Het is niet leuk meer op Pinterest

De laatste tijd kwam ik steeds minder op Pinterest. Eigenlijk alleen nog om plaatjes van mijn blogs te pinnen voor de mensen die mijn blogs volgen via Pinterest. Terwijl ik er vroeger rustig een halfuurtje kon rondsurfen. Gisteren zag ik dat er een nieuw tabblad bij gekomen is:


Pardon? Een nieuw tabblad volgend? Wiens plaatjes zie ik dan als ik Pinterest opstart? Gepromoot? Afgestemd op mijn pingedrag?


Het was me al opgevallen dat ik steeds minder gezichten zag. Ik dacht dat dat kwam doordat de mensen die ik volg nog maar weinig pinden en dat Pinterest dat dat aanvulde omdat het beeld anders zo statisch is. Maar nee, als ik op het nieuwe tabblad kijk blijken ze gewoon nog actief. Ik vinkte vervolgens bij de instellingen aanbevolen pins uit. Maar de home blijft de aanbevolen pins weergeven. Als ik bij een plaatje op de bolletjes klik voor meer info zie ik dit:

     

Het sociale aan Pinterest zit dus vanaf heden verstopt achter een tabblad. Goed om te weten. Dan kan ik de homepage overslaan. Want daar zag ik nogal veel pins van clickbait-sites.

Er is nog meer verdwenen bij Pinterest:
  • Je ziet niet meer hoe vaak een plaatje gepind is, je kunt dus niet meer afleiden hoe populair een plaatje is.
  • Bij je eigen pins staat niet meer standaard het aantal repins maar activiteit. Pas als je daar op klikt kun je het aantal repins zien.
  • Je kunt niet meer pins vanaf een bepaalde website bekijken. Dat gebruikte ik nogal eens. Als ik een mooie foto zag, klikte ik op "gepind vanaf" om te kijken of er meer van dergelijke plaatjes op een blog stonden. Ik gebruikte het tevens om te kijken hoe vaak plaatjes vanaf mijn eigen sites gepind werden.

Toch jammer hoe het ene na het andere sociale medium zijn charme verliest. Instagram vind ik sinds ze geen chronologische volgorde meer hebben, momenten hebben toegevoegd en er reclames verschijnen ook al niets meer aan. Maar ja, #gratis hè, ze zullen toch ergens hun geld mee moeten verdienen.