Pinterest voor gevorderden

Het was alweer even geleden dat ik een foto van een nieuwe blogpost op Pinterest zette en er bleek weer een boel gewijzigd. Ik kon niets vinden over de recente updates dus hierbij mijn bevindingen voor gebruikers die al weten wat een pin, een bord, een pin-knop en een #feed zijn.
 

Titels en beschrijvingen

Pinterest heeft titels en beschrijvingen van de pins identiek gemaakt aan die van de pagina waarnaar verwezen wordt. Het was een van de ergernissen op Pinterest, dat je doorklikt op een afbeelding en ergens belandt waar je niet wilt wezen. Nu zie je gelijk:

 • Dat een item niet meer te koop is.
 • Dat de domeinnaam te koop staat.
 • Dat de domeinnaam is overgenomen.
 • Dat de website offline is.
 • Dat de website in een taal is die je niet kent.
 • Dat de pagina niet meer bestaat.
 • Dat er geen titel is (en de afbeelding dan een rechtstreekse upload is, linkt naar bestand op server of naar verdachte content).
 • Dat de foto gedeeld is op Twitter, Instagram en door wie.
 • Dat de afbeelding niets te maken heeft met de pagina waarnaar gelinkt wordt. 
Bijkomend voordeel is dat je geen titel of beschrijving meer hoeft in te vullen als je pint. Dat kostte toch elke keer een paar minuten als ik een nieuwe blogpost op mijn bord voor Nageluk zette.SEO-gedoe

Met automatisch genereren van titels en omschrijvingen is gelijk een andere ergernis verdwenen: Zoekmachine-geoptimaliseerde teksten die zijn volgeplempt met keywords, #hashtags en eigen URLs ter promotie.
De #feed (= zoekresultaat als je op een hashtag klikte) had Pinterest al eerder verwijderd om de leesbaarheid van titels en beschrijvingen te verbeteren.
Je kunt een notitie voor jezelf toevoegen aan een pin die vermoedelijk niet meetelt in de zoekresultaten. Je kunt alt-teksten toevoegen, die zijn zichtbaar voor zoekmachines en als de afbeelding niet laadt. En ik vermoed dat als je een commercieel account hebt dat je nog wat extra opties krijgt.


Fresh pins

Voorheen was zichtbaar wie de pin had toegevoegd en werd bij een herpin de titel en omschrijving overgenomen. Het lijkt erop alsof alle afzonderlijke pins van dezelfde combi (afbeelding+verwijzing) zijn samengevoegd. Daarmee is nog een ergernis verdwenen; duplicate content in je feed en op je bordjes. Voor Pinterest zal het een enorme besparing op serverruimte zijn.
Nieuw voor mij was de term 'fresh pin': afbeeldingen op websites die niet eerder gepind zijn. Daarmee voeg je een pin toe aan de plaatjesdatabase van Pinterest. Van elk plaatje dat je wilt pinnen kun je tegenwoordig zien of het al door iemand anders gepind is. Handig als je wilt checken of iemand jouw afbeelding gebruikt.


Rapporteren van pins (spam, desinformatie, haatzaaien) is makkelijker geworden wat zal zorgen dat het algoritme de pins minder of niet toont.


Advertenties

Mijn winkel krijgt steeds minder bezoekers vanuit Pinterest.
Pinterest moet natuurlijk ergens zijn geld mee verdienen en advertenties voor winkels als de mijne is een logische stap. Voor de bezoeker is het alleen maar praktisch als hij gelijk ziet dat het een commerciële pin is.
Pinterest is een van de weinige plaatsen waar ik zou adverteren (als ik al zou adverteren). De bezoeker is op zoek naar inspiratie voor een feestje, huisinrichting, vakantie op Pinterest en niet bezig met kletsen (Facebook), discussiëren (Twitter), netwerken (Linkedin), grappen (TikTok) of zijn ego (Instagram).


Sociaalnetwerkplatform wordt plaatjeszoekmachine

In den beginne gebruikte je Pinterest om afbeeldingen met link naar de vindplek te bewaren op een bord (= pinnen), deze pins te delen en te kijken naar wat andere mensen pinden. Je kreeg in chronologische volgorde pins te zien van de mensen die je volgde en die afbeeldingen kon je herpinnen of liken.
Ik ben mijn enthousiasme voor Pinterest kwijtgeraakt toen mensen hun eigen content gingen pluggen en SEO-trucs toepasten. Later, toen ik op de home een mix kreeg voorgeschoteld via een algoritme, ben ik als 'consument' helemaal afgehaakt. Ik zag mijn eigen pins, pins die ik al tig keer gezien had en pins die me niet boeiden. Ik gebruikte Pinterest enkel nog om mijn eigen nieuwe content erop te zetten.
Toen de pin-knop foto's van mijn blogs foutief linkte (naar de plaatjesserver in plaats van naar de pagina) deed Pinterest voor mijn content zelfs meer kwaad dan goed. Mensen pinden foto's vanaf mijn blogs en de foto's werden verspreid zonder dat ze te herleiden waren naar mijn blog. Tel daarbij de ellende met Bloglovin op en je begrijpt waarom ik mijn zakelijke account ophief en de pin-knop verwijderde.

En nu is het tabblad volgers weg...
Kun je alleen nog nieuwe afbeeldingen toevoegen.
Kun je met de pin-knop kijken of een afbeelding al op het platform staat.
Zie je niet wie de eerste pinner is (tenzij rechtstreekse upload).
Zie je niet op hoeveel bordjes de pin staat.
Kun je geen persoonlijke teksten toevoegen.
Kortom, sociaal netwerken is er niet meer bij. Weer terug naar de basis voor de 'consument': Afbeeldingen met link naar de vindplek bewaren.


Copyrights

Pinterest zet elke afbeelding die gepind wordt op haar eigen server. Wettelijk gezien mag dat want de afbeelding hyperlinkt naar de oorspronkelijke website en daarmee geldt het als een handeling bestaande in een mededeling. Als de afbeelding op de oorspronkelijke website wordt verwijderd geldt het als een mededeling aan het publiek en dat is een inbreuk. Met de nieuwe EU-richtlijnen is Pinterest aansprakelijk voor wat gebruikers plaatsen op het platform. Gelukkig is 'prompt' verwijderen als de rechthebbende daarom vraagt vooralsnog voldoende èn is rapporteren makkelijk.
Met embedden kan Pinterest dit probleem voorkomen doch embedden is niet werkbaar op grote platforms. Je 'steelt' bandbreedte, je bent afhankelijk van andermans servers en de afbeelding is niet geoptimaliseerd voor jouw platform.


Conclusie

Al met al ben ik weer enthousiast over Pinterest:
 • Heldere titels bij de afbeeldingen.
 • Geen duplicate content.
 • eCommerce-pins duidelijk herkenbaar.
 • Makkelijk rapporteren waardoor foute pins verdwijnen.
Al heb ik nog wel twee wensen:
 • In bulk 'dode' pins kunnen verwijderen van bordjes.
 • Labels! Zodat ik een pin niet op meerdere bordjes hoef te zetten.