indienen!

"Tikkie" via de webwinkel.

Wordt vervolgd.