SEO-plugin voor Wordpress

Al jaren zie ik de SEO-plugin voor Wordpress opduiken, laatst weer bij de Blogacademie. En dat schuurt, ik blog namelijk bij Blogger en die heeft geen SEO-plugin. Tegelijkertijd geeft dat rust want SEO heb ik langgelee al gelaten voor wat het was.
Er zijn wat momenten geweest dat ik heb willen overstappen naar Wordpress. De laatste keer was omdat ik categorieën in de header wilde verfijnen met de labels uit de rechterkantlijn en dat lukte met Blogger niet. Ik was in de veronderstelling dat labels en categorieën in Wordpress de driedimensionale versie waren van paragrafen en hoofdstukken in een boek. Tot mijn verbijstering bleek dat niet zo te zijn. Verfijnen doe je in Wordpress met subcategorieën. Dat zijn lineaire paden. Een boomstructuur. Tweedimensionaal.......
Mijn hemel. Dit hele blog is voortgekomen uit het gegeven dat je virtueel artikelen in meerdere verzamelingen tegelijk kunt plaatsen. Dat je zo snel en eenvoudig artikelen kunt sorteren. En als je wilt verfijnen maak je doorsnedes van verzamelingen.

Voorbeeld
De artikelen in mijn webwinkel zijn opgedeeld op soort en op thema. De dokterstas staat in de categorie TASSEN èn in de categorie BEROEPEN. Ik kan de verzameling van alle TASSEN laten zien, de verzameling artikelen die met BEROEPEN te maken hebben èn de doorsnede van deze 2 verzamelingen; alle TASSEN die met BEROEPEN te maken hebben*.

Als je bij Wordpress wilt verfijnen moet je, heel ouderwets en tweedimensionaal, een categorie opsplitsen in subcategorieën. Zo'n subcategorie is een lineair pad; TASSEN -> BEROEPEN. Als je een artikel in de hoofdcategorie èn subcategorie wilt laten zien moet je het plaatsen in TASSEN en in TASSEN -> BEROEPEN. De verzameling BEROEPEN bestaat niet omdat BEROEPEN een subcategorie is die onder TASSEN staat.

Enkele features uit de plugin van Yoast
Om die lineaire structuur (taxonomie) duidelijk te maken voor zoekmachines -deze subcategorie valt onder die hoofdcategorie- worden zogenoemde broodkruimels in urls opgenomen. En als een artikel dan in meerdere categorieën staat ontstaan er dubbele urls. Om dat te voorkomen werkt men met voorkeurscategorieën en worden er canonicals geplaatst op de niet-voorkeurscategorieën.

Ik denk dat je beter met losse woorden kunt werken die de bezoeker zelf kan combineren dan met vastgelegde lineaire paden. Ik denk dat op het moment dat een product in meerdere categorieën staat het beter is om de categorie níet op te nemen in de url of om juist àlle categorieën op te nemen in de url. Dan hoef je niet met voorkeurscategorieën te werken, ontstaan er geen dubbele urls en is een canonical overbodig.

Reactie op een oude posting, problemen met URLS

Wat ben ik blij dat ik, voordat Wordpress de standaard werd, bij Blogger beland ben. Geen lineaire structuur mogelijk, geen broodkruimels, je kunt niet zelf de urls bepalen. Standaard staat alleen de datum en de titel van een artikel in de url. Die SEO-plugin is overbodig!
Ja, het klopt, je kunt niet lineair verfijnen bij Blogger en bij Wordpress wel. Doch het gros van de gebruikers verfijnt niet maar zit ondertussen wel te hannesen met voorkeurscategorieën, weet niet wat ze in de url moeten zetten en ziet het verschil niet tussen een label en een categorie.

* In werkelijkheid kan ik geen doorsnedes van verzamelingen laten zien. Mijn webwinkelsoftware is helaas net zo lineair als Wordpress.
Update juni 2020. Ik ben overgestapt op andere webwinkelsoftware waarbij dit wel mogelijk zou zijn met filters.