7 veelgemaakte fouten in de navigatie

De hoofdnavigatie van je website wordt gevormd door de linkjes die permanent, op een vaste plaats en op elke pagina, weergegeven worden en waarmee de bezoeker zijn weg vindt op je website. De 7 meest gemaakte fouten die ik tegenkom:

1. Teveel
Teveel linkjes opnemen. Bezoekers nemen tegenwoordig niet meer de tijd om lange lijsten door te scrollen. Overweeg een submenu, dat openklapt of dat alleen op de relevante pagina(s) getoond wordt.

2. Dubbelop
Verschillende buttons of teksten die naar hetzelfde leiden. Niets zo vervelend dan dat je klikt en ergens komt waar je al bent geweest. Het wordt soms toegepast als trucje, door met 2 verschillende teksten te verwijzen naar dezelfde pagina zou je beter gaan scoren. Maar dat is niet zo.
Een uitzondering geldt voor de homepagina, het logo mag ook (moet zelfs) naar de homepage verwijzen. En evt. kan een headermenu herhaald worden in de footer.

3. Irrelevant
In de hoofdnavigatie mogen geen irrelevante linkjes staan. Denk bijvoorbeeld aan de linkjes in een twitterfeed. Wil je echt dat een bezoeker op elke pagina van je site in de verleiding gebracht wordt weg te surfen?

4. Niet consequent
Bezoekers verwachten een eenduidige navigatie die terugkomt op elke pagina. Bezoekers willen niet terugkeren naar een vorige of bovenliggende pagina en al helemaal niet naar de homepage om verder rond te kijken.*

5. Onduidelijk
Geen helder woordgebruik waardoor onduidelijk is waar je naar toe gaat. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam voor home gebruiken. "Lege" of reclameteksten als -klik hier- of  -nu in de aanbieding- gebruiken in plaats van kernwoorden. Plaatjes of teksten gebruiken die niet herkenbaar zijn als link.

6. Onlogisch
Bezoekers verwachten een horizontaal menu in de bovenbalk en/of een verticaal menu in de kantlijn. Bezoekers verwachten rijtjes of een tagcloud. Wijk daar niet al teveel vanaf. Neem een evt. zoekblok ook op in het rijtje. Niet als stand-alone in een bovenhoek. Dat wordt soms alleen opgemerkt als bezoekers er bewust naar op zoek zijn.

7. Onbelangrijk
De link naar de meest bezochte en/of belangrijkste pagina's staat bovenaan, vooraan of geef je (bij een tagcloud) het grootst weer.  In het algemeen is dat niet de bedrijfsgeschiedenis, een sitemap, je score in de media of een product dat je weinig verkoopt. Als je veel linkjes wilt opnemen kun je de belangrijke in de header zetten en de minder belangrijke in de footer.

Nou nog goede content achter al die linkjes van je navigatie zetten et voila!

* Oftewel; richt je op de toekomst (waar de bezoeker naar toe wilt), niet op het verleden (waar hij vandaan komt).