Saas-webshop vergelijken

Op het gebruikersforum van mijn huidige webwinkelhost wordt momenteel gediscussieerd over waar naar over te stappen als je niet naar CCV of Lightspeed gaat. WooCommerce valt voor mij sowieso af. De overblijvende opties heb ik in een excellsheet gezet met daarin mijn eigen wensen. Een wensenpakket waaraan Luondo voldeed op de filters na. Ergo, mijn inziens zijn ze op de filters vastgelopen. Zo ontzettend jammer want het is zo'n fijn pakket.

SP = Shoppagina
JW = JouwWeb
EWS = EasyWebshop
MWW = MijnWebwinkel
GWB = Gratis Webshop Beginnen
TSB = TheShopBuilders

SP JW EWS MWW GWB TSB
Prijs standaard 14,50 16,00 14,95 24,00 12,40 16,95
Aantal producten 1000 >> >> 2500 1500 5000
Opstartkosten - - - - - -
Categorie = label ja ja ? ja ja ja
Filters ja nee nee *** ja ja
Voorraadbeheer ja ja ja ja ja ja
SSL ja ja ja ja * ja
Eigen domein ja ja ja ja ja ja
Behoud van urls nee ****** ? nee ja ja
Mollie ja ja ja ja ja ja
MyParcel ja ***** ja ja ja ****
Downloads nee ja ? nee ja ja
Responsive ja ja ? ja ja ja
Import/export ** nee ? nee ja ja

>> = onbeperkt aantal producten.
* Bij hoger abonnement à €23,97 zit het erin, of los aan te schaffen voor €34,95.
** Bij hoger abonnement à €24,50 zit het erin.
*** In ontwikkeling. Voorbeeld in beta.
**** Kost €4,95 per maand.
***** Nee, wel Sendcloud.
****** Middels 301 forwards.

TOELICHTING:
Categorie = label. Producten in meerdere categorieën tegelijk kunnen plaatsen zonder ze te hoeven kopiëren.
Behoud van urls. Het meenemen van de huidige, geïndexeerde urls.
Downloads; de mogelijkheid om geautomatiseerd downloads te verkopen.
Import/export; een productenlijst kunnen up- en downloaden.

Ik ga pas einde van het jaar bepalen waarnaar ik overstap. Hopelijk heb ik voor die tijd uit het forum gedestilleerd welke webwinkelhost het beste aansluit bij mijn wensen en zijn alle vraagtekens ingevuld. Reden waarom ik het hier deel.

Voel je vrij om via de reacties onjuistheden en ontbrekende gegevens door te geven.
Het overzicht hier houd ik up to date.
* Gepubliceerd met de gegevens van 11 juli 2019.
* Update op 12 juli 2019.
* Update op 5 augustus 2019 nav antwoorden TSB en MWW. Prijs MWW is recentelijk verhoogd, van 19 naar 24/maand. MWW heeft een mooie uitleg over categorie = label: Je linkt het product naar een categorie. TSB heeft een handleiding waar je alle functionaliteiten kunt bekijken.
* Update op 9 augustus 2019 nav antwoorden JW. Prijs is inclusief mailbox-hosting. De eerste 3 maanden is gratis.

Update 30 augustus 2019
EWS valt af omdat die onbereikbaar zijn.
SP, JW en MWW vallen af omdat ze minder ja'tjes hebben dan de 2 overgeblevene opties: GWB en TSB.
TSB heb ik al wat uitgebreider bekeken en ziet er goed uit. GWB moet ik nog uitgebreider gaan bekijken maar die #gratis in hun naam zit me een beetje in te weg. En ik zag dat filters per categorie ingesteld moesten worden. Dat is vloeken in de kerk bij mij. Dan moet je ze dupliceren om ze in meerdere categorieën tegelijk te kunnen gebruiken. Maar ja, filters heb ik niet persé nodig bij mijn kleine assortiment dus om het daar op af te laten vallen...

Grootste probleem waar ik tegenaan loop is dat ze allemaal te complex zijn. Bij Luondo heb ik alles wat ik overbodig vond uitgezet of links laten liggen (broodkruimels, inlog, subcategorie, dropdownmenu, voorkeurscategorie, deelbuttons etc.) en met een trucje 2 indelingen gemaakt (= polysortering) waardoor je via soort èn via thema de winkel in kunt.
Zo simpel mogelijk. Dat is goed voor SEO. En goed voor de snelheid.


Het is overigens de reden waarom ik voor saas kies. Anders ga ik eindeloos lopen knutselen net zo lang totdat alles op 100 staat. En dat is een beetje zonde van de tijd voor een doorsudderende webwinkel die pas weer actief gaat worden als de Zalando's en Bol niet meer onder de kostprijs opereren.

Update 27 augustus 2020
De webwinkel draait alweer even op de nieuwe SAAS. Ik heb gekozen voor TSB. Ook daar bleken de filters per categorie ingesteld te moeten worden net zoals bij GWB. Er bleken naast filters en categorieën gelukkig nog tags te zijn. Uiteindelijk heb ik de filters links laten liggen, enkele hoofdcategorieën aangemaakt en verfijnd met tags. Op de homepage heb ik handmatig een tagcloud gezet. Ik ben heel tevreden over het resultaat. Het enige jammere is dat het systeem broodkruimels aanmaakt. Waardoor ik o.a. niet alle URLS kon behouden én er dubbele URLS ontstaan.

N.B. Dit blog heeft een nieuw jasje en het reactie-gedeelte is daarmee verdwenen. De antwoorden die onder dit artikel stonden zijn verwerkt in het artikel maar kun je dus niet meer nalezen. Sorry.