Permission Machine

Van de ene kant ben ik blij met toko's als Permission Machine. Credits van foto's horen bij de maker terecht te komen, er wordt ongelooflijk veel gejat en het lijkt erop dat men toch iets voorzichtiger wordt met klakkeloos foto's overnemen.
De andere kant, het heksenjacht-verdienmodel, heb ik inmiddels ook leren kennen. Het betrof hier een foto van een legbatterij-kip die mijn destijds 9-jarige dochter in een werkstuk over kippen had gebruikt waarvan ik een stukje gepubliceerd had op mijn kletsblog. Mijn inziens geen zakelijk gebruik, volgens Permission Machine wel.

Permission Machine
permission machine

Meer dan een jaar verder weet ik dat Permission Machine:

Ik kreeg deze week, meer dan 7 maanden na de laatste brief van Permission Machine, 2 brieven van Rosmalen Nedland Gerechtsdeurwaarders B.V.. Van net zo'n belabberd niveau als de vele brieven van Flanderijn destijds inzake HBD. Nou mocht HBD, semi-overheid, helaas geld incasseren zonder tussenkomst van een rechter maar dat geldt gelukkig niet voor Permission Machine.
Mijn antwoord:

Rosmalen Nedland Gerechtsdeurwaarders B.V.
25 mei 2018

Geachte heer mr. XXX

Merkwaardig dat ik 2 brieven van u heb ontvangen waarbij in de een (A) staat dat ik binnen 8 dagen moet betalen en de ander (B), gedateerd op dezelfde datum (23 mei 2018), staat dat u geen betaling heeft mogen ontvangen op brief (A).
Nog merkwaardig is dat de kosten weer toenemen met € 72,- omdat ik uw mail van die dag heb beantwoord.

U meldt dat ik heb aangegeven dat ik niet kon weten dat er rechten rustten op de foto /dat ik erop mocht vertrouwen dat er geen rechten rustten op de foto.
Dit heb ik nooit aangegeven.

Verder meldt u dat de omstandigheid dat ik een externe partij heb ingeschakeld en/of dat een gebruiker van mijn website de foto geplaatst heeft daar niets aan af doet.
Dit is niet het geval. Ik heb die foto er zelf opgezet.

U meldt dat onwetendheid ten aanzien van het auteursrecht niet als argument kan worden aangevoerd.
Ik ben niet onwetend ten aanzien van het auteursrecht en heb dit niet als argument aangevoerd.

"Aanvaardt" in de 10e alinea is zonder t.
Het is niet gebruikelijk om brieven als (B) als word-documenten te mailen.

Vanaf heden zal ik u niet meer antwoorden aangezien de kosten dan blijkbaar oplopen.

Mocht u het laten aankomen op een gerechtelijke procedure dan dient u er rekening mee te houden dat daar gekeken wordt naar de ernst van de inbreuk en dat ik mijn tijd en mijn gemaakte kosten inzake deze procedure dan op u ga proberen te verhalen.

Met vriendelijke groet,

Martine Bakx

Tevens gepubliceerd op mijn blog.

Mocht je een vergelijkbaar akkefietje hebben met Permission Machine, al dan niet betaald om van het gedoe af te zijn, laat weten! Hoe meer munitie in een eventuele rechtszaak, hoe beter.
Of deel je verhaal op Twitter met de hashtag #permissionmachine

Update 4 maart 2019
Er kwam een rechtszaak. Die heb ik gedeeltelijk verloren. Pech met de rechter die het zakelijk gebruik vindt en die niet gelooft dat de foto voor veel minder is verkocht.
Hoe je je kansen vergroot op winst lees je hier.

Update 13 januari 2020
Als je overweegt een jurist in te huren klik hier.