Pinterest

Pinterest bestaat pas sinds maart 2010 maar ik heb het gevoel dat ik het al veel langer ken. Dat heb ik wel vaker met internetontwikkelingen..... het gaat zo hard! Momenteel is Pinterest booming en kort geleden ben ik toch maar begonnen met pinnen. Er was geen ontkomen meer aan. Ik heb vorige maand zelfs pin-it buttons op mijn productpagina's geplaatst! Probeer gerust uit of ie werkt :-), bijvoorbeeld bij deze regenboogjurk.

Wat hield mij tegen in eerste instantie?
Ik ben een plaatjesdenker. Pinterest is plaatjes kijken en vastleggen. Maar ik was bang voor een nieuwe verslaving à la twitter. Verder is Pinterest geen zoekmachine. Als je gericht op zoek bent naar inspiratieplaatjes, al dan niet in bepaalde kleuren, dan is Google afbeeldingenzoeker veel handiger en sneller. Tenslotte waren het in het begin vooral Amerikanen die pinden. Niet echt mijn doelgroep voor Artoek om er veel tijd in te steken.

Wat is het?
Pinterest is een online, openbaar, prikbord.
Je prikt een plaatje op dat online prikbord door het te "pinnen". Aan deze pin zit de originele website van het plaatje gelinkt. Reuzehandig! Een walhalla voor plaatjesdenkers. Je kunt meerdere prikborden (boards) aanmaken en zo een mooi overzicht maken van sites/plaatjes die je wilt onthouden. Een soort extra geheugenschijfje zeg maar.

Tegelijkertijd kun je mensen of boards gaan volgen. Alles wat zij pinnen verschijnt in je timeline. Deze plaatjes kun je repinnen (te vergelijken met retweeten!) op een van je eigen boards of liken. Repins en likes verschijnen net zoals bij twitter in je timeline. Op deze manier ontstaan trending topics (populaire plaatjes).

SEO
Een gepind plaatje heeft als het goed is een link naar de originele site waarvanaf ie gepind is. Die site zal hierdoor bezoek krijgen. Het is een "backlink". Backlinks zorgen voor een betere ranking, het aantal, en de kwaliteit van deze backlinks is bepalend. Hoe vaker een pin geliked of gerepinned wordt, des te beter is de backlink.

Repinnen en liken is makkelijker dan pinnen vanaf een bron. Als je wilt dat je plaatjes op Pinterest verschijnen dan zul je meestal zelf deze plaatjes erop moeten zetten (de kaboutertjes doen dat niet).
Ook bij Pinterest geldt, hoe meer volgers, hoe beter je pins zichtbaar zijn en hoe groter de kans op repins en likes.

Kwaliteit van de bezoekers die binnenkomen op mijn site via Pinterest is vooralsnog slecht. Veel buitenlanders, hoge bouncerate, nauwelijks conversie en korte tijd op de site. Ik verwacht dat dat verbetert zodra ik meer (Nederlandse) volgers krijg. Je kunt mij, of een van mijn boards hier volgen.

Als je om SEO-redenen gaat pinnen, zorg dan voor aantrekkelijke boards en pin niet alleen je eigen plaatjes. Eigenlijk net zoals bij twitter; je krijgt geen volgers als je continu reclame tweet.

Zoekmachine
Met Pinterest creëer je zoals gezegd backlinks. Maar Pinterest is geen zoekmachine. Je zult er je trefwoorden niet mee verbeteren. Dat maakt Pinterest zo leuk; vindbaarheid van de plaatjes wordt bijna volledig bepaald door de kwaliteit van het plaatje (hoe vaak ie geliked of gerepinned is). Er staat immers nauwelijks tekst bij een plaatje, en als er al tekst bij staat, dan is dat geen SEO tekst maar standaardtekst als "cute" "hebbuh" of "wil ik ook". Repinners herschrijven/vertalen vaak de begeleidende tekst, een goede SEO tekst meegeven aan een pin heeft dus weinig effect.

Als je gericht op zoek bent naar plaatjes scoort Pinterest slecht. Ik heb gezocht met het woord Artoek. Allereerst gebruiken mensen het woord Artoek helemaal niet als ze iets van mijn site pinnen. Bovendien laat Pinterest, net als twitter, alleen recente resultaten zien. Voor gericht zoeken scoort de afbeeldingenzoeker van Google veel beter! En de database van Google is tig keer groter.

Vergankelijkheid
Net zoals facebook, hyves, twitter is je activiteit op Pinterest erg vergankelijk. Wat je nu pint is nu zichtbaar. Maar volgende week is dat in alle timelines en zoekresultaten verdwenen. Repins en likes ontvang je meestal op de dag dat je het plaatje gepind hebt, daarna niet meer. Groot pluspunt tov de andere sociale media is dat je overzichtelijke boards hebt. Af en toe krijg je nog een repin of like van iemand die je boards bekijkt. En voor jezelf zijn die boards natuurlijk een permanente geheugensteun.

Openbaarheid
Alles wat je op Pinterest doet is openbaar. Je kunt je account niet afschermen voor je concurrent, je moeder of je kids/vrienden waar je een wishlist voor aanlegt. Voordeel van die openbaarheid is dat niets verborgen blijft en de beschikbare database enorm groot is.

Auteursrecht
Niet voor iedereen is Pinterest leuk. Fotografen en illustratoren die normaliter voor een plaatje betaald krijgen zien nu dat hun plaatjes door vele mensen gedeeld en bekeken worden zonder dat ze daar iets aan verdienen. Pinterest is het platform waar de plaatjes gepubliceerd worden (vergelijkbaar met krant, tijdschrift, website) en er is uiteraard gedoe over het auteursrecht. Pinterest gaat er simpelweg vanuit dat als je een plaatje pint, dat dan het auteursrecht overgedragen wordt. Echter m.i. is het onmogelijk om het auteursrecht over te dragen als jij niet de auteur bent van dat plaatje. Ik ben erg benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen in de toekomst.

Het is wel zo aardig om altijd vanaf de originele site te pinnen. Dan komen de credits goed terecht. Dus niet pinnen vanaf google afbeeldingenzoeker, of een plaatje downloaden en dan zelf uploaden. Dat is niet alleen hinderlijk voor je medepinners (die kunnen de bron met evt. handleiding, omschrijving of waar te koop niet meer vinden), je benadeelt er ook de maker van het plaatje mee.
Let op dat je bij blogs niet de homepage pakt, maar de pagina waarop de foto staat.

Samengevat
Redenen om te gaan pinnen zijn:
  • Het is leuk en inspireert
  • Het is handig als geheugensteun
  • Je kunt het als middel gebruiken om je webwinkel onder de aandacht te brengen.
Redenen om het niet te doen zijn:
  • Het is verslavend
  • Het kost tijd en energie en dat blijft het kosten
  • Alleen geschikt als marketingtool voor je webshop als je mooie plaatjes hebt en je doelgroep daadwerkelijk op Pinterest zit.

Eindig ik met een vraag; je kunt mensen volgen en/of boards volgen. Volgers die mij als persoon volgen kan ik zien, maar hoe/waar kan ik zien wie mijn boards volgen?