Broodkruimels zijn leuk voor de vogeltjes

Maar Klein Duimpje kan beter steentjes gebruiken! En voor een webwinkel zijn labels handiger...

Bij een webwinkel is een broodkruimel het uitgestippelde pad van hoofd- naar subcategorie. Deze paden vormen een boomstructuur, ook wel monohiërarchie of taxonomie genoemd.
Een SEO-expert die adviseert om broodkruimels te gebruiken maakt het moeilijk terwijl het simpeler kan. Wat is er mis met een broodkruimel vraag je je af?
 • Het is een pad dat dood loopt.
 • Het is een pad dat je alleen op dezelfde manier terug kunt lopen.
 • Het is een pad waarbij de volgorde en het aantal stappen vast ligt.
 • Je moet de bezoeker vertellen welke paden er zijn uitgestippeld.

Zolang ik bezig ben met deze materie (toch alweer ruim 15 jaar) ben ik ervan overtuigd dat je mappen beter niet kunt opsplitsen in submappen. Om te verfijnen is het handiger om mappen te combineren, bijvoorbeeld door er een doorsnede van te maken:
 • Dan zijn er geen doodlopende paden.
 • Dan kan de bezoeker zelf kiezen met welke map hij start en met hoeveel mappen hij deze combineert. Er zijn geen uitgestippelde paden.

De informatie-architectuur hiervan is eenvoudiger omdat er minder bouwelementen zijn. Toch geloven de meeste webwinkeliers en -bouwers niet dat het simpeler is om mappen te combineren in plaats van op te splitsen. Geen onwil weet ik inmiddels. Gewend aan de fysieke wereld waar elk product zijn vaste plek heeft kunnen ze zich geen beeld vormen van producten die in meerdere mappen tegelijk staan. Het is tweedimensionaal ordenen versus driedimensionaal ordenen. Dat driedimensionale ga je pas zien als je het door hebt. Zoals de aarde plat lijkt maar toch rond is. Reden waarom ik nog eens een poging ga wagen om het uit te leggen met tekeningetjes in het platte vlak. Mijn 15-jarige dochter snapte het gelijk dus ik heb goede hoop dat het kwartje valt dat bij mij al zo lang geleden viel.

We beginnen makkelijk, met de simpelste taxonomie die zonder broodkruimels nog correct te tekenen is in het platte vlak en evenveel bouwelementen (12) heeft.
De start (= splitsing) reken ik voor het gemak even niet mee als element.

Mèt broodkruimels

 • 12 elementen: 4 submappen, 6 paden en 2 splitsingen.
 • A en B zijn splitsingen, de artikelen staan in de submappen.
 • Je kunt alleen met een letter beginnen.
 • Om bij een map te komen moet je 2 stappen doen. Dit wordt broodkruimel genoemd.
 • Vanuit een map moet je 2 stappen doen om terug naar start te gaan.


Zonder broodkruimels

 • 12 elementen: 4 mappen, 8 paden en geen splitsingen.
 • De 4 submappen uit de taxonomie worden gevormd door een doorsnede te maken van 2 mappen. Dit doe je door 2 stappen te maken vanaf start.
 • Je kunt kiezen of je met een cijfer of een letter begint.
 • Je kunt 1, 2, 3 of 4 stappen maken. Naast de 4 hoofdmappen kunnen er zo 9 submappen gevormd worden.
 • Je kunt vanuit elke map in 1 stap terug naar start.


Met of zonder broodkruimels is in deze 2 tekeningen dezelfde complexiteit (12 elementen), doch meer vrijheid en meer mogelijkheden (4 versus 13 (sub)mappen) bij de versie zonder broodkruimels.

Met 3 categorieën en 3 subcategorieën heeft de taxonomie 24 elementen: 9 submappen, 12 paden en 3 splitsingen

De driedimensionale tegenhanger heeft 21 elementen; 6 mappen en 15 paden. Je kunt 1, 2, 3, 4, 5 of 6 stappen maken.
Naast de 6 hoofdmappen kunnen er 25 submappen gevormd worden. Het is wat lastig te  tekenen in het platte vlak omdat de paden in de ruimte recht zijn en elkaar niet aanraken. Hieronder zie je 3 pogingen tot:

Je ziet hier minder complexiteit (21 versus 24 elementen), doch meer vrijheid en meer mogelijkheden (31 versus 9 (sub)mappen).

Bij 10 letters en 10 cijfers wordt het (wees gerust ik teken geen ingewikkelde figuren meer!)
220 elementen; 100 submappen, 10 splitsingen, 110 paden voor de taxonomie
versus
140 elementen; 20 mappen, 120 paden. Met 381 mogelijke submappen voor de ruimtelijke tegenhanger.

Voor de wiskundigen onder ons. Het is te vatten in de volgende formules.
(Sla gerust over, je hebt dit niet nodig om het te begrijpen, verhaal gaat onder het cursieve deel verder)

Er zijn 2 variabelen:
a = aantal letters
b = aantal cijfers

Met broodkruimels
Aantal mappen = 0
Aantal mogelijke submappen = 0
Aantal vastgelegde submappen = aantal broodkruimels = a*b
Aantal splitsingen = a
Aantal paden = a + a*b

Zonder broodkruimels
Aantal vastgelegde submappen = 0
Aantal splitsingen = 0
Aantal mappen = a + b
Aantal paden = a + b + a*b
Aantal mogelijke (sub)mappen = (a + b)*(a + b - 1) + 1

Liefst zou ik hier nog 2 grafiekjes van tekenen. Met hoe het aantal submappen toeneemt en het aantal elementen afneemt als je broodkruimels weglaat. Maar ik houd me in. Het wiskunde-lesje is nu ten einde.

Over het allergrootste voordeel van mappen combineren in plaats van opsplitsen heb ik het nog niet gehad.... Dat is dat je de stap op meerdere manieren kunt definiëren:
 • De al beschreven stap: Doorsnede A1. Wat staat er in map A èn map 1.
 • Optellen A+1. De mappen bij elkaar opgeteld. Wat staat er in map A òf map 1.
 • Aftrekken A-1. Een map van een andere map aftrekken. Wat staat er in map A en niet in map 1.
Ik hoop dat je nu gelooft dat een database zonder broodkruimels stukken eenvoudiger is en tegelijkertijd meer vrijheid en meer mogelijkheden heeft.

SEO-experts maken de database vaak nog een graadje complexer door de broodkruimel van een artikel in de url te zetten. Dat doet men om Google te vertellen waar het artikel in de taxonomie staat. Dat gaat fout op het moment dat een artikel in meerdere submappen tegelijk staat. Er past namelijk maar één broodkruimel in de url. Dat lossen ze op door een voorkeurscategorie te definiëren en met een canonical de niet-voorkeurscategorieën te verstoppen.
Wat ze niet beseffen (weten? vergeten?) is dat Google zo'n broodkruimel leest alsof je van een grote map naar een kleinere map gaat. Doch de eerste stap is een splitsing, geen map! Als je de url hakt kom je niet bij de grotere map uit.

Dit hele verhaal gaat op als je 2 sorteringen hebt met elk ongeveer even grote mappen. Door de sorteringswijzen in een vaste volgorde te zetten (eerst zo sorteren, vervolgens zo sorteren) ontstaat er een hiërarchie. De ene sortering staat boven de andere sortering. De term hiervoor is monohiërarchie; er wordt op één vaste wijze gesorteerd. Ik zie her en der dat het ruimtelijk ordenen dat ik hier uitleg polyhiërarchie genoemd wordt. Ik vind dat een foute term omdat er geen hiërarchie is. De ene map staat niet boven de andere map, ze zijn gelijkwaardig. Ik gebruik zelf de naam polysortering; er wordt op meerdere manieren gesorteerd. Een sportwinkel zou bijvoorbeeld kunnen sorteren op sport, op merk en op soort artikel.
De term polyhiërarchie zou ik willen reserveren als het wenselijk is om in een vaste volgorde mappen te combineren. Eerst een grote map, dan een kleine map. Zoals je van zuivel naar kaas navigeert in de online supermarkt. Daar horen weer andere tekeningetjes bij. Die bewaar ik voor een volgende keer.

Mochten de plaatjes je te abstract zijn. Lees dan het artikel dat bij dit plaatje hoort. Je kunt hier bijvoorbeeld zien dat de hoofdcategorie bij een boomstructuur leeg is en slechts als splitsing fungeert. De map www.legowinkel.nl/blokjes/ is leeg.