Contentjatter Bloglovin

Ik schrijf nog maar zelden wat op mijn oudste blog. Dat blog draait op plaatjes en deze plaatjes worden zo massaal gejat en zonder bron overgenomen dat het meer ergernis oplevert dan wat anders. Soms zijn de watermerkjes er zelfs afgesneden. Toen ik laatst iemand aansprak omdat ie meerdere foto's met afgesneden waterwerk twitterde antwoordde hij "die heb ik niet van jouw blog maar van Google".
Af en toe wil ik nog wel eens iets plaatsen. Als ik een leuke foto zie bij een contentjatter. Dan ga ik speuren waar die foto vandaan komt en zet ik hem met de juiste bron op mijn blog.

Via Pinterest ontdekte ik dit weekend een volledig geautomatiseerde contentjatter: Bloglovin. Bloglovin eigent zich werkelijk álle credits toe via de RSS-feed die de meeste bloggers aanbieden. Als je op de pin klikt kom je terecht op Bloglovin waar mijn artikel via RSS-feed gepubliceerd staat. Als ik van daaruit wil doorklikken naar de originele blogposting moet ik verplicht inloggen bij Bloglovin en vragen ze gelijk of ik het blog via hun wil gaan volgen.

Laat dat even tot je doordringen:
Bloglovin pint een foto van jouw blog. Lokt daarmee vele bezoekers naar hun site. De enkeling die wil doorklikken naar jouw site verplichten ze om een account aan te maken. En degenen die een account hebben bieden ze aan om jouw blog via Bloglovin te gaan volgen.

Bloglovin zelf, en gebruikers van Bloglovin pinnen vanaf Bloglovin. Al het verkeer dat Pinterest met deze foto's genereert gaat naar Bloglovin en niet naar de blogger.

Ik maakte een account aan bij Bloglovin. Het traktatieblog bleek 133 volgers te hebben, ik vermoed grotendeels aanmelders via Pinterest want ik had geen account op Bloglovin en heb daar nooit mijn blog gepromoot. Tot mijn afgrijzen zag ik dat mijn tags klikbaar waren overgenomen en gebruikt konden worden om alle blogs te doorzoeken. Nog schokkender was dat als ik doorklikte naar het origineel, ik terecht kwam in een frame. Via embedding wordt de blogpost getoond op Bloglovin. Met andere woorden het wordt opgehaald van jouw server maar op een andere website getoond. Google ziet dit dus als verkeer op Bloglovin en niet als verkeer bij de originele aanbieder.
Helaas, embedden, valt niet onder het auteursrecht. Als je je RSS-feed zo hebt ingesteld dat alleen een samenvatting getoond mag worden, dan nog mag Bloglovin hem volledig tonen door hem te embedden.
Bloglovin heeft bij elke foto Facebook en Pinterest buttons staan. Deelacties verwijzen naar Bloglovin, en niet naar degenen van wie de content is. Bah, bah, bah.

RSS-feed
Veel bloggers bieden een RSS-feed aan en daarvan weten velen niet eens dat ze het hebben aanstaan. Een RSS-feed wordt gebruikt om automatisch nieuwe blogpostings door te sturen. RSS-readers ontvangen de berichten (al dan niet samengevat) en zo kun je een blog dan volgen. Bloglovin is zo'n RSS-reader.
Vroeger werden RSS-readers meer gebruikt. Tegenwoordig volg je een blogger via Pinterest, Instagram of Twitter.

Ik had het voor traktatieblog uitgezet: Klik op Instellingen -> Overig -> Blogfeed toestaan -> Geen.
Maar toen werkten de blogrolls niet meer. Die ontvangen de updates ook via RSS.
Nu staat het weer aan, en heb ik van ellende maar een advertentiecode toegevoegd in de voettekst.

Gebruikers van Bloglovin verzoek ik vriendelijk om niet te pinnen vanaf Bloglovin, maar vanaf de site van de contentmaker.

Pinterest verzoek ik dringend om pins vanaf Bloglovin niet toe te staan. Een pin vanaf Bloglovin is per definitie geen rechtstreekse pin. Jullie generen verkeer naar Bloglovin en dat gaat ten koste van de contentmaker.

Volg mijn bord op Pinterest. Dan krijg je via Pinterest een melding als er wat nieuws opgezet is.
Dat geldt ook voor mijn nieuwste blog Nageluk.