Labels (deel 8)

Informatie hoef je online geen vaste plaats te geven, in te delen, te categoriseren, te ordenen, te alfabetiseren of in een hiërarchie te zetten, Google vindt het toch wel. Google volgt de bezoeker. Dat de bezoeker het vindt is belangrijker dan dat hij weet waar het staat. Offline moet je wel weten waar iets staat, anders vind je het niet, tenzij je een goede gids hebt. Online is Google die gids.

Een plaatsje geven
Stel, al het speelgoed van je kids ligt op een enorme hoop in de huiskamer. Onhandig want zo kun je niets terugvinden. Dus ga je opruimen, de verkleedkleren in de verkleedkist, de lego in de legobak, de playmobil bij de playmobil, de autootjes in een vitrinekastje, de kinderboeken misschien wel op alfabet in de boekenkast enz. Elk ding krijgt zijn eigen plek.

Labelen
Online hoef je speelgoed geen vaste plek te geven. Je kunt het bij wijze van spreken op die grote hoop laten liggen. Labelen volstaat. Labelen, letterlijk een label eraan hangen, een etiketje erop plakken, oftewel taggen. Je kunt meerdere labels eraan hangen; lego, duplo, playmobil, auto, pop, rood, nieuw, piraten, verkleedkleren enz. Op het moment dat je iets zoekt in die grote hoop, dan tik je 1 of meerdere labels in en haalt de "vindmachine" de desbetreffende artikelen voor je op. Als je kind met de rode autootjes wilt spelen, tik je auto + rood in. Als je kind met het vorige week gekregen lego-setje wilt spelen tik je lego + nieuw in. Je kunt ook labels uitsluiten.

Pad
Als je online een artikel een vaste plek geeft (categorie, afdeling, rubriek etc.) dan kun je google laten weten waar het staat door in de url de plaats (het pad) aan te geven. Met labels is er geen pad, het product staat immers nergens (het ligt ergens in die grote hoop). Het heeft weinig zin om het label in de url weer te geven. Producten hebben immers (vrijwel) altijd meerdere labels.

Spraakverwarring
In mijn webwinkel kan ik iets in 1 categorie/afdeling plaatsen, niet in meerdere tegelijk. Als ik wil dat een lego-auto gevonden wordt via de afdeling autootjes èn de afdeling lego zal ik dat artikel 2x moeten plaatsen. Terug naar het speelgoed van je kids; als elk kind het boek van Pippi Langkous op zijn/haar kamer wilt, dan zul je meerdere exemplaren moeten kopen.
In Wordpress kun je meerdere categorieën aan een artikel toekennen (ontdekte ik nav het vorige artikel). In feite is dat labelen. Je plaatst het artikel niet IN een categorie, maar je hangt 1 of meerdere categorieën AAN het artikel vast. Labelen.
De term categorie is in die zin goed dat je dan denkt aan woorden waarmee je je artikelen kunt indelen. Alleen categoriseer je je artikelen er niet mee, je labelt ze ermee......

Goede labels
Een goed label is een woord of combinatie van woorden waar een bezoeker op klikt om iets te vinden op je site. En niet, wat velen denken/doen, een woord of combinatie van woorden waar je op gevonden wilt worden. Dus geen:
  • Meerdere woorden voor hetzelfde zoals verkleedkleren, verkleedkleding, carnavalskleding.
  • Enkelvoud naast meervoud zoals auto's en auto.
  • Woorden met spelfouten
  • Verkleinwoorden
  • Alle mogelijke combinaties van woorden; Halloween verkleedkleren, kleding voor Halloween, griezelverkleedkleren.
  • Termen die weinig voorkomen, als er 1 prinsessenjurk in die hoop speelgoed ligt dan maak je voor dat woord geen label aan.
Anders wordt de lijst met tags onnodig groot. Dan weet de bezoeker niet waar hij op moet klikken. Bovendien ontstaat er dubbel content in de overzichtspagina's, het label verkleedkleren geeft het zelfde overzicht als het woord verkleedkleding.

Zoekwoordentruc
Er bestaan nog veel, onnodig grote, tagclouds (of lijstjes) volgeplempt met zoekwoorden. Soms kunnen bezoekers zelfs eigen tags toevoegen. En dat resulteert nog steeds in een goede vindbaarheid op die woorden. Maar het blijft een zoekwoordentruc. Vroeg of laat zal Google dit afstraffen. Het is namelijk niet in het belang van de bezoeker, een onnodig grote tagcloud. De bezoeker weet niet waar hij op moet klikken, het vergroot de keuzestress, hij moet meer informatie verwerken dan nodig is. Bovendien versnipper je de kracht van de tags. I.p.v. 3 tags staan er 25 tags bij een artikel. I.p.v. 25 klikken op een bepaald woord wordt er 3 of 4 keer geklikt op 8 verschillende woorden in de tagcloud.

De 8e keer alweer dat ik schrijf over labels. Het blijft leuk. Na lezing van dit verhelderende artikel over tags begrijp ik ineens reacties die ik er in het verleden over kreeg. Ik kende de voorgeschiedenis van tags niet. En bij plaatjes (Flickr), waarin immers geen woorden staan, zul je woorden moeten toekennen wil je via een woordzoekmachine plaatjes vinden.

Conclusie
Een goed label is een woord of combinatie van woorden waar een bezoeker op klikt om iets te vinden op je site. En niet een woord of combinatie van woorden waar je op gevonden wilt worden.