Die andere zaak van de Rijdende Rechter

Geldbeluste juristen verwijzen graag naar de beschuit-met-muisjes-zaak van De Rijdende Rechter. Daar werd €200,- als misgelopen licentievergoeding voor een simpele huis-, tuin- en keukenfoto op klein formaat toegewezen. Met een opslag van 150% leverde dat een leuk voorbeeldbedrag van €500,- op als schade voor de fotograaf. Link vonnis.

Uit de mailwisseling van mijn eigen zaak:


Sinds die uitzending is het geclaim fors toegenomen. Voor elke foto die de bot herkent wordt een brief verstuurd, maakt niet uit hoe klein of simpel de foto is. En ik kan jullie vertellen, nu ik heel wat van die sommatiebrieven heb gezien, dat Permission Machine nog een van de netste premiejagers is. Ik zie betalingstermijnen van 5 dagen, nog hogere bedragen, dreigen met hoge proceskosten en gevangenisstraf (!), onwaarheden en misleiding.

Er was eerder een fotozaak bij de Rijdende Rechter, nog met mr F.M. Visser. Over deze foto van Nelson Mooren. Zie hier de uitspraak.

De verschillen:

  • Het is geen simpele huis-, tuin- en keukenfoto.
  • Het gebruikte formaat is groter.
  • De fotograaf vroeg in eerste instantie € 100,-. 
  • Er wordt €50,- toegewezen als misgelopen inkomsten mét de mededeling "Onbetwist is gebleven dat Mooren daarvoor normaal gesproken een vergoeding berekent van € 50,-" waaruit ik afleid dat als die €50,- voldoende gemotiveerd was betwist de rechter mogelijk geen schade had toegewezen.
  • Bij de beschuit met muisjes werd een toeslag toegewezen met de woorden: "Als slechts de misgelopen licentievergoeding als schade zou worden toegewezen, zou schending van het auteursrecht voor de dader een “niet-geschoten-is-altijd-mis” kwestie worden." Dat is discutabel, de wet gaat uit van daadwerkelijke schade. Toeslagen zijn toegestaan, maar niet als preventieve werking. Dat lijkt op een boete. En boetes behoren in de staatskas terecht te komen.

Zo zie je maar: Uitspraken zijn afhankelijk van welke (rijdende) rechter je treft.


Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.