Het verschil tussen een categorie en een tag in Wordpress

Een categorie en een tag hebben dezelfde functie bij Wordpress: je labelt er berichten mee en op die manier kun je collecties van berichten tonen.

Er zijn, zover ik het als Wordpressleek kan beoordelen, 2 verschillen:
  1. Een categorie kun je aanvinken en zo in je menu tonen.
  2. Een categorie kun je opnemen in de url van het bericht.
Voor de rest werken ze exact hetzelfde.

Het 1e verschil kun je opheffen. Een tag kun je namelijk via "aangepaste link" tonen in je menu.
Het 2e verschil niet, een tag kun je niet opnemen in de url van het bericht. En dat is maar goed ook omdat een categorie in de url problemen kan opleveren:
  • Welke categorie zet je in de url op het moment dat een bericht in meerdere categorieën past? Sommige mensen zetten om deze reden een bericht dat in meerdere categorieën past slechts in 1 categorie. Het bericht wordt hierdoor minder vindbaar omdat de bezoeker het niet ziet bij elke categorie waarin het past.
  • Je urls kloppen niet meer op het moment dat je je blog reorganiseert, als je een nieuwe opdeling maakt, als je categorieën wijzigt, als je categorieën verwijdert of toevoegt.

Het argument dat gebruikt wordt om een categorie in de url te zetten is dat bezoekers dan weten waar ze zich bevinden. En dat ze eventueel de url kunnen hakken om naar de categorie te gaan.
Maar dan ga je er van uit dat een willekeurige bezoeker de url leest, dat ie snapt hoe een url is opgebouwd, dat ie weet dat ie kan hakken.
En zelfs de bezoekers die weten hoe een url is opgebouwd, je mede Wordpressgebruikers bijvoorbeeld*, gebruiken meestal de back-knop als ze een stap terug willen of klikken in het menu als ze naar een categorie willen. Tenminste dat denk ik, want ik hak zelden, eigenlijk alleen als een goed navigatie-menu ontbreekt.
Daar komt bij dat tegenwoordig op veel apparaten (ipad o.a.) en via bepaalde media (bloglovin o.a.) de volledige url niet meer getoond wordt. Je zult je site heden ten dage toch echt zo moeten inrichten dat mensen de url niet nodig hebben om te navigeren of om te zien waar ze zijn.

Om verwarring en linken (=labels) naar dezelfde collecties te voorkomen raad ik je aan om één labelfunctie te gebruiken in Wordpress. De categorie òf de tag. Dus niet allebei.
Tag zul je met een omweg, als een aangepaste link, in je menu moeten opnemen. En als je voor de categorie kiest zou ik de categorie niet in de url opnemen. Dat kun je uitzetten heb ik begrepen.
(Of kies voor Blogger, daar is slechts 1 labelfunctie :-D).

Tot voor kort dacht ik dat tags en categorieën aan elkaar gekoppeld waren in Wordpress. Dat de categorie een hoofdonderwerp was en dat je deze kon verfijnen met tags. Op dezelfde wijze zoals hoofdstukken en paragrafen in een boek aan elkaar gekoppeld zitten.
Maar ze werken dus onafhankelijk van elkaar en beïnvloeden elkaar niet.


Met dank aan Jacob Jan Voerman voor het inkijkje in Wordpress.

* Zo denken heel wat Wordpressgebruikers ook dat iedere gebruiker weet dat je naar "home" gaat als je op de header klikt.....