Wordpress categorieën en tags deel 2

Promotiekaartje Nageluk, de site waarmee
ik wilde switchen naar Wordpress
Naar aanleiding van mijn vorige blogpost ben ik even van mijn a propos.
Wat in mijn ogen de grootste pré was van Wordpress ten opzicht van Blogger bestaat helemaal niet!

Tags en categorieën blijken los van elkaar te fungeren.
Je kunt collecties maken van je blogartikelen met categorieën. Òf collecties maken met tags. Het zijn twee verschillende indelingsmethodieken naast elkaar die niet samenhangen, die elkaar niet beïnvloeden. Leuk voor als je daadwerkelijk 2 verschillende opdelingen wilt maken. Bijvoorbeeld op moeilijkheidsgraad en op thema voor iemand die blogt over onderwijs. Maar zo worden tags en categorieën meestal niet toegepast in Wordpress.
Geen wonder dat ik op Wordpress-sites zo weinig mensen tags en categorieën op de juiste manier zie gebruiken: Exact dezelfde woorden voor tags en categorieën, zodat je dezelfde collectie te zien krijgt als je op tag Pasen klikt en vervolgens op categorie Pasen. Of meerdere tags voor dezelfde collectie doordat er synoniemen gebruikt worden, bijvoorbeeld Sinterklaas naast Sint-Nicolaas.

Ik was in de veronderstelling dat tags een verfijning waren op de categorieën.
Zoals je hoofdstukken en paragrafen hebt in een boek, zo had je -dacht ik tot gisteren- categorieën en tags op een Wordpress-site.
Zoals paragrafen altijd onder het hoofdstuk staan in de inhoudsopgave van een boek, zo had je op een Wordpress-site, -dacht ik tot gisteren-, alleen die tags bij een categorie staan die daadwerkelijk in die categorie gebruikt worden.
Dat blijkt dus niet zo te zijn. Wordpress toont een vaste set van tags. Wordpress laat de getoonde tags niet afhangen van waar je bent op de site.

Nu valt dat natuurlijk wel te programmeren (toon alleen de tags die gebruikt worden in deze categorie). Misschien is er zelfs een plugin voor.
Maar ik heb 2 linker programmeerhanden. En echt belangrijk is het op dit moment niet. Ik wilde alleen mijn verbazing dat het niet zo werkt zoals ik het logisch vind delen.
En ergens ben ik opgelucht dat er nu geen argumenten meer zijn om ooit nog eens over te stappen naar Wordpress.