Niet gehinderd door een SEO-dogma

"Mam wat ben je aan het doen?"
"Ik probeer iets uit te schetsen met lijnen, over hoe een database in elkaar zit."
"Wat is een database?"
"Hoe je data bewaart, bijvoorbeeld hoe een webwinkel zijn artikelen ingedeeld heeft."

Wijzend naar het geel omcirkelde figuurtje: "Een sportwinkel heeft 3 afdelingen [voetbal, basketbal en tennis] en deze afdelingen is opgesplitst in 3 onderafdelingen [schoenen, broeken en shirts]."

Wijzend naar de blauw omcirkelde figuurtjes: "Dat kun je anders doen maar dan krijg je zo'n ingewikkelde figuur."

Wijzend naar het rood omcirkelde boomstructuurtje: "Ik zal het je uitleggen voor een sportwinkel met 2 afdelingen [voetbal en basketbal] en 2 subafdelingen [schoenen en broeken]."

Wijzend naar het rood omcirkelde vierkant: "In plaats van een afdeling op te splitsen in 2 onderafdelingen kun je ook 4 afdelingen maken [voetbal, basketbal, schoenen en broeken]. Door 2 stappen te maken (ik wijs naar het middelpunt van het vierkant, dan naar 2 en dan naar A) van basketbal naar schoenen kom je uit bij de basketbalschoenen."

"Ik snap het ja, voor wie ben je dit aan het maken?"
"Voor andere webwinkeliers, één van de twee manieren is namelijk handiger en dat wil ik ze uitleggen. Welke manier vind jij handiger?"
"Het vierkant natuurlijk. Want dan kun je zelf kiezen of je met sport of het soort artikel begint."
"Toch kiezen de meeste webwinkeliers voor die andere optie, weet jij misschien waarom?"
"Nee, maar die blauw omcirkelde figuurtjes kun je wel een stuk simpeler tekenen."
Dochter begint dit figuurtje te tekenen. "Oh nee, dat worden toch wel veel lijnen."
"Ja, die zal net zo ingewikkeld worden als die blauw omcirkelde figuurtjes."
Ik teken de groen omcirkelde figuurtjes. "Zo ziet het vierkant eruit als ik het op jouw manier zou tekenen."
"Ja klopt."
"Stel je zit op voetbal en op basketbal en je hebt maar geld voor 1 paar schoenen, hoe vind je die schoenen bij de boomstructuur en hoe bij het vierkant?"
"Dat soort schoenen bestaan niet mama." (Ze zit op basketbal).
"Okay, dan een broek die voor beide sporten kan."
"Bij het vierkant maak ik 3 stappen [voetbal, broeken en basketbal] en bij die andere ga ik eerst kijken bij de basketbalbroeken, dan bij voetbalbroeken en check ik of er een broek is die bij allebei staat."
"Jij snapt mij meid!"

Verbaasd dacht ik hoe is het mogelijk dat mijn dochter van 15 dit gelijk ziet en hele volkstammen volwassen webwinkeliers niet? Komt dat misschien doordat ze dezelfde, analytische, genen heeft als ik? (Ze staat een 9 voor wiskunde D). Een tel later realiseerde ik me dat het vooral komt doordat mijn dochter niet gehinderd wordt door de allergrootste SEO-mythe*, namelijk het dogma dat Google moet weten waar iets staat in een taxonomie. Dat dogma is de reden waarom men een boomstructuur maakt, dan kan de plaats aangeduid worden met een broodkruimel (het pad van hoofd- naar subcategorie). Terwijl het zoveel makkelijker, flexibeler en beter is zonder boomstructuur. Waar een voetbalschoen gewoon op 2 plaatsen tegelijk staat [voetbal èn schoenen] en waarbij je door deze 2 mappen te combineren bij de voetbalschoenen uitkomt.

Maar ja, leg dat maar eens uit aan webwinkeliers terwijl:

NB. Hecht niet teveel waarde aan deze schets. Het is schetsend denken. "Hoe kan ik in het platte vlak het verschil tussen een tweedimensionale en een driedimensionale database-structuur uitleggen?" Normaal deel ik dit soort hersenspinsels niet. Tijdens het tekenen van de eerste figuur (de geel omcirkelde) bedacht ik bijvoorbeeld pas dat ik beter met letters én cijfers kon werken. Twee van de niet omcirkelde figuren zijn filters, die mijn dochter ook begreep nadat ik zei dat het in vaste volgorde...blablabla. Enfin, binnenkort schrijf ik een stukje met nette, duidelijke, uitgewerkte tekeningetjes. Het gesprek met dochter kwam even tussendoor en was gewoon te leuk om niet te delen.

* Daar werd ik zelf natuurlijk ook niet door gehinderd. Ik ben in 2002 begonnen, toen er nog geen concurrenten waren en Google nog niet de standaard was. De term SEO bestond niet.