Mijn favoriete onderwerp; labelen

Iets inzien dat anderen (nog) niet inzien. Een inzicht dat je op alle mogelijke manieren deelt en dat maar door een enkeling begrepen wordt. De meerderheid die vast blijft houden aan het oude.
Hoe frustrerend is dat voor iemand uit een onderwijzersfamilie?
Het enige pluspuntje is dat dit blog eruit ontstaan is....

Het inzicht
In de virtuele wereld hoef je informatie niet te ordenen om iets terug te vinden. Ordenen; in een structuur/hiërarchie zetten; op categorie, plaats of alfabet zetten.
Vergelijk het met je geheugen; je herinneringen en kennis staan daar niet op alfabet of in een categorie. Toch kun je ze altijd tevoorschijn toveren.
Tijd wordt weleens de 4e dimensie genoemd. Zo kun je de virtuele wereld ook zien; informatie is op meerdere plaatsen tegelijkertijd.

Op meerdere plaatsen tegelijkertijd
Ergens in 2005 (?) vroeg ik mijn winkelhost of ik een product in meerdere categorieën kon laten zien. Klanten verwachten soms een product in een andere categorie dan waar het geplaatst is; als ze het daar niet vinden kunnen ze denken dat je het niet hebt. Bovendien wilde ik naast de opdeling in soort graag een opdeling in seizoenen.
Het kon alleen als ik het product kopieerde en dan in elke categorie waar ik het wilde laten zien fysiek plaatste. De voorraad moest ik dan verdelen over de verschillende plaatsen. Net zoals in een stenen winkel. Raar vond ik, dat zou je toch anders moeten kunnen programmeren? Maar ik ben geen programmeur.


Labelen
Afgelopen week legde ik het nogmaals uit. Als je de afdelingen als labels aan de producten vastplakt in plaats van de producten op de afdelingen te plaatsen is het makkelijker om producten op meerdere plaatsen tegelijk te laten zien. En dat kan met precies hetzelfde navigatiemenu voor de bezoeker.
Bovendien ontstaan er met labelen extra mogelijkheden voor het navigatiemenu. Een label is een woord/kenmerk dat je mee geeft aan een product. Behalve een afdeling kan dat ook een seizoen, merk, emotie enz. zijn.

SEO
Ik schreef het al eens eerder; de allergrootste SEO-mythe is ervan uitgaan dat Google moet weten waar iets geplaatst is om het te kunnen vinden.
SEO draait om vindbaarheid; de informatie overal aanbieden waar hij wordt verwacht. Hoe meer linken ernaartoe, hoe beter vindbaar. Hoe meer mensen erover spreken (sociale media), hoe beter vindbaar. Hoe meer mensen het al gevonden hebben, hoe beter vindbaar. Hoe unieker, hoe beter vindbaar.
Dat die blauwe bank op de afdeling huiskamer geplaatst is, is in een webwinkel niet noodzakelijk om te weten. In de fysieke wereld uiteraard wel.
Toch hamer(d)en SEO-experts daar op: Een structuur is noodzakelijk. Je moet Google vertellen waar het te vinden is. En als een product beter vindbaar is gemaakt door het op meerdere plaatsen aan te bieden dan moet je Google middels een canonical tag vertellen wat de echte plaats is. De term SEO kreeg hierdoor een negatieve lading voor mij.

Wordpress
Bij Wordpress kun je je posts labelen èn in categorieën indelen.*
Labels worden bij Wordpress weergegeven in een tagcloud. Categorieën in een lijstje (navigatiemenu). De categorie kun je eventueel laten opnemen in de url van de post zodat iedereen, inclusief Google, ziet in welke categorie hij staat.
Het verwarrende bij Wordpress is dat de categorieën als labels aan de post vastgeplakt worden -> je kunt meerdere categorieën aan een post hangen. Je deelt de producten dus niet in, op categorie. Maar je labelt ze mèt de categorieën.
In feite dus 2 labelopties. Op zich niets mis mee. Je zou de ene optie kunnen gebruiken als hoofdlabel, en de andere voor de verfijning. Of de een voor afdelingen en de ander voor associaties. Het is alleen zo jammer dat weinig gebruikers dit door hebben. Ik zie tagclouds op Wordpress met dezelfde woorden als in het lijstje met de categorieën.
Overigens heeft Blogger maar 1 labeloptie. Je kunt de labels in een lijstje of tagcloud tonen.
Je kunt bij beide zelf een afwijkend navigatiemenu bouwen op basis van de labels. Waarbij je labels weglaat of combineert.***

De grappigste reacties van afgelopen jaren:
  • Bewijs het eerst maar eens met testen**. Tssssk een inzicht testen. Je ziet het, of je ziet het niet.
  • Ja maar ik heb een structuur nodig om te broodkruimelen. Een broodkruimel is aangeven welk pad er gevolgd is om een product te bereiken. Op het moment dat je rechtstreeks op een productpagina landt is er inderdaad geen eenduidig pad als je labelt. Je kunt dit oplossen door links met de labels weer te geven in plaats van het pad. Zoals in het voorbeeld van de piratensloffen.Want waarom zou je je beperken tot 1 pad als er meerdere zijn? Waarom zou je iemand terugsturen naar waar hij vandaan kwam? Misschien wil hij wel ergens anders naar toe. Bovendien is de backknop een prima alternatief om terug te keren.
  • Ik haat tagclouds. Dan zet je de labels toch in een lijstje?
  • Labels zijn onzinnig. Labelen is een zoekwoordenfoefje. In tagclouds staan teveel woorden; enkelvoud naast meervoud, synoniemen, woorden met spelfouten. Ik vermoed dat men het hier heeft over automatisch gegeneerde tagclouds. Tagclouds die gebaseerd zijn op het woordgebruik in de content. Ik heb het steeds over labels die je er zelf aanplakt. Die labels bepaal je zelf. En die kun je als je wilt weergeven in een tagcloud. Maar dat hoeft niet.
  • Google zegt ook dat een structuur noodzakelijk is. Gaan we blijven herhalen wat Google ooit beweerde? Mensen zijn gewend om voort te borduren op het oude. In de fysieke wereld móet je ordenenen om iets terug te vinden. Zoekmachines zijn niet van de ene op de andere dag zo intelligent en slim om die ordening niet nodig te hebben. Maar inmiddels wel. Echt wel!
  • Dat is helemaal niet nieuw wat jij vertelt, dat bestaat allang. Wij zien zeker de voordelen van labelen. Daarom doen wij beide; structureren èn labelen. 
En waarom leg ik het na zo'n lange tijd voor de zoveelste keer uit? Terwijl ik in de veronderstelling was dat iedereen het inmiddels begreep? Vanwege dit zinnetje dat ik vorige week tegen kwam op een forum: "Je kunt je producten "dupliceren" en het gedupliceerde product dan plaatsen in de gewenste extra categorie".
Dan krijg ik enorme blogdrang. #blogpraat

* Voor zover ik het kan beoordelen. Ik blog bij Blogger. Ik heb nooit gewerkt met Wordpress en leid dit af uit verhalen van anderen.

** Het bozige artikel is verwijderd door de auteur, ik heb de link weggehaald (21 feb. '17). Misschien is ie inmiddels tot inzicht gekomen :-)

*** Ik ben al die jaren in de veronderstelling geweest dat je bij Wordpress een categorie en een tag kunt combineren. Maar dat is niet zo. Categorie en tag werken volledig los van elkaar.