dinsdag 14 augustus 2012

De kunst van het weglaten

Of ik ook WEL eens iets schrijf op dit blog met een ander onderwerp als NIET vroeg @Elise_Friedmann. Het is inderdaad erg veel NIET en GEEN:

GEEN pad in de url*
Een website structuur is NIET nodig*
GEEN sociale media buttons
GEEN kortingscode

NIET teveel linkjes in de hoofdnavigatie zetten
GEEN verplichte inlog op je webwinkel
GEEN canonical attribuut gebruiken
GEEN versnippering
GEEN reviews en likejes in je webwinkel
Linkruil is NIET meer van deze tijd
Google hoeft NIET te weten waar iets staat*
NIET met opzet duplicate content laten ontstaan*
GEEN spelfouten of zoveel mogelijk synoniemen gebruiken*

Ooit wilde ik zelfs nog een blogje schrijven over foto's in webwinkels. Dat je alleen het product moet tonen dat je verkoopt. GEEN achtergrond. GEEN accessoires. Een mens in een kledingstuk kan functie hebben, dat mag dan weer wel. Maar dat hoef ik in deze tijd NIET meer uit te leggen. Iedereen weet dat inmiddels.
Toen ik 10 jaar geleden begon NIET. Zover ik weet kalkte NIEMAND de achtergrond van een foto wit. Het was de tijd van de papieren Neckermann- en Wehkampcatalogus. Met modellen in bikini's aan het strand. Met de op het parket gedrapeerde tweedehands kleding op marktplaats. Ik had (en heb) GEEN budget voor een fotograaf met een studio, laat staan dat ik een fotograaf op locatie kan laten fotograferen al dan NIET met een styliste. Ik had NIET eens een digitale camara toendertijd. Uit nood geboren ging ik afgedrukte en ingescande foto's witkalken. Raakte zelfs geïrriteerd toen andere winkels het ook gingen doen. Nu vind ik het vooral logisch om het zo te doen.
PS het tasje op deze foto had ik weg moeten laten. Hoe vaak er NIET gevraagd is waar dat ding te koop is!

Noem het de kunst van het weglaten. Of "less is more". Minimaliseren. Haal weg wat NIET nodig is. Concentreer je op wat de bezoeker komt doen op je site. Leidt hem NIET af. Voeg alleen iets toe als de bezoeker, en NIET de zoekmachine, daar baat bij heeft.

De slimste uitspraak van Albert Einstein is "dingen moeten zo simpel mogelijk zijn, NIET simpeler".
Als je dat eenmaal doorhebt....
Zelf houd ik wel van een kleurtje. En een stippeltje. Daar NIET van.

* Meerdere blogposts gaan over de genoemde NIET. Er wordt gelinkt naar 1.

5 opmerkingen:

 1. Een eigenzinnig stukje met veel boude uitspraken: altijd leuk voor een blog. Het is zo origineel als de shop en je spulletjes zelf.
  Dus ook al staat het toch *wel* vol met niet dit en niet dat, ik heb het met plezier gelezen en ben vereerd met de mention. *Wel* bedankt dus ;)
  Of dit seo-technisch ook allemaal klopt en werkt, is weer wat anders. Ik ben zo'n zeikert die cijfers wil zien.. Jeweet: eerst zien, zei blinde Maupie.
  Maar ik denk ook dat content (die je hier niet noemt) telt, dus of t allemaal klopt of niet, ik denk dat originele content met een paar stiekeme linkjes naar je originele webshop zeker zal werken, hoe eigenzinnig je die ook indeelt. En afleiding vermijden in een webshop ben ik ook helemasl voor. Kortom, slimmebcombinatie. Leuke stukjes op je blog voor wie wil lezen en reageren, en leuke spullen in de shop voor wie wil kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Elise,
  Dank voor je complimenten!!

  SEO-technisch? Joh, dat is allang achterhaald. Stamt uit de tijd dat zoekmachines nog niet zo goed waren als nu. Toen optimaliseerde je voor de zoekmachines. Tegenwoordig doe je dat voor de bezoekers. Kan ik ook wel eens over bloggen. Maar goed.

  Het klopt, meten is weten. Maar daar heb ik de middelen, tijd en kennis niet voor. Ik check het overigens soms wel via twitter, bij een paar aardige experts. En verder beredeneer ik de boel bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. seo is onzin

  een soort wedstrijd waarbij het niet meer gaat waar het om gaat

  niet met truuks proberen klanten te lokken, maar met echt zijn en duidelijk zijn.

  als ik het een beetje gevolg hebt is dat nu net waar google zijn algoritmes op schrijft.

  dus als je het puur doet wordt je vanzelf seo vriendelijk, toch?

  het enige seo dat je dan nog moet doen, is volgens mij duidelijk zijn in wat je wel en niet verkoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat je NIET moet doen is schrijven over SEO om reclame te maken voor verkleedkleren.. maar het is WEL fijn voor ons, lezers die nooit verkleedkleren nodig hebben ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die Kitty,
  Ja, dat heb ik ook lang tegen mezelf gezegd. Waarom blog je over SEO? Dat is zinloos. Je helpt er alleen maar je conculega's mee. Maar ja, ik kom uit een lerarenfamilie. En er wordt zoveel wazige onzin over dit onderwerp geschreven.
  Inmiddels is dit blog allang niet meer bedoeld om klanten naar Artoek te trekken. Het heeft zijn eigen klanten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen