Polysortering

Blij dat ik eindelijk beschreven zag dat producten op meerdere plaatsen tegelijk kunnen staan tikte ik gisteren iets te snel een stukje over polyhiërarchie. Bij nader inzien vind ik polyhiërarchie niet de juiste term voor de daar beschreven informatie-architectuur. Het gedeelte "poly" klopt, een product staat op immers op meerdere plekken tegelijkertijd, maar de hiërarchie (de classificatie) ontbreekt. Het zijn geen verbindingen tussen "meerdere" en "mindere". Een topic staat in de daar omschreven informatie-architectuur op het zelfde niveau als een author. Ik zou het dan ook eerder polysortering of poly-indeling willen noemen: de productendatabase is op meerdere manieren ingedeeld, gesorteerd.

De term polyhiërarchie past beter bij een productendatabase waarbij je labelt met hoofdtags en subtags. Zoals je hoofdstukken en paragrafen hebt. Of zoals hoofdcategorieën zich verhouden tot subcategorieën. Bezoekers navigeren in een vaste richting van hoofdtag naar subtag, van een hoger naar een lager niveau. Poly betekent dat een product in meerdere hoofd- en subtags kan staan.
Toevallig* heb ik van beide informatie-architecturen een actueel winkelvoorbeeld:

Plaatje uit het stukje van gisteren.
Met het groene streepje.
Polysortering
Zie athleteshop. Een winkel met een enorm assortiment en met veel leveringsklachten die mijn inziens veroorzaakt worden door een slechte informatie-architectuur. Het lijkt erop alsof ze de productendatabase ingedeeld hebben op sport en op soort artikel. Doch "het groene verbindingsstreepje" ontbreekt waardoor je als je bij de schoenen bent niet kunt filteren met voetbal om alle voetbalschoenen te kunnen zien.
NB, de indeling op soort artikel is mijn inziens niet logisch en er staan fouten in de filters.

Polyhiërarchie
Zie Hema. Een goede informatie-architectuur, zeker als je vergelijkt met andere grote webwinkels. Er is een duidelijke hiërarchie aanwezig èn producten staan op meerdere plekken. Desondanks is het geen echte polyhiërarchie; ze maken de navigatie namelijk onnodig ingewikkeld en minder logisch door vast te houden aan broodkruimels met voorkeurscategorieën. Waardoor de luiertas niet overal staat waar je hem verwacht.

* Da's geen toeval hè? Het halve blog hier is volgeschreven over dat je producten op meerdere plekken tegelijk kunt zetten en dat je kunt verfijnen door plekken te combineren. En niet wat de meesten doen:
- Er geforceerd één plek van maken door te werken met elkaar uitsluitende categorieën waardoor een onnodig ingewikkelde taxonomie ontstaat. OF
- De meerdere plekken weer te reduceren tot een enkele door te prutsen met broodkruimels, voorkeurscategorieën en canonicals.