Bloglovin maakt 3x inbreuk

Mijn traktatieblog heeft op Bloglovin 478 volgers terwijl ik daar niet actief ben. Hartjes, reacties en deelacties op/van mijn eigen content gaan volledig aan me voorbij. Dat is op Facebook, Twitter en Pinterest ook zo, maar die zorgen, in tegenstelling tot Bloglovin, voor bezoekers.

Bloglovin toont volledige blogposts middels embedden op hun eigen website. Doorklikken naar de originele blogpost is dan overbodig. De content wordt opgehaald van mijn server en ik ben degene die betaalt voor dat dataverkeer*. Ik heb Bloglovin geen toestemming voor de volledige blogpost gegeven; mijn RSS-feed staat op summary.

Juristen stellen dat embedden is toegestaan. Daar zijn echter regels aan verbonden waar Bloglovin zich op drie punten niet aan houdt:


1. De aanklikbare link leidt niet naar de bronpublicatie.

Svensson nr 27; "aan wie de betrokken werken werden medegedeeld via een aanklikbare link, rechtstreeks toegang hadden tot deze werken op de website waarop deze oorspronkelijk werden medegedeeld"

De aanklikbare link waarmee de foto van de komkommerkrokodil wordt medegedeeld op Pinterest, Facebook of Twitter is:
https://www.bloglovin.com/blogs/kindertraktaties-5445205/198-verschillende-komkommerkrokodillen-4366071554
Daarmee is het een nieuwe publicatie want de bronpublicatie staat op:
https://www.traktatieblog.com/2015/06/198-verschillende-komkommerkrokodillen.html


2. Er wordt gebruik gemaakt van een andere frame-techniek.

Volgens het Bestwater-arrest dient het dezelfde frametechniek te zijn.

Zo ziet de bronpublicatie eruit:


Zo ziet het er bij Bloglovin uit als je er geen account hebt:

  

3. Bloglovin biedt geen rechtstreekse toegang naar de bronpublicatie.

Svensson nr 18; "de gebruikers van eerstgenoemde website een directe toegang tot die werken wordt geboden."

Als je door wilt klikken naar de bronpublicatie dien je eerst een account aan te maken bij Bloglovin.


Samengevat:

  • De aanklikbare link waarmee een werk wordt medegedeeld leidt niet naar de bronpublicatie.
  • Bloglovin gebruikt niet dezelfde frame-techniek.
  • Bloglovin biedt geen rechtstreekse toegang naar de bronpublicatie.


Toen ik nog dacht dat Bloglovin geen inbreuk maakte op mijn auteursrechten heb ik een framekiller op mijn blogs gezet. Die wordt inmiddels omzeild door Bloglovin. Ik heb geen idee hoe lang al en hoeveel bezoekers, kliks naar mijn webwinkel en advertentie-inkomsten ik ondertussen heb misgelopen...

Met dit voortschrijdende inzicht heb ik ze verzocht om mijn blogs te verwijderen. Wordt vervolgd.
Update: tot 3x toe geen reactie van Bloglovin gekregen. Het probleem speelt al langer, zie https://www.nosegraze.com/bloglovin-is-stealing-posts/ 


* Niet ik maar Google. Ik blog met Blogger en alle content staat bij Google op de servers. Ik ga met deze blogpost aan ze vragen of ze Bloglovin kunnen blokkeren.
Blog je met Wordpress op een eigen server dan betaal je wél zelf voor het dataverkeer en zou je zelf Bloglovin kunnen blokkeren op je server.


Update 5 april 2021
Toen ik deze blogpost schreef leek het erop dat Bloglovin een framekiller legaal mocht omzeilen. Er is nieuwe jurisprudentie waaruit blijkt dat dit niet mag. Dus de titel van deze post zou met dit voortschrijdend inzicht moeten zijn dat Bloglovin vier keer inbreuk maakt...

Update 11 juni 2021
Gebruik geen Bloglovin. Maak er geen account aan. Niet om te lezen en niet om je blog te promoten. Als je blogt op je eigen website geef je al je content weg aan Bloglovin. Lezers hoeven niet meer naar jouw blog te komen. Als je leest via Bloglovin geef dan in ieder geval de credits aan de makers; voeg geen nieuwe blogs toe waar Bloglovin content van gaat stelen en deel vanaf het originele blog zodat verkeer van Pinterest en Facebook terecht komt bij de blogger zelf.

Update 18 juni 2021
Als je je blogartikel tegenkomt op Pinterest of Facebook met een link naar Bloglovin in plaats van naar jouw blog kun je een DMCA melding doen. Binnen 24 uur is het dan verwijderd. Met de nieuwe auteursrechtregels zouden deze platforms bij voldoende meldingen Bloglovin kunnen bannen.