7 misverstanden over tags

Mijn eigen definitie (= interpretatie van deze autodidact :-) van een tag op het world wide web:
Een link (bijna altijd naar een map).
Zo'n link kan visueel van alles zijn. Een pictogram, een korte zin, een kleurtje, een jaartal maar meestal is het een woord. Een woord met daaronder de link.
Als je op een tag klikt dan ga je naar een map waar alle artikelen (webwinkelproducten, blogstukjes of foto's) mèt die tag in zitten. Een map is een overzichtspagina met artikelen. Artikelen die volledig kunnen worden weergegeven, of waar een samenvatting, thumbnail of enkel de titel van verschijnt.

Vorige week in Blogpraat kwamen er een aantal misverstanden andere interpretaties voorbij over tags.

Tags en categorieën in Wordpress zijn 2 verschillende dingen.
Ja en nee.
De term categorie klopt niet. Een categorie suggereert dat je het artikel ergens in plaatst. Maar wat je doet is een link maken naar een map waar alle artikelen staan met diezelfde link. Je plaatst niet, maar je verwijst. Iets plaatsen kan maar op 1 plek. Verwijzen kun je naar meerdere plekken.
Tags en categorieën in Wordpress zijn inderdaad wel 2 verschillende dingen. Maar ik zou dat anders genoemd hebben. Tags en hoofdtags. Of Tags en subtags. Zoals @leonieseket het heel praktisch interpreteerde; "ik gebruik de categorieën als hoofdonderwerp en de tags voor wat kleinere onderwerpen". Zelf zie ik het als de 3D variant van de hoofdstukken en paragrafen in een boek (2D).**

Het is duidelijker om elke blogpost maar in één categorie te zetten.
Nee. Voor jezelf misschien. Of als je later een boek wilt laten drukken van je blog. Maar je artikel wordt beter vindbaar als je elke verwijzing erin opneemt die erbij past.
Stel je hebt je foto's online staan in chronologische volgorde. Om de foto's beter doorzoekbaar te maken heb je 8 tags in gebruik; Kerst, wintersport, zomervakantie, familiefeesten, dagjes uit, school, werk en hond Woef. Een foto van Woef tijdens de wintersport op kerstavond geef je dan toch zeker 3 tags mee? Alleen als je al je foto's afdrukt moet je een keuze maken in welk album hij komt als je de foto niet 3x wilt afdrukken. Plaatsen versus verwijzingen maken.

Het heeft geen zin om tags te maken waar maar 1 of 2 artikelen in zitten.
Klinkt logisch. Je gaat niet linken naar een map als het enige artikel dat er in staat het artikel zelf is. Desondanks weer een nee. Omdat tags reuzehandig zijn om automatisch een alfabetisch register te genereren. Als jij over je moestuin blogt kan een index op plantennamen functioneel wezen, al staat er bij sommige planten maar 1 artikel.

Google waardeert maar ongeveer 5 tags.
WTF Google? Je tagt toch zeker niet voor Google? Je tagt voor de vindbaarheid. Om een navigatie te maken. Om bezoekers door je blog te leiden. Wat Google doet moet Google weten. En als iemand al zou weten wat Google wèl of niet waardeert, dan kan dat een half jaar later alweer achterhaald zijn.
Tijdens blogpraat werd ook beweerd dat 6 categorieën het beste was voor het overzicht.
Mwah. Het juiste aantal hangt helemaal af van het type blog. Je kunt toch ook niet zeggen dat een boek maar 6 hoofdstukken mag hebben?

Tags moeten uniek zijn en mogen dus niet de categorie of titelwoorden bevatten.
Het eerste klopt. Het heeft geen zin om meerdere mappen te maken voor precies dezelfde verzameling artikelen. Vroeger zag je dat wel eens als SEOtrucje, dan tagden ze alle woorden waarop ze gevonden wilden worden. Bijvoorbeeld verkleedkleding, verkleedkleren, verkleedkostuums en verkleedpakjes.
De categorie bij Wordpress ís een tag! En aangezien tags inderdaad uniek moeten zijn gebruik je uiteraard verschillende termen voor een gewone tag en een veelgebruikte tag (=categorie bij Wordpress).
Ik kan geen argument bedenken waarom een tag geen titelwoord mag zijn. Sterker. De tags in mijn blog Nageluk zijn meestal titelwoorden.

Zet de categorie in de url van het artikel.
Nee, nee en nog eens nee*. Gelukkig is het bij Blogger simpelweg niet mogelijk.
Argumenten om het te doen zijn dat het beter is voor Google omdat je meer zoekwoorden in de url hebt (WTF) en omdat je de bezoeker laat weten waar hij is. Maar de bezoeker is geland op je artikel en dat artikel staat in meerdere mappen, de bezoeker zit niet in 1 specifieke map.
Alsof je bij de alfabetische index achterin een boek, behalve het paginanummer ook de naam van het hoofdstuk neerzet.
Een boek kun je niet meer veranderen als het eenmaal gedrukt is. Een blog wel, misschien wil je andere woorden gebruiken voor je categorieën, je blog anders indelen of categorieën verwijderen. Dan zit je met een foutieve verwijzing in je url. Die kun je aanpassen. En dan moet je ze redirecten omdat externe backlinks anders niet meer werken. Lijkt me veel werk, of heeft Wordpress daar een handig tooltje voor?

Blogger is beperkt.
Dat hoor ik al jaren. En daar heb ik al eens wat over geschreven. Toch keek ik enigszins begerig naar de optie om bij geselecteerde berichten tags in 1x toe te voegen of te verwijderen. Vorige week heb ik dit blog handmatig een beetje zitten te hertaggen. Vandaag had ik zoiets van idioot dat Blogger het niet heeft en nog eens goed gezocht. En het zit er dus wèl in................
De tag "tagging" wil ik nog wijzigen maar ik weet niet waarin. Ooit heette die tag "labelen" maar dat woord werd steeds minder gebruikt. Iemand?

* Een aanrader om deze te lezen. Ze bestaan namelijk, mensen die er precies zo over denken als ik!

** Update 6 febr. 2017. Het doorgestreepte blijkt niet zo te zijn. Tags en categorieën werken onafhankelijk van elkaar. Zie mijn nieuwe blogpost over het verschil in tags en categorieën in Wordpress.