Evolutie van de saas-webshop

Eindelijk, nadat ik het meer dan 15 jaar geleden zo bedacht, kan ik meerduidig ordenen én filteren. Voor Artoek helaas mosterd na de maaltijd omdat het eigenlijk niet rendabel is om alle data nog over te zetten naar een nieuwe "saas". Artoek is alweer jaren een webwinkeltje voor erbij.

1. CATEGORIE; gestart met MijnWinkel in 2002
De eerste saas-webshops gingen uit van een eenduidige ordening zoals die offline gebruikelijk én noodzakelijk is. Een fysiek object kan immers maar op één plek tegelijk staan. Wil je een object terug kunnen vinden in een magazijn, papieren catalogus of winkel, dan zul je één vaste indeling moeten maken: Die stelling, dat vak. Dat hoofdstuk, die paragraaf. Die afdeling, die onderafdeling.
Mappen worden opgesplitst in submappen. Verzamelingen worden opgesplitst in deelverzamelingen. Er zijn lineaire paden. Een boomstructuur. Een taxonomie. Een monohiërarchie.

2. CATEGORIE -> LABEL; in 2012 overgestapt naar Luondo
Bij Luondo was het mogelijk om meerduidig te ordenen. Artikelen kon ik in elke map zetten waarvan ik verwacht dat mensen het zullen zoeken (taggen). Je kunt verschillende soorten indelingen naast elkaar maken. Een polysortering. Ik maakte een indeling op thema, een indeling op soort en 3 losse labels.

                   
Links Luondo met labels, rechts TheShopBuilders met filters*

3. CATEGORIE -> LABEL -> FILTER; per 1 januari 2020 over naar TheShopBuilders
Ik heb rond de 200 artikelen, daarvoor zijn filters niet nodig. Medegebruikers van Luondo hadden ze wel nodig en mijn inziens is Luondo vastgelopen in het ontwikkelen ervan. Reden waarom ik overstap naar een saas-webshop mét werkende filters. De CATEGORIEËN van MijnWinkel waar ik bij Luondo LABELS van had gemaakt kan ik hier wel met elkaar combineren (=FILTEREN) door er meerdere tegelijk te selecteren.

Overigens moet ik trucjes uithalen. Omdat categorieën, tags en filters om redenen die ik niet begrijp bij alle webshop-software drie verschillende dingen zijn. Ik moet 2x dezelfde trefwoorden invullen; bij de filters en bij de tags. En de filters moet ik koppelen aan een categorie, anders verschijnen ze niet. Alle artikelen zet ik daarom in de categorie "alle artikelen". Waar ze dus sowieso al stonden.
En dan werkt het nog niet helemaal zoals ik zou willen. Liefst zou ik op het moment dat je iets aanvinkt realtime de geselecteerde producten willen zien, dat het aantal artikelen in de "containers" zichtbaar is en lege "containers" verdwijnen.
Kan ik natuurlijk een stukje maatwerk voor laten maken, maar hé, filters is al een overbodige luxe.

De wet van Murphy blijkt te gelden. Mijn naai-atelier verzendt niet meer naar Nederland. Vooralsnog, bij de huidige marktomstandigheden, ga ik niet op zoek naar een andere leverancier.
Op = op.

* De hele lijst bestaat uit filters. De woorden filters, categorieën en thema's in de lijst zijn namen van filtergroepen. Omdat ik zo blij ben dat het eindelijk gelukt is om categorie = label = filter te maken ga ik het woord thema's nog vervangen door filters.