De bootjes van Wordpress en Blogger

Blogbootjes. Een vervolg op webwinkelbootjes.


Categorie = map met één kenmerk.
Subcategorie = map met twee kenmerken.
Tag = label met kenmerk
Filter = filter met kenmerk; het resultaat is een map met twee kenmerken

Categoriseren; een artikel in een map zetten
Labelen met een categorie; een artikel in meerdere mappen tegelijk zetten
Filteren met een label; een doorsnede maken van twee of meer mappen

Blogger vaart met één bootje:
  1. Categorie = tag. Je kunt een artikel in zoveel mappen met één kenmerk zetten als je wilt.

Wordpress vaart standaard met twee bootjes, optioneel is een derde bootje (de SEO-plugin van Yoast):
  1. Je kunt een artikel in zoveel mappen met één of twee kenmerken zetten als je wilt.
  2. Je kunt een artikel in zoveel mappen met één kenmerk zetten als je wilt.
  3. Je maakt Google en de bezoeker wijs dat het artikel slechts in één map staat en dat je blog een eenduidige indeling heeft (monohiërarchie, taxonomie). Je wijst hiervoor een voorkeurscategorie (primary category) aan.
Het enige verschil in informatie-architectuur is dat je bij Wordpress een artikel in een subcategorie, een map met twee kenmerken, kunt zetten en bij Blogger niet. De vraag is of dat voor een blog nodig is; ik zie weinig Wordpressers de subcategorie gebruiken. Bovendien zou ik liever filteren (meerdere kenmerken selecteren) dan broodkruimelen (= een vaste volgorde van kenmerken vastleggen). Filteren kan bij beide niet.

Twee van de drie bootjes van Wordpress voegen nauwelijks wat toe maar zorgen er wel voor dat het varen bemoeilijkt wordt. Het volgende gaat regelmatig mis:
  • Voor het middelste bootje gebruikt men dezelfde kenmerken als voor het onderste bootje.
  • Er wordt niks gedaan met het middelste bootje, die functie zit immers al in het onderste bootje.
  • Er wordt niks gedaan met het onderste bootje zodat je Google en de bezoeker niet bedot met het bovenste bootje en je geen voorkeurscategorie hoeft aan te wijzen; er is daadwerkelijk een eenduidige indeling aanwezig. Nadeel hieraan is dat artikelen minder goed vindbaar worden omdat ze niet in elke map staan waar de bezoeker ze verwacht.
  • Men sjort het derde bootje erbovenop omdat de buurman dat doet maar gebruikt het niet om net te doen alsof er een taxonomie is.
Tsjongejonge wat ben ik toch blij dat ik nooit naar Wordpress ben overgestapt. En om op die webwinkelbootjes terug te komen; WooCommerce gaat het hem dus niet worden hè, die vaart met 6 bootjes!


Ik beweer al 15 jaar dat je beter geen lineaire structuur aan kunt leggen zodra je een artikel meerdere kenmerken meegeeft. Geen lijnen trekken van kenmerk naar kenmerk (broodkruimels) die de bezoeker verplicht moet volgen MAAR de bezoeker zelf zijn kenmerken laten kiezen en combineren.
Op basis van deze theorie kan ik je webwinkel versimpelen.