Foto's op Blogger, 2 probleempjes.

Als je blogt met Blogger heb je geen eigen server waar de foto's op staan. Die worden bij Google foto's in een archief verzameld en daar opgehaald om ze te tonen in je blog.

De opslag bij Google foto's is onbeperkt, mits je je foto's niet fullsize upload.
Ik beheer een blog voor een dame met veel foto's in volle kwaliteit en haar Drive-opslagruimte zat ruim een jaar geleden vol. Een hele kunst want je hebt maar liefst 15 GB tot je beschikking. Je kunt op https://drive.google.com/settings/storage kijken hoe vol je eigen Drive-opslagruimte zit.


We hebben dat toen opgelost door bij https://photos.google.com/settings opslagruimte vrij te maken en de standaardinstelling voor de uploadgrootte op hoge kwaliteit te zetten in plaats van origineel.

Doch ruim een halfjaar geleden had ze weer hetzelfde probleem. Raar, ik wist toch zeker dat we het op hoge kwaliteit hadden gezet en dan had ze toch onbeperkt moeten kunnen uploaden. We maakten weer opslagruimte vrij en ze kon weer vooruit. Tot afgelopen week. Toen ze voor de 3e keer vastliep.

Het vinkje hoge kwaliteit werkt blijkbaar niet voor foto's die je via Blogger op Google foto's zet. Ze gaat nu haar fototoestel op minder hoge kwaliteit instellen zodat we niet elk halfjaar ruimte vrij hoeven te maken.
Sowieso overkill, foto's voor een blog fullsize uploaden. Dan zijn ze namelijk ook fullsize te downloaden en als foto's zonder bron gaan rondzwerven kunnen kwaadwillenden zeggen dat ze het origineel hebben en auteursrechten claimen.

Pinterest
Bij Pinterest gaat er al een poosje iets mis als je pint met het rode knopje waar een P op staat. Als bron wordt dan de url van de afbeelding in het archief meegegeven en niet de url van het blog. Dat gebeurt niet consequent, het lijkt vooral bij wat minder grote foto's te gebeuren. Ik heb dat aangekaart bij Pinterest en ze zijn het aan het uitzoeken. Tot die tijd kun je de goede url mee geven door de foto als nieuwe pin (rode knopje met +) door te geven.
Heel jammer voor de foto's van je blog die door anderen met het P-knopje zijn gepind. Een groot deel van die foto's zijn niet meer gekoppeld aan jouw blog omdat de juiste verwijzing ontbreekt.
Het kan geen kwaad om het te melden bij Pinterest. Hoe meer klagers, hoe sneller het opgelost gaat worden.

Hier zie je, als je ingelogd bent bij Pinterest, hoe het fout gaat:
https://nl.pinterest.com/source/2.bp.blogspot.com/ 
Van al deze plaatjes is niet te achterhalen op welk blog ze staan, terwijl ze wel gepind zijn vanaf een Bloggersite.