Radar AvroTros

Het lijkt wel of de tentakels van de copyrightmaffia doorgedrongen zijn tot de publieke omroep. Was er begin 2019 eindelijk eens uitgebreid aandacht voor onredelijke fotoclaims, mag een jurist een marketingverhaaltje afsteken dat je die sommatie-brieven serieus moet nemen omdat de kosten bij een rechtszaak kunnen oplopen tot duizenden euro's. Geen woord over dat schades flink opgeklopt worden en dat er sommatie-brieven verstuurd worden terwijl er geen inbreuk op de auteursrechten heeft plaatsgevonden.

Bron: AMI 2019-6

De bewering in de uitzending over de volledige proceskostenveroordeling bij onredelijke fotoclaims is inmiddels gelukkig achterhaald. Toch wordt er nog steeds mee gedreigd in sommatie-brieven en zijn mensen dankzij die uitzending bang dat ze duizenden euro's moeten betalen als ze het op een rechtszaak aan laten komen.

In een andere uitzending van AvroTrosRadar kwam dezelfde jurist aan het woord. Dit keer werd nagelaten te melden dat de rechten overgegaan zijn op de parodiemaker en die vond het alleen maar leuk dat Rutte met een knotje zo vaak was gedeeld. De kapster heeft de, iets verlaagde, boete betaald aan ANP.

Op het forum van Radar eindigen discussies over onredelijke fotoclaims altijd met; jat geen foto's anders loop je het risico op hoge boetes.


Nou begrijp ik dat linkjes verwijderd kunnen worden in openbare fora. Geen enkel probleem. Maar toen ik checkte of de link ook in het originele bericht van 12:15 verwijderd was, bleek dat hele stuk foetsie. Wat een aanfluiting. Dan probeer je mensen te helpen met een onredelijke fotoclaim, word je continu aangevallen door anoniempjes uit de inningsindustrie en verwijdert de moderator (gedeeltes van) je reacties. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.
Ik heb mijn advies wat je moet doen als de deurwaarder op de stoep staat met een sommatie-exploot daarom maar uitgeschreven. Op dit blog kan ik zoveel linkjes kwijt als ik zelf wil. Wat weer heel fijn is voor de vindbaarheid in Google.

Ik heb mijn forum-account gedeactiveerd door het emailadres ongeldig te maken. Verwijderen gaat niet.
En ik ga een klacht indienen ook al is de kans groot dat die afgehandeld wordt door de moderator die ongetwijfeld zijn redenen zal hebben om mijn woorden te verwijderen.

Update 1 februari 2021
Reactie Forummoderatie:
"Wat betreft het verwijderen van (delen van) je berichten: we hebben vooral de links naar jouw blog verwijderd, omdat hier een commercieel belang aan zit. Deze links zijn op deze manier simpelweg niet toegestaan op ons forum, dat zijn regels die wij meekrijgen van onze toezichthouder. We snappen dat je mensen wilt helpen, en we waarderen ook dat je dit wilt doen, maar dat kan helaas niet op deze manier.
Verder hebben we ook enkele offtopic-berichten verwijderd van jou en andere gebruikers. Deze berichten droegen niets bij aan de discussie en waren dus afleidend."

En dan hebben ze het dus over links naar dit blog met uitleg-artikelen. Artikelen die ik schrijf om het probleem van de auteursrecht-trol op te lossen. Waar ik niemand een factuur voor kan sturen. Noem dat maar commercieel.


Een eind maken dit auteursrecht-getrol? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over onredelijke fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.