Plagiaat of "vergeten" te betalen

Gevalletje plagiaat kwam voorbij op Twitter:


Plagiaat: doen alsof jij de maker bent waardoor jij de credits oogst.
Daar is de auteurswet voor bedoeld.

Dat ik maar blijf proberen om de copyrightmaffia te stoppen is natuurlijk niet omdat ik plagiaat goedkeur. Of omdat ik vind dat een fotograaf niet betaald hoeft te worden voor zijn werk. Integendeel.
Waar ik zo ongelooflijk boos over blijf is dat juristen er een slaatje uit slaan en ons rechtssysteem overbelasten met neuzelzaakjes. Neuzelzaakjes waar geen sprake is van plagiaat. Neuzelzaakjes over gebruik van foto's op kleine blogs waar normaliter niet voor betaald wordt of hooguit een paar euro. Dat rechters hierover misleid worden. Dat dat kromspraken oplevert waardoor veel fotografen denken dat ze voor elke foto die ze ooit geschoten hebben boetes mogen opleggen. En dat degene die echt wat te claimen heeft, zoals Evert Kwok, zijn schade niet vergoed krijgt.

Het zal niet lang meer duren totdat een rechter bagatel vonnist bij een inbreuk waar de daadwerkelijke schade voor de fotograaf nihil is. En ik hoop dat binnenkort IE-zaken gecheckt gaan worden op trucjes voordat ze bij de rechter komen. Of het een inbreuk is. Of de foto origineel genoeg is. Of eiser de enige rechthebbende is. Of er een sprake is van parodie of citaat.
Anders zal het aantal rechtszaken over foto's blijven toenemen. Ze zijn nu al overbelast, het is een onhoudbare situatie en rechters lijken het spuugzat te zijn:

Dreigen met hoge proceskosten? Ze worden niet meer toegekend!

De absurde waardes van Foto Anoniem claimen? Ze worden niet meer standaard toegekend!

Hoge toeslagen tot 300% er bovenop? Ze worden niet meer toegekend.

Overigens nog steeds zuur voor de dappere dodo's uit bovenstaande zaken die de strijd aan gingen en niet klakkeloos betaalden omdat onder de streep een fiks bedrag blijft staan. Helaas lijkt rechtszaken voeren de enige manier te zijn om het veranderd te krijgen.
Het OM doet niets!
Mij lijkt het gewoon oplichting, een vals bedrag claimen als misgelopen licentievergoeding onder dreiging van een kostbare rechtszaak.


Mijn eindeloze reeks artikelen met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.