donderdag 11 juli 2019

Saas-webshop vergelijken

Op het gebruikersforum van mijn huidige webwinkelhost wordt momenteel gediscussieerd over waar naar over te stappen als je niet naar CCV of Lightspeed gaat. WooCommerce valt voor mij sowieso af. De overblijvende opties heb ik in een excellsheet gezet met daarin mijn eigen wensen. Een wensenpakket waaraan Luondo voldeed op de filters na. Ergo, mijn inziens zijn ze op de filters vastgelopen. Zo ontzettend jammer want het is zo'n fijn pakket.

SP = Shoppagina
JW = JouwWeb
EWS = EasyWebshop
MWW = MijnWebwinkel
GWB = Gratis Webshop Beginnen
TSB = TheShopBuilders


SP JW EWS MWW GWB TSB
Prijs standaard 14,50 16,00 14,95 24,00 12,40 16,95
Aantal producten 1000 >> >> 2500 1500 5000
Opstartkosten - - - - - -
Categorie = label ja ja ? ja ja ja
Filters ja nee nee *** ja ja
Voorraadbeheer ja ja ja ja ja ja
SSL ja ja ja ja * ja
Eigen domein ja ja ja ja ja ja
Behoud van urls nee ****** ? nee ja ja
Mollie ja ja ja ja ja ja
MyParcel ja ***** ja ja ja ****
Downloads nee ja ? nee ja ja
Responsive ja ja ? ja ja ja
Import/export ** nee ? nee ja ja

>> = onbeperkt aantal producten.
* Bij hoger abonnement à €23,97 zit het erin, of los aan te schaffen voor €34,95.
** Bij hoger abonnement à €24,50 zit het erin.
*** In ontwikkeling. Voorbeeld in beta.
**** Kost €4,95 per maand.
***** Nee, wel Sendcloud.
****** Middels 301 forwards.

TOELICHTING:
Categorie = label. Producten in meerdere categorieën tegelijk kunnen plaatsen zonder ze te hoeven kopiëren.
Behoud van urls. Het meenemen van de huidige, geïndexeerde urls.
Downloads; de mogelijkheid om geautomatiseerd downloads te verkopen.
Import/export; een productenlijst kunnen up- en downloaden.

Ik ga pas einde van het jaar bepalen waarnaar ik overstap. Hopelijk heb ik voor die tijd uit het forum gedestilleerd welke webwinkelhost het beste aansluit bij mijn wensen en zijn alle vraagtekens ingevuld. Reden waarom ik het hier deel.

Voel je vrij om via de reacties onjuistheden en ontbrekende gegevens door te geven.
Het overzicht hier houd ik up to date.
* Gepubliceerd met de gegevens van 11 juli 2019.
* Update op 12 juli 2019.
* Update op 5 augustus 2019 nav antwoorden TSB en MWW. Prijs MWW is recentelijk verhoogd, van 19 naar 24/maand. MWW heeft een mooie uitleg over categorie = label: Je linkt het product naar een categorie. TSB heeft een handleiding waar je alle functionaliteiten kunt bekijken.
* Update op 9 augustus 2019 nav antwoorden JW. Prijs is inclusief mailbox-hosting. De eerste 3 maanden is gratis.

Update 30 augustus
EWS valt af omdat die onbereikbaar zijn.
SP, JW en MWW vallen af omdat ze minder ja'tjes hebben dan de 2 overgeblevene opties: GWB en TSB.
TSB heb ik al wat uitgebreider bekeken en ziet er goed uit. GWB moet ik nog uitgebreider gaan bekijken maar die #gratis in hun naam zit me een beetje in te weg. En ik zag dat filters per categorie ingesteld moesten worden. Dat is vloeken in de kerk bij mij. Dan moet je ze dupliceren om ze in meerdere categorieën tegelijk te kunnen gebruiken. Maar ja, filters heb ik niet persé nodig bij mijn kleine assortiment dus om het daar op af te laten vallen...

Grootste probleem waar ik tegenaan loop is dat ze allemaal te complex zijn. Bij Luondo heb ik alles wat ik overbodig vond uitgezet of links laten liggen (broodkruimels, inlog, subcategorie, dropdownmenu, voorkeurscategorie, deelbuttons etc.) en met een trucje 2 indelingen gemaakt (= polysortering) waardoor je via soort èn via thema de winkel in kunt.
Zo simpel mogelijk. Dat is goed voor SEO. En goed voor de snelheid.


Het is overigens de reden waarom ik voor saas kies. Anders ga ik eindeloos lopen knutselen net zo lang totdat alles op 100 staat. En dat is een beetje zonde van de tijd voor een doorsudderende webwinkel die pas weer actief gaat worden als de Zalando's en Bol niet meer onder de kostprijs opereren.

13 opmerkingen:

 1. Jouwweb
  Responsive: ja
  Mollie: ja
  MyParcel : nee, maar wel SendCloud

  Ik heb zelf ook zittende wijken en wegen, zelf heb ik nu de overstap gemaakt van Luondo naar Jouwweb
  Binnenkort hebben ze ook koppeling met webwinkelkeur

  Groet Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Stefan. Ik heb het verwerkt. Ja, wel of niet MyParcel zal niet de doorslag geven hier. Het is vooral makkelijk omdat ik het al gebruik.

   Verwijderen
 2. Hoi Martine, ter aanvulling: alle pakketten bij Shoppagina zijn responsive!

  Ben benieuwd waar je uiteindelijk terecht gaat komen - je bent bij ons in ieder geval van harte welkom, haha. ;-)

  Mocht je nog meer vragen hebben, stuur vooral even een mailtje: sander@shoppagina.nl :)

  Groet,
  Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh en wat betreft Categorie = label is het me niet geheel duidelijk hoe je dat precies bedoelt? Bij ons werkt het in ieder geval zo dat je bij het aanmaken of bewerken van een product meerdere categorieën kunt kiezen. Je hoeft het product dus nooit te kopiëren als je deze ook in een andere productcategorie wilt tonen.

   Maar misschien is 'nee' ook wat je daarmee bedoelt, dan heb ik niks gezegd! ;-)

   Verwijderen
  2. Dankjewel Sander! Dat zijn weer 2 ja'tjes. Ja met categorie = label bedoel ik dat je het artikel "labelt" met de categorie. Het was de reden waarom ik in 2012 overging naar Luondo. Ik heb destijds ook shoppagina bekeken en was in de veronderstelling dat je bij jullie ook moest kopiëren. Nadeel daaraan is o.a. dat je bij een zoekopdracht dubbele resultaten krijgt. Ander vraagje nu ik je toch "spreek". De winkelpagina's staan in een map "webshop" begreep ik. Is dat woord "webshop" aan te passen?

   Verwijderen
  3. Top!

   Het woord 'webshop' in de URL kan op verzoek worden weggehaald, maar niet gewijzigd.

   Verwijderen
  4. Aha, het kan weg. Dat zou betekenen dat de bestaande urls meegenomen kunnen worden? Of is een map niet mogelijk? Ik heb nog vanuit mijn oude host "verkleedwinkel" op die plek staan. Dat kan blijven staan?
   Voorbeeld-url: https://www.artoek.nl/verkleedwinkel/gevelvlag.html

   Verwijderen
  5. Zelf pagina's maken is wel mogelijk, maar hieronder kunnen dan geen producten worden gehangen - dat kan alleen met categorieën. In dit geval zou je dus een categorie 'verkleedwinkel' moeten maken, waardoor de hoofdpagina er (na het weghalen van /webshop/) qua URL zo uitziet: https://www.artoek.nl/verkleedwinkel/.

   De betreffende productpagina ziet er met onze structuur dan zo uit:
   https://www.artoek.nl/verkleedwinkel/detail/[productnr.]/gevelvlag.html

   Verwijderen
  6. Okay helder. Dan blijft behoud van urls op nee staan. Want er komt zie ik ook nog een stukje tussen zie ik "/detail/[productnr.]"
   Zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn.

   Verwijderen
 3. Oh, als je het zo bedoelt dan moet categorie = label bij GWB op Nee staan. Je hoeft niet te kopieeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je niet hoeft te kopiëren is het een JA.....
   Als je wel moet kopiëren dijt het aantal producten uit, wordt de database groter en krijg je dubbele resultaten te zien als je een zoekopdracht plaatst.
   Hmmm, hoe kan ik dat eens duidelijker opschrijven. Geeft nogal verwarring.

   Verwijderen
  2. ik denk gewoon iets van, product in meerdere categorieën kunnen plaatsen? evt met nog , "zonder te kopiëren".

   Verwijderen