De waarde van een foto van Hollandse Hoogte

De hoorzitting van mijn neuzelzaak was gisteren. Jammerdebammer ging het nogal veel over de hoogte van de misgelopen licentie-vergoeding voor de fotograaf. Dat ze me gematst hadden, dat ik eigenlijk 4x (4 jaar heeft de foto erop gestaan) een belachelijk hoog bedrag had moeten betalen. Nou staat er in het verweer wel het een en ander over de marktwaarde van de bijna 20 jaar oude foto, maar had ik geweten dat het hier zo lang over zou gaan, dan had ik deze productie, specifiek gericht op Hollandse Hoogte toegevoegd. Doe er je voordeel mee als je net als ik, als kleine blogger, een claim hebt van een foto van Hollandse Hoogte.

Hollandse Hoogte heeft samen met ANP ten tijde van de vermeende inbreuk (2012-2015) foto's aangeboden aan particulieren en (kleine) bloggers voor € 1,- tot € 3,50 via www.eerlijkefoto.nl.
Bron Digifotopro

Een uitgebreid assortiment, alleen de portretten werden i.v.m. portretrecht niet aangeboden.
Bron Photonmagazine 2012

Dat het voor alle aangesloten fotografen gold blijkt mijn inziens hieruit:
Bron Photonmagazine 2015


De fotografen zijn er niet allemaal blij mee:
Bron Villamedia 2015

Mocht je geen kleine blogger zijn. Dan zijn er de volgende bedragen bekend bij Hollandse Hoogte:

89 euro in 2011
Bron Villamedia 2012 

70 euro in 2015 volgens Van Beek van Hollandse Hoogte
Bron Photonmagazine 2015

En landelijk schijnt de gemiddelde prijs inmiddels (2018) gedaald te zijn naar 42 euro.....

Ja zucht. Ik kan er niets aan doen dat er vandaag de dag zo weinig betaald wordt voor foto's. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Er wordt veel gratis aangeboden of voor kleine bedragen. En nieuwssites kunnen tegenwoordig bijna draaien op foto's die burgers ter plekke twitteren of op Facebook zetten.

Ik vind het vervelend voor de fotografen van Hollandse Hoogte. Maar de heksenjacht zoals die nu bezig is op kleine bloggers, ZZPers en stichtingen is onacceptabel. Temeer omdat er maar een klein deel terecht komt bij de fotograaf vrees ik.
Als iedereen maar klakkeloos betaalt zal het niet ophouden. Dus....


Ik wacht ondertussen de uitspraak af. En vrees het ergste. Omdat de rechter en de tegenpartij het hadden over de bedragen van Stichting Foto Anoniem. En die liggen veel hoger dan de huidige marktwaarde.

Update januari 2019
Autoriteit Consument en Markt heeft n.a.v. deze blogpost contact opgenomen omdat ze bezig zijn met een onderzoek naar het toepassen van de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem door fotografen en rechters. Enige tijd later laten ze weten dat ze weinig kunnen doen, omdat fotografen vrij zijn om te vragen wat ze willen en het aan de rechter is wat redelijk is.

Update februari 2019
Veroordeeld volgens de waarde van Stichting Foto Anoniem en niet Eerlijkefoto.nl

Update december 2019
Er is een artikel verschenen met de verwijzingen uit deze blogpost in tijdschrift AMI. Een fijn artikel dat je kunt gebruiken in een rechtszaak [pdf Anne Bekema AMI 2019, nr. 6, p. 192-196].

Update februari 2021
Tegenwoordig sluit ik elke blogpost af met deze 3 links:
  • Een eind maken aan de heksenjacht op stockfoto's? Zodat de fotograaf die echt wat te claimen heeft dat kan oplossen zonder een jurist in te schakelen? Teken en verspreid de petitie!
  • Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims steunen? Klik hier.
  • Sommatiebrief of dagvaarding gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.