Zoektocht naar webwinkelsoftware

De zoektocht naar andere webwinkelsoftware, zie vorige post, is ten einde. Hier een geheel subjectief verslag. Alvast mijn excuses voor de negatieve insteek, ik meld vooral waarom de een na de ander afvalt. Iedere aanbieder heeft natuurlijk zijn sterke en zwakke punten. Het is geen compleet overzicht, daarvoor zijn er heden ten dage teveel aanbieders. Ik heb dit geschreven en beoordeeld puur op mijn eigen situatie.

mijnWinkel
Mijn huidige host. Komend najaar zit ik daar 10 jaar. Tijd voor wat nieuws. Als consuminderaar heb ik er moeite mee om iets dat nog goed functioneert weg te doen. Toch ga ik weg. Belangrijkste argumenten;
  • De webwinkel is niet meer goed te beheren. Ik werk nog steeds met een excellsheet die ik moet uploaden bij elke kleine wijziging. Mijn navigatie wijkt af, waardoor er iedere keer 27 productlijsten overschreven moeten worden met deze excellsheet.
  • Met online productenbeheer erbij, dat uitbesteed is door mijnWinkel, word ik afhankelijk van teveel verschillende partijen; winkelsoftware, webbouwer, hosting, nieuwsbrief, CMS, betaalprovider en dus productenbeheer.
  • Last but not least. Ik kan niet labelen (oftewel de producten in meerdere categorieën zetten). Daar komt mijn obsessie voor tagging vandaan.

Minimale eisen aan de nieuwe aanbieder zijn; niet teveel achteruitgaan tov de huidige situatie, huidige ranking mee kunnen nemen, voorraadbeheer, kunnen labelen, met ideal betalen, zo min mogelijk verschillende partijen waar de webwinkel afhankelijk van is, zoveel mogelijk zelf kunnen doen enz.

Zelfbouw
Van alle kanten werd mij ingefluisterd dat ik zelf moest gaan bouwen. Magento biedt de meeste mogelijkheden, teveel voor mijn eenmanszaak. Zencart zou geschikter zijn. Maar ik heb geen webbouw- of programmeerkennis. Ik heb geen tijd en zin om dat aan te leren. Ik heb vooral geen zin om zelf steeds updates e.d. te gaan doen. Ik zoek een all-in-one aanbieder.

Mijnwebwinkel
Veel winkeltjes in mijn branche draaien daarmee. Toch heb ik er niet naar gekeken. Vanwege de naam, en omdat ze adverteren met het woord "mijnwinkel". Mijn gedachte hierachter is "Een kopie loopt altijd achter bij het origineel".

Winkeltjes.net
Daar had ik in 2006 naar toe willen overstappen. Omdat destijds daar alle winkelpagina's leesbaar waren voor zoekmachines. Bij mijnWinkel was dat nog niet het geval. Het vaste stramien en omdat het bij mijnWinkel in de toekomst ook mogelijk zou worden deden mij blijven. Een snelle blik nu leert dat het vaste stramien er nog steeds is, en het voelt niet goed, om van de ene antieke aanbieder naar de andere antieke aanbieder te gaan.

Websiteman
Al een halfjaartje heb ik de Websiteman in gedachten. Geadviseerd door www.sewnatural.nl die er uitermate tevreden over is. En zowat de enige die niet terugdeinst als ik eens wat opper op twitter. Ook de enige die helder en duidelijk antwoord op mijn vragen geeft ipv met een standaard aanbieding voor een te bouwen webshop komt. Websiteman biedt een totaalpakket. Toch is hij afgevallen. Omdat de webwinkelsoftware in ontwikkeling is en er pas een paar winkels mee draaien. En ik heb geen energie meer om als proefwinkel te fungeren.

SEOshop
Eigenlijk was het tijdens het schrijven van de vorige post geen vraag meer. Ik zou overstappen op SEOshop. Van collegae overstappers wist ik dat bezoekersaantallen omhoog schoten. SEOshop heeft hele mooie templates, www.kleerlijk.nl is er bijvoorbeeld mee gebouwd. En vooral, met SEOshop zou ik eindelijk een grote, door mij zo felbegeerde, tagcloud op de homepage kunnen zetten. Grote desillusie toen bleek dat ze niet zaten te wachten op een klant als ik. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Maar ik bedoel mijn opmerkingen altijd goed, het is jammer als het beschouwd wordt als geklaag ipv opbouwende kritiek. Ze hebben zelfs tot op heden niets gedaan met mijn opmerking dat er tussen de referenties een webshop staat die inmiddels is overgestapt van SEOshop naar Luondo.
Overigens bestaat bij SEOshop het gevaar dat je tags als zoekwoordentruc (een na laatste alinea van dit artikel) misbruikt. In mijn ogen moet je tags gebruiken om te navigeren. Bij SEOshop is het dubbelop, je kunt producten in zoveel categorieën zetten als je wilt (= labelen) èn je kunt tags toevoegen. In een winkel als deze www.knalfuif.nl is het onduidelijk waar je als bezoeker moet klikken, de woorden onderaan staan er alleen voor de zoekmachines, niet voor de bezoeker.
Maar het werkt als een tierelier. Webwinkels die draaien met SEOshop scoren als een van de beste hierdoor. Vraag is alleen voor hoe lang? Google volgt de bezoeker. Toch?

Op dit punt aan @zietuwel (van www.webwinkelforum.nl) gevraagd of hij niet een all-in-aanbieder wist die met types als ik overweg kon, hij kwam o.a. met deze:

Shoppagina
Duidelijk 1 partij waar je alles kunt onderbrengen. Degene die de winkelsoftware maakt is degene die de aanpassingen op maat doet. Producten kunnen weliswaar net zoals bij mijnWinkel maar in 1 categorie geplaatst worden, maar je kunt wèl labelen. En daarmee weer mooie filters maken. Urls kunnen identiek blijven en het overzetten van alle winkeldata kunnen zij (tegen betaling) voor je doen. Shoppagina is afgevallen omdat er, tov de basissituatie, toch teveel aanpassingen moesten gebeuren die ik niet zelf kon doen. Het zou iets teveel maatwerk worden.

Luondo
In eerste instantie niet naar gekeken omdat ik niet kan geloven dat je goede webwinkelsoftware kunt aanbieden voor € 0,25 per bestelling. Alleen al een iDealbetaling kost het dubbele, en daar hoeven de banken minder voor te doen. Het trekt, vermoed ik, vooral starters en piepkleine winkels die overstappen omdat ze € 20,- per maand wat ze nu betalen teveel vinden. Met als gevolg een belasting op de support en servers waar geen inkomsten tegenover staan.
Maar WOW, wat een fijne editor, wat een mogelijkheden, wat een prettige en snelle support. En wat zijn er al veel antwoorden te vinden in het forum.
Minpuntje vind ik de opbouw van de winkelpagina's. In mijn geval met voornamelijk portretfoto's (niet landscape dus) die ik zo groot mogelijk wil weergeven ontstaan er veel witruimtes, en op de productpagina's komt de bestelbutton (de belangrijkste button van de hele winkel) hierdoor zelfs "onder de vouw".
Maar als ik zie hoe Luondo zich in korte tijd ontwikkeld heeft (ze bestaan nog geen 2 jaar!) heb ik goede hoop dat dat wel goed komt op den duur.

Biedmeer
Qua mogelijkheden sluit Biedmeer het beste aan bij wat ik zoek. Mooie duidelijke webwinkels zijn er mee gebouwd. De editor vind ik net wat minder prettig dan bij Luondo, maar qua layout, kleuren, opbouw zijn er meer mogelijkheden.

Keuzestress
Verstandelijk zou ik moeten kiezen voor Biedmeer. Bestaat al wat langer dan Luondo, heeft zich bewezen, is een solide bedrijf, heeft meer mogelijkheden om de winkel er uit te laten zien zoals ik wil, maar gevoelsmatig (noem het vrouwelijke intuïtie) had ik een voorkeur voor Luondo. Jonger, innovatiever, fijne editor, een open forum......
Ik werd van de keuzestress verlost toen ik erachter kwam dat ik de urls van de productpagina's bij Biedmeer niet kon meenemen. Ze hebben weliswaar de mogelijkheid tot eigen urls, maar er staat een verplicht stukje in.

De winnaar
Luondo is het geworden! Ik ben al aan het knutselen geslagen: http://artoek.luondo.nl. Planning is om voor september over te gaan. Het is nogal een klusje. Omdat het tussendoor moet. En omdat ik nu handmatig verkleinde foto's heb, die te klein zijn van formaat om te gebruiken in de nieuwe situatie.

Op- en aanmerkingen zijn uiteraard van harte welkom!