Nieuwe webwinkelsoftware

Mijn huidige winkelhost, Luondo, stopt per 1 juli 2020. Na een vergelijkend warenonderzoek kwam ik uit bij TheShopBuilders. Eindelijk (dacht ik) had ik categorie = label = filter door alleen filters te gebruiken. Helaas bleek minimaal één categorie verplicht, anders werden de filters niet getoond. En de tags op de productpagina kon ik niet laten zien met filters, daarvoor moest ik alsnog tags aanmaken.

Ik had nog even de hoop dat het via andere software zou lukken maar ik heb geen SAAS kunnen vinden met categorie = label = filter.

Liefst werk ik alleen met labels want waarom moeilijk doen als het simpeler kan:
 • De 6 tot 8 meest gebruikte labels als categorie in het headermenu.
 • De rest van de labels als filter.
 • Van elk label een mooie overzichtspagina met een nette URL (artoek.nl/label).
 • Op de productpagina de labels die aan het product hangen.
 • Statische URLs voor de productpagina's zodat er geen meerdere URLs voor dezelfde pagina ontstaan.

Ik moet nu, net zoals bij Luondo, roeien met de riemen die ik heb en ga het zo doen:
 • In het headermenu 5 categorieën.
 • De rest van de trefwoorden die ik wil gebruiken heb ik als tags ingevoerd zodat ze op de productpagina verschijnen en je ermee kunt filteren.
 • Van deze tags heb ik handmatig een "tagcloud" gemaakt die onderaan elke pagina verschijnt.

Wat jammer is:
 • Er zijn geen statische URLs voor de productpagina's. De categorie wordt er als broodkruimel ingezet. Waardoor er meerdere URL's voor dezelfde productpagina ontstaan.
 • Voor de tags kan ik niet zoals bij de categorieën mooie overzichtpagina's met nette URL's maken.
 • De "tagcloud" is handwerk en moet ik handmatig up to date houden.
 • De categorieën uit het hoofdmenu worden niet als tag weergegeven op de productpagina. Terwijl ze daar niet zouden misstaan. Het is toch handig om via de tags te zien of een traktatie bij de papierwaren staat of dat je hem zelf moet uitprinten. (Nu kun je het alleen afleiden uit de URL als je via de categorie het product gevonden hebt.) 

Alleen met een maatwerkshop zou het werken zoals ik het wil, dat is op dit moment geen optie (onbetaalbaar!). Ik twijfelde sowieso al of ik überhaupt nog door moest gaan en nu met dat corona-gedoe helemaal. De laatste bestelling dateert van 14 maart, vóórdat de scholen dicht moesten. Na de carnaval is het altijd een stuk rustiger doch nu verkoop ik zelfs geen traktaties en uitnodigingen meer.

Je kunt hier de bouw van de nieuwe winkel volgen. Zie je iets wat je wilt bestellen? Dolgraag. Dat kan via de huidige shop, die er ineens gedateerd uit ziet. Wat niet gek is omdat ie in 2012 gebouwd is en nauwelijks veranderd is.

TheShopBuilders is een fijne SAAS, snelle deskundige support en voor kleine aanpassingen een schappelijk uurtarief.
En waar bestaan die kleine aanpassingen uit? Vooral het verwijderen van dingen die ik niet nodig heb. Zoals broodkruimels....Er zijn geen paden in mijn winkel, op de info-pagina's na is alles, waar je ook bent in één stap te bereiken.