Athleteshop.nl

Kort na elkaar las ik 2 berichten over Athleteshop.nl. In Twinklemagazine wordt de webwinkel getest door een mysteryshopper en zag ik dat ze 5 sterren kregen voor de navigatie en structuur:


Oef zo'n goede waardering met een boomstructuur (= hiërarchische indeling), mouse-overs en kruimelpaden. Ik dacht nog, met meer dan 100.000 artikelen kan ik me voorstellen dat je met een goede doeltreffende hiërarchie werkt. Dat je de artikelen strikt indeelt op één wijze. Zodat 1 stap verder in de hiërarchie een volledige deelverzameling is van de voorgaande verzameling. Zoals bijvoorbeeld in de supermarkt met de volgende broodkruimel zuivel -> kaas -> soorten kaas. En geen 2 indelingsmethodieken, want dan kun je je data beter door 2 indelingsfilters trekken, omdat je dan veel minder woorden nodig hebt voor hetzelfde verfijningsresultaat.
Ik keek ff snel op de iPad. Geen hoofdnavigatie te bekennen, daarvoor moest ik eerst op de hamburger klikken. Aangezien je geen muis hebt op de iPad, waren er ook geen mouse-overs. Ik klikte een beetje rond, maar snapte (als doorgewinterde webwinkelier) de navigatie niet. Na een paar keer klikken kon ik op een gegeven moment weer categorieën kiezen?

Dezelfde dag dook Athleteshop weer op in het nieuws:


Hmmm, daar hoeft geen kwade wil in het spel te zijn. Met zoveel artikelen zijn ze misschien zelf het overzicht kwijt. En die hiërarchie die ze hebben, da's helemaal geen strikte. Waardoor artikelen wellicht op veel plaatsen tegelijk staan in de hiërarchie en ze de voorraad niet goed verdeeld hebben over deze verschillende plaatsen. Toch nog maar eens kijken op de desktop en dat deed ik vandaag. Ik zag deze 6 hoofdcategorieën:


Als je op sporten klikt verschijnen alle sporten. De rest lijkt na een snelle blik ingedeeld op soort artikel. Je kunt hier dus op 2 manieren de diepte in. Op sport, of op soort artikel. En dan krijg je natuurlijk nooit een strikte hiërarchie hè? Sporten had beter een filter kunnen zijn. Als ik nu via sportkleding naar schoenen ga, kan ik niet verfijnen naar voetbalschoenen.

En de filters, die werken niet correct. Ik kan deze twee filters (plaatje rechts) namelijk tegelijk selecteren.

Ik vermoed dat de leveringsproblemen komen door de structuur en navigatie. Wat wel of niet op voorraad is wordt niet correct getoond aan de klant. Wat helemaal niet meer leverbaar is, is niet overal verwijderd in de structuur. Sowieso snap ik niet dat je kunt filteren op "niet leverbaar". Niet leverbare artikelen verwijder je toch?*

Maar ja, experts en Google zeggen dat het nu eenmaal noodzaak is zo'n structuur. En daarom blijven webwinkels zo ingewikkeld doen terwijl het zoveel simpeler kan.

* Met verwijderen bedoel ik het zichtbaar & bestelbaar zijn. Vanwege SEO en archief (klanten die het kochten willen iets checken) kun je de productpagina's online laten staan maar ik zou ze niet tonen aan de klant die rondkijkt.