Waarom Blogger voor sommigen beter zou zijn

...dan Wordpress.

Er zijn sterke argumenten om te kiezen voor Wordpress in plaats van Blogger:
 • Wordpress is de standaard voor blogsoftware. Het wordt het meeste gebruikt.
 • Met Wordpress is meer mogelijk dan bij Blogger. Het is een zwaarder pakket.
 • Omdat Wordpress het meest gebruikt is zijn er meer plugins en themes voor ontwikkeld.
 • Wordpress kun je op een eigen server draaien. Je bent onafhankelijk. Je blog blijft het doen als Wordpress opgeheven wordt.

Toch denk ik dat het voor sommigen beter is om voor Blogger te kiezen:
 • Doordat er meer mogelijk is gaat er meer fout bij Wordpress.
 • Meer plugins en themes is meer keuzestress. Is dit wel de beste plugin? Blijft dit theme up-to-date?
 • Blogger draait op de servers van Google, is voor-geïnstalleerd en wordt automatisch ge-update. Op een eigen server draaien betekent zelf installeren. Je hebt er meer kennis voor nodig. Je maakt kosten voor de hosting. En je moet de software zelf blijven updaten. 
Door de jaren heen heb ik het fout zien gaan bij Wordpressers met de categorieën in combinatie met het zelf mogen bepalen hoe een url eruit ziet.

Categorieën
De optie categorieën is er bij Blogger niet. Deze optie heeft dezelfde functie als de optie labels; het is een link naar een verzameling artikelen. Het belangrijkste verschil is dat je met de categorieën lineaire paden kunt gebruiken als link en met labels niet. Je kunt een broodkruimel van hoofd- naar subcategorie maken. Hierdoor ontstaat een zogenoemde monohiërarchie (boomstructuur) die de vorming van een polyhiërarchie blokkeert. Terwijl labels er juist zijn om artikelen in meerdere verzamelingen tegelijk te zetten. Ingewikkeld? Lees dit voor uitgebreide uitleg en dit voor eenvoudige uitleg.
Bij Blogger bestaan er alleen maar labels en kan de vorming van een polyhiërarchie niet worden geblokkeerd. Je kunt er, net als bij Wordpress, zelf bepalen hoe, waar en welke labels je toont op je website.


Zo heb ik bij Nageluk.nl de 6 meestvoorkomende labels in het headermenu gezet en de andere (minus deze 6) in de rechterkantlijn.
Als ik Wordpress had gebruikt had ik waarschijnlijk hoofdcategorieën in de header gezet en subcategorieën aangemaakt voor de verfijning. Wat betekent dat ik 3 subcategorieën had moeten aanmaken voor luizen omdat die vallen onder de hoofdcategorieën kwaaltjes, ongedierte èn tuin. Er ontstaat een complexe boomstructuur (=monohiërarchie). En de zelfstandige verzameling luizen (alles over blad- èn hoofdluizen) bestaat niet. Tenzij ik een label zou aanmaken voor luizen.
Dat is wat regelmatig fout gaat bij Wordpress. Er wordt een boomstructuur aangelegd waardoor labels minder functioneel worden. Wat resulteert in het weglaten van de labels of labels die dezelfde naam hebben als een subcategorie.

Rommelen met urls
Bij Blogger worden de urls van de berichten op een vaste wijze gevormd: blog/jaar/maand/berichttitel.
Bij Wordpress kun je zelf bepalen wat er in moet komen en je kunt het na verloop van tijd zelfs wijzigen. De standaardinstelling voor de url bij Wordpress is een paginanummer. Dat een bericht op paginanummer x staat, daar heeft een bezoeker niets aan en Google kan daar eveneens geen informatie uit halen. Dus logisch dat men daar iets anders neer zet. Er zijn Wordpressers die de categorie in de url zetten. En als er subcategorieën zijn zetten ze de broodkruimel in de url. Broodkruimels zijn paden van hoofdcategorie naar subcategorie en geven de plaats aan waar het artikel staat in een monohiërarchie. De url is hakbaar, je kunt ermee van subcategorie naar hoofdcategorie. Vaak staat een artikel om het goed vindbaar te maken in meerdere categorieën terwijl je maar één broodkruimel in de url kunt zetten. Sommigen lossen dat op door het artikel dan geforceerd in maar één categorie te plaatsen waardoor het minder vindbaar wordt, anderen werken met een voorkeurscategorie. De niet-voorkeurscategorieën worden dan weggemoffeld met het canonical attribuut.
De standaardinstelling bij Blogger is blog/jaar/maand/berichttitel. Dit is een hakbare url en je kunt ermee van jaar naar maand. Heel praktisch omdat berichten, net als bij Wordpress, in chronologische volgorde worden gepubliceerd en opgeslagen. Je kunt via de url het archief in duiken. Alle artikelen uit een bepaald jaar of maand bekijken. Bij Wordpress kun je dit uiteraard hetzelfde instellen.
Maarrrrrrr..... het hoeft niet; Je kunt de datum weglaten of anders noteren "dagmaandjaar" waardoor de url niet meer hakbaar is op jaar en maand.
Als je na verloop van tijd liever de datum in de url laat zien of je blog opnieuw indeelt met andere categorieën wijzigen de urls van al je berichten die je tot dan toe hebt gepubliceerd. Terwijl ze bij Google geïndexeerd staan met de oude url en er backlinks bestaan naar die urls. Je zult redirects moeten maken als je je positie bij Google wilt behouden.

Het resulteert in het volgende geklooi dat bij Blogger niet voorkomt;
 • Wordpressers die geen labels gebruiken omdat ze al (sub)categorieën gebruiken.
 • Wordpressers die voor labels dezelfde woorden gebruiken als voor de (sub)categorieën.
 • Wordpressers die een bericht geforceerd in slechts één categorie plaatsen waardoor het minder goed vindbaar is.
 • Wordpressers die ingewikkeld doen met een voorkeurscategorie en een canonical. Waardoor je voor de bezoeker èn Google de niet-voorkeurscategorieën wegmoffelt (nee hoor, het staat niet in de categorie waar je het gevonden hebt, het staat in een andere categorie).
 • Wordpressers die weliswaar een datum in de url hebben staan maar waarbij de datum niet hakbaar is, je kunt alleen een overzicht van die datum tevoorschijn toveren en niet op maand of jaar.
 • Wordpressers die geen datum in de url hebben staan èn nergens een archief aanbieden waardoor je niet op datum, maand of jaar door het blog kan bladeren. Terwijl de sortering op tijd wel aanwezig is in de artikelendatabase.
 • Wordpressers die niet weten dat urls van berichten veranderen als ze iets wijzigen in de instellingen of indeling.

Waar ik inmiddels alweer meer dan 10 jaar de volgende tips voor geef:
 • Laat de boomstructuur achterwege.
 • Gebruik de labels om op een andere manier te sorteren naast de categorieën.
 • Gebruik niet dezelfde woorden voor labels en categorieën.
 • Zet geen categorie in de url. Dan kun je een bericht in zoveel categorieën zetten als je wilt en hoef je niet ingewikkeld te gaan doen met een voorkeurscategorie en canonical.
 • Zet geen categorie in de url. Dan veranderen de urls van bestaande berichten niet als je je indeling wijzigt.

Vanaf heden wordt mijn advies, stap over op Blogger. Dan hoef je dit niet te snappen en gaat het automatisch goed.

😔Voor webwinkeliers heb ik helaas geen advies voor software waar dit automatisch goed gaat. Stuk voor stuk zetten ze categorieën in een boomstructuur waarmee ze als het ware een tak steken in de polyhiërarchie die ze tegelijkertijd proberen aan te maken met filters en labels.

Hulp nodig met Blogger?