Deelknoppen en het auteursrecht


ANP-deelknop
Screenshot van een tweet gemaakt met de deelknop op deze pagina van ANP-archief
Fotograaf Ruud Hoff

Als er deelknoppen voor Pinterest, Facebook, Twitter of LinkedIn staan bij een foto mag je aannemen dat je toestemming hebt van de uitgever om de foto met deze deelknoppen te publiceren.
De uitgever wil het verspreiden van de foto's met die deelknoppen promoten.

Ik testte zo'n knop bij het ANP. Verbazingwekkend om te zien dat, als ik de deelknop niet had gebruikt, ik inbreuk maak op de auteursrechten van de rechthebbende:
  • De naam van de fotograaf ontbreekt.
  • Onder citaatrecht mag je hyperlinken met een foto. Echter het doel is hier niet doorverwijzen maar de foto laten zien waarmee dit niet onder citaatrecht valt.
  • Je mag embedden als je doorverwijst naar het werk in de openbare ruimte. Aan dat doorverwijzen is voldaan. Maar de foto is geupload naar de server van Twitter en verdwijnt daar niet als het bronbestand offline gehaald wordt.
Mocht de fotograaf bij mij aankloppen omdat zijn naam niet bij de foto staat, zal ik hem doorverwijzen naar het ANP. Alwaar hij als het goed is een contract heeft waar in staat dat ANP niet aansprakelijk is als een klant de naam niet bij de foto zet (!).

Bijzondere aan de foto met de tafeleenden (als je doorklikt naar de pagina op het ANP-archief) is de lage resolutie en de uitsnijding met drukgegevens. Heeft ANP de originelen niet?

Verder ontbreekt in het ANP-archief nogal eens de naam van de fotograaf en staan er foto's dubbel in met verschillende data en namen voor de fotograaf.

Cor Mulder Frans van der Linde

Wat de vraag doet rijzen met welke database premiejager Permission Machine voor ANP het web afstruint.

Lees ook:

Mijn eindeloze reeks artikelen met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.