Doorsnedes of deelverzamelingen om te navigeren?

Een navigatieknop in een menu van een webwinkel of blog kan een verzameling laten zien: Artikelen met hetzelfde label, artikelen uit een bepaalde categorie of artikelen die binnen een bepaalde tijdsperiode (archief) of prijs vallen. Een navigatieknop kan ook naar één vaste pagina leiden, bijvoorbeeld de contactpagina.
Dit vervolg op het stukje van eergisteren gaat over het verschil tussen verzamelingen met een label en met een categorie. Ga je doorsnedes of deelverzamelingen maken om de bezoeker rond te leiden?

Labels
Je plakt labels op het artikel. Om de bezoeker te laten navigeren ga je labels combineren. Je laat het overlappende deel van de verzameling (de doorsnede) zien. Dat wordt filteren genoemd bij webwinkels.
De bezoeker kan in dit voorbeeld maximaal 3x verfijnen (een pad volgen van maximaal 3 stappen). Er worden doorsnedes gemaakt van 1, 2 of 3 labels.
De volgorde waarin je filtert maakt niet uit. Je komt op dezelfde doorsnede uit. Je kunt van [SPORT naar BN-ERS naar VOETBAL] of van [BN-ERS naar VOETBAL naar SPORT] om in het grijsgekleurde centrum te komen.




Categorieën
Om de bezoeker op een website met een lineaire structuur (hiërarchie) dezelfde navigatie-opties (alle mogelijke paden van maximaal 3 stappen) aan te bieden moet je maar liefst 15 categorieën aanmaken: 3 hoofdcategorieën, 6 subcategorieën en 6 subsubcategorieën. Een subcategorie is een deelverzameling van een hoofdcategorie. Een subsubcategorie is een deelverzameling van een subcategorie.


De volgorde van navigeren doet er nu wèl toe. De deelverzameling [VOETBAL in SPORT] is een andere dan de deelverzameling [VOETBAL in BN-ERS]. Deels overlappen ze elkaar, maar het bericht over de baby van Vd Vaart bijvoorbeeld valt niet onder SPORT maar wel onder BN-ERS.

Nu heb ik in dit voorbeeld 3 stappen genomen. Met 4 stappen om te verfijnen kan ik alle mogelijke doorsnedes al niet meer in het platte vlak weergeven. Laat staan dat je nog een overzichtelijke lineaire structuur zou kunnen maken met alle mogelijke paden.
4 stappen = 64 paden!

Jamaar 1; ik heb al die paden toch niet nodig, dus zo handig is dit niet. Nee, maar de paden die je wèl wilt moet je aanmaken. Bij labels kan de bezoeker zijn eigen pad maken en is hij niet afhankelijk van die paar paden die jij voor hem uitgestippeld hebt. Meer opties voor de klant met minder werk.
Jamaar 2; ik wil de (sub)categorie in de url zetten zodat de bezoeker weet waar hij is. Nou, hij zit waarschijnlijk op een stoel achter een beeldscherm. Het enige dat jij laat zien is het navigatiepad dat hij gevolgd heeft om bij dat artikel te komen. Terwijl hij misschien wel rechtstreeks via Google op dat artikel is geland. Een url moet uniek zijn. Wat doe je met een artikel dat in alle 3 de hoofdcategorieën valt? Een transfer van Vd Vaart bijvoorbeeld. Krijgt zo'n artikel 15 urls met canonicals? Of ga je daar een voorkeurscategorie* voor instellen? Een pad hoeft niet in de url, je kunt het gevolgde en zelfgekozen pad als een broodkruimel op de pagina laten zien.

Misschien wilt je bezoeker ook wel verzamelingen van elkaar aftrekken. Laat alle SPORT-artikelen zien behalve VOETBAL. Dat zijn weer 12 extra paden die je moet aanmaken in een lineaire structuur.
Dus hup, zoals ik al jaren zeg, weg met de structuur. Een navigatie-menu maak je met labels. Hoe lang zou het nog duren voordat webwinkels structuur** durven los te laten?

* Pfff voorkeurscategorie. Nog een extra iets dat je moet vastleggen. Het werd op een gegeven moment mogelijk bij mijn webwinkelhost, terwijl ik zat te hopen dat ze de lineaire koppeling tussen een sub- en een hoofdcategorie zouden weghalen waardoor ze als labels kunnen gaan fungeren. Dat is trouwens afgelopen jaren altijd zo verwarrend geweest, het woord dat je voor een label gebruikt, kan hetzelfde zijn als het woord dat je voor een categorie gebruikt. Bijvoorbeeld het woord ROOD.
Categorie; je plaatst het artikel op de RODE afdeling.
Label; je plakt het etiket ROOD op het product.
Als je naar de verzameling RODE artikelen wilt dan volg je bij categorie het lineaire pad naar de RODE afdeling en bij label roep je de RODE artikelen middels een search op.

** Zomer 2012 ben ik overstapt naar andere webwinkelsoftware. Zoals ik het voor ogen heb bestond destijds niet en zover ik weet nog steeds niet. Nu heb ik niet zo'n groot assortiment. Dus met 1 stap red ik het wel. Als ik groter was geweest dan had ik graag de verkleedkleren willen verfijnen met de thema's. Laat alle verkleedkleren met het thema kabouter zien. Maar dat gaat niet. Omdat de categorieën lineair gekoppeld staan. Kabouter staat als deelverzameling in hoofdcategorie thema en kan ik niet combineren met een andere hoofdcategorie.