Nationale Beeldbank

Via een advertentie die onder deze blogpost (!) verscheen belandde ik op de Nationale Beeldbank.

Kuch, onderdeel van ANP.... alle alarmbellen gingen af!
Ik klikte door naar de tarieven voor niet commercieel gebruik:

Dat lijkt op een jaartarief maar het gaat om korting afhankelijk van het aantal foto's dat je per jaar afneemt. De venijnige adder onder het gras vind je elders op de website:

In de kleine lettertjes staat dat de licentie slechts één jaar geldig is. De afnemer moet de foto dan verwijderen of de licentie verlengen. Als afnemers al door hebben dat het een jaarlicentie is, zal verwijderen of verlengen regelmatig vergeten worden vrees ik. En dan kun je een brief krijgen van Permission Machine dat je de foto moet verwijderen en word je aangeslagen volgens de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem met €90 dossierkosten voor het opsporen en vorderen.

De Nationale Beeldbank is in 2018 overgenomen door Hollandse Hoogte en die zijn samengegaan met ANP. Voor die tijd, in 2013, zag de website er zo uit:

De tarieven lagen lager en de licentie gold voor onbeperkte tijd. Stockfoto's zijn in de loop der jaren goedkoper geworden, het is opmerkelijk dat de tarieven nu hoger zijn dan in 2013.

Nog verder terug in de tijd, 2008:Als je een brief van Permission Machine ontvangt voor een foto die je netjes hebt aangeschaft bij de Nationale Beeldbank kun je ze zeggen dat bij een publicatie:

  • voor 2018 dat ANP de rechten van deze beeldbank nog niet had en derhalve geen licentievergoeding is misgelopen. En dat de licenties destijds onbeperkt geldig waren.
  • na 2018 dat je het daadwerkelijke tarief van €15,-/jaar wilt betalen en dat je de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem protesteert.
  • in 2018 je wilt weten of ze de beeldbank op die datum al overgenomen hadden. Via Wayback valt dat niet te achterhalen.
Opmerkelijk in dit hele verhaal is dat jaarlicenties sowieso ongebruikelijk zijn voor stockfoto's. En dat het niet af te leiden is uit de tarievenlijst op de website.


Update 22 september 2022.

Website en tarieven zijn vernieuwd. Screenshot van vandaag (hyperlinkt naar de pagina).En de licentievorm is weer terug naar rechtenvrij. Zoals het tot 2018 was:


Mocht je een claim krijgen van ANP dan kun je je tegenvoorstel op deze nieuwe tarieven baseren.

Ik zou nog even wachten met het kopen van een foto totdat de nieuwe licentievoorwaarden erop staan. Momenteel staan de verouderde FAQ's en Algemene Voorwaarden er nog op en daar word je echt niet vrolijk van.


Ben je tegen foto's jatten en vóór boetes vanwege de preventieve werking ervan en wil je ons rechtssysteem ontlasten? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.