De kunst van het weglaten

Of ik ook WEL eens iets schrijf op dit blog met een ander onderwerp als NIET vroeg @Elise_Friedmann. Het is inderdaad erg veel NIET en GEEN:

GEEN pad in de url*
Een website structuur is NIET nodig*
GEEN sociale media buttons
GEEN kortingscode

NIET teveel linkjes in de hoofdnavigatie zetten
GEEN verplichte inlog op je webwinkel
GEEN canonical attribuut gebruiken
GEEN versnippering
GEEN reviews en likejes in je webwinkel
Linkruil is NIET meer van deze tijd
Google hoeft NIET te weten waar iets staat*
NIET met opzet duplicate content laten ontstaan*
GEEN spelfouten of zoveel mogelijk synoniemen gebruiken*

Ooit wilde ik zelfs nog een blogje schrijven over foto's in webwinkels. Dat je alleen het product moet tonen dat je verkoopt. GEEN achtergrond. GEEN accessoires. Een mens in een kledingstuk kan functie hebben, dat mag dan weer wel. Maar dat hoef ik in deze tijd NIET meer uit te leggen. Iedereen weet dat inmiddels.
Toen ik 10 jaar geleden begon NIET. Zover ik weet kalkte NIEMAND de achtergrond van een foto wit. Het was de tijd van de papieren Neckermann- en Wehkampcatalogus. Met modellen in bikini's aan het strand. Met de op het parket gedrapeerde tweedehands kleding op marktplaats. Ik had (en heb) GEEN budget voor een fotograaf met een studio, laat staan dat ik een fotograaf op locatie kan laten fotograferen al dan NIET met een styliste. Ik had NIET eens een digitale camara toendertijd. Uit nood geboren ging ik afgedrukte en ingescande foto's witkalken. Raakte zelfs geïrriteerd toen andere winkels het ook gingen doen. Nu vind ik het vooral logisch om het zo te doen.
PS het tasje op deze foto had ik weg moeten laten. Hoe vaak er NIET gevraagd is waar dat ding te koop is!

Noem het de kunst van het weglaten. Of "less is more". Minimaliseren. Haal weg wat NIET nodig is. Concentreer je op wat de bezoeker komt doen op je site. Leidt hem NIET af. Voeg alleen iets toe als de bezoeker, en NIET de zoekmachine, daar baat bij heeft.

De slimste uitspraak van Albert Einstein is "dingen moeten zo simpel mogelijk zijn, NIET simpeler".
Als je dat eenmaal doorhebt....
Zelf houd ik wel van een kleurtje. En een stippeltje. Daar NIET van.

* Meerdere blogposts gaan over de genoemde NIET. Er wordt gelinkt naar 1.