Rutte met een knotje


ANP en Permission Machine waren weer eens in het nieuws.
Bij AvroTrosRadar, kijk de uitzending hier.

Een kapster had een bewerkte foto van Rutte met een knotje op de sociale media gezet. Mét naamsvermelding van de cartoonist. Op haar website verscheen deze foto omdat daar haar sociale media "embedded" is. Permission Machine stuurt namens ANP een prent van €450,-. Zoals inmiddels bekend stuurt Permission Machine naar iedereen waarvan ze een KvK kunnen vinden een prent als hun bot een foto tegenkomt.
Dankzij de bemoeienis van AvroTrosRadar is het bedrag verlaagd naar €270 dat geldt voor niet-commercieel gebruik.

In plaats van dat AvroTrosRadar daar eens goed induikt van wat hier nou precies misgaat wordt het halfslachtig afgedaan met "klopt niet want parodie is toegestaan".
Zoek de fotograaf bijvoorbeeld eens op, vraag eens wat die er van vindt dat ANP claims verstuurt voor zijn foto's en welk bedrag hij daar van terug ziet. Zet de cartoonist die de foto bewerkte in de spotlight. Dat zijn de dingen die we willen zien.
De uitzending was net zo teleurstellend als de vorige keer toen ze aandacht besteedden aan dit probleem. "Je moet die schikkingsvoorstellen wel betalen hoor, anders lopen de kosten op".

Dus moet ik het maar weer doen. Echt hé, niemand die verder aan de bel trekt. (Maximaal een halfuurtje aan een blogje besteden heb ik mezelf beloofd.)
De uitzondering voor parodie heeft er in dit geval weinig mee te maken. Die geldt alleen voor de maker van de parodie en de kapster heeft deze foto niet zelf bewerkt.
Hier worden een paar andere smerige trucs uitgehaald door Permission Machine:

Truc 1
De wet gaat uit van daadwerkelijke schade. Er wordt hier een bedrag geclaimd voor een misgelopen licentievergoeding dat niet overeenkomt met wat ze normaliter vragen voor niet-commercieel gebruik. (ANP verkocht foto's voor €3,50 via www.eerlijkefoto.nl).

Truc 21
ANP heeft de rechten niet voor de foto mét knotje. De foto is gedeeld vanwege het knotje. De rechten liggen bij Izzet Cartoons*.

Alle trucs van de copyrigthmaffia lees je hier.

Bron van de 2 bewerkte foto's is de Facebookpagina van Izzet Cartoons, een professionele photoshoppert die keurig ANP vermeld. En ja, dat er geen naam bij de foto van Wilders staat. Dat komt misschien wel doordat de naam van de fotograaf wegvalt als je de deelknoppen van ANP gebruikt.


Mijn eindeloze reeks artikelen met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.

* Zou fijn zijn als een jurist dat even officieel kan bevestigen aan mij.

Update 31 mei 2020.
Ik heb contact gehad met Izzet Cartoons. Hij wil benadrukken dat hij niets te maken heeft met de claim van ANP. Sterker, hij vindt het alleen maar leuk als zijn cartoons gedeeld worden.