Bye bye Pinterest als ontdekplek

Een hele poos geleden snuffelde ik regelmatig een kwartiertje rond op Pinterest. Zoals ik nog langer geleden wel eens tijdschriften door zat te bladeren. Beetje plaatjes kijken, inspiratie opdoen, dingen ontdekken en genieten van mooie afbeeldingen.

Tegenwoordig kom ik er alleen nog om plaatjes van mijn blogs en webwinkel te pinnen en zelfs dat gaat moeizaam. En een enkele keer pin ik nog een plaatje dat ik op een later moment terug wil kunnen vinden, zoals je vroeger een recept uitscheurde. (Ik heb op Pinterest oa een receptenbord).
"Bladeren" doe ik er al tijden niet meer:


Waarom schrijf ik nu ineens iets over Pinterest terwijl ik dat nog maar zelden gebruik?
Ik keek vorige week naar de informatie-architectuur van Yoo.rs en vroeg me af wat op dat platform het doel was van de handmatig aangelegde collecties. Je kunt collecties toch automatisch laten ontstaan als je bookmarks filtert met trefwoorden? Beiden zijn aanwezig bij Yoo.rs.
Yoo.rs wil met collecties vermoed ik de pinbordjes van Pinterest nabootsen. Waar je geen bookmarks en trefwoorden hebt. Waardoor je verplicht bent om handmatig bordjes aan te leggen die je dan van elkaar kunt volgen.

Ik kwam weer eens uit op mijn favoriete stokpaardje categorie->label->filter.
  • Categorie: Je plaatst een product in één verzameling. Als je een product in twee verzamelingen wilt hebben moet je het product dupliceren en in beide verzamelingen zetten.
  • Label: Je plaatst een product in meerdere verzamelingen tegelijk door ze te labelen met de categorieën.
  • Filter: Verfijnen. Een doorsnede maken van 2 verzamelingen. Een label met een bookmark.
En ik realiseerde me dat Pinterest nog steeds in de eerste fase zit. Je kunt een plaatje niet op meerdere bordjes tegelijk zetten. Voor elk bordje moet je opnieuw pinnen. En als je dat doet, dan staat dat plaatje 2x in je overzicht met pins......

Oef. Producten dupliceren om ze op meerdere plaatsten tegelijk te laten zien. Alsof het weer 2002 is toen dat nog niet anders kon.

Update 29 maart
Via Ingrid op Yoo.rs kwam ik erachter dat Pinterest binnen de bordjes secties heeft.
Dat zijn subcategorieën...vaste lineaire handmatig aangelegde paadjes...oftewel broodkruimels waar vrijwel alle webwinkels nog zo mee stoeien en die je mijn inziens beter kunt weglaten.