Copyrightmaffia

Gisteren rezen mij weer de haren ten berge op Twitter over de copyrightmaffia. Machteloos zie ik gebeuren hoe de een na de ander opgelicht wordt met het wetboek in de hand.
Ja, je mag geen foto's overnemen zonder toestemming. Dat is een onrechtmatige daad. Het wetboek is daar heel duidelijk over; bij een onrechtmatige daad (inbreuk copyrights) moet je de DAADWERKELIJKE schade voor de fotograaf vergoeden. Het is onbegrijpelijk hoe rechters meegaan in absurd hoge, misgelopen, licentievergoedingen en daar nog boetes voor waardevermindering en verminking bovenop gooien. Het is de hoogste tijd dat er eens wat zaken afgewezen worden door de rechter op bagatel (paar eurootjes licentievergoeding misgelopen, niet commercieel gebruikt of minder dan 200x pageviews) of een uitzondering op het auteursrecht. Enfin, jullie weten hoe ik daar over denk als ervaringsdeskundige. En ik niet alleen, al jaren wordt er geschreven over de heksenjacht.
Ik ga vandaag beginnen met het verzamelen van tweets over de copyrightmaffia. Absoluut geen compleet overzicht want ik heb er sinds ik de eerste brief kreeg voorjaar 2017 honderden voorbij zien komen.  
Mijn tips als je een brief krijgt lees je hier. Ik zal hier blijven aanvullen met tweets tot dat er een rechter is die een fundamentele uitspraak doet waarmee er een eind komt aan claimbrieven voor neuzelzaken.

Een bijdrage om mijn boete (€857,28 met nakosten) te betalen is nog steeds welkom.
Want nee, dat loopt net als bij Broodje Ros die toch heel veel PR heeft gehad geen storm.
Dat kan via mijn webwinkel.


Op 22 en 23 september 2020 zijn de ingebedde tweets vervangen door screenshots omdat de pagina zeer traag laadde. NB screenshots verdwijnen niet als de tweet verwijderd wordt, geef via Twitter een seintje als je screenshot weg wilt hebben.