vrijdag 15 maart 2019

Yoo.rs

Yoo.rs wil een eerlijk delen platform zijn. Lees hier het hoe en wat.
Een mooi streven, de huidige sociale media hebben allemaal wat. Je krijgt te zien wat zij jou willen laten zien. Er worden trucjes uitgehaald om jou zo lang mogelijk op de site te houden. Je gegevens worden verzameld. Je krijgt reclames te zien. Ze proberen je wat te verkopen.

Yoo.rs daarentegen is
 • Reclamevrij.
 • Enkel een emailadres is voldoende om te kunnen delen en reageren, je hoeft geen gegevens af te staan.
 • Geen likes maar een puntensysteem. Yoorspunten (yp's) krijg je voor views van je eigen berichten, voor het delen van andermans berichten buiten het platform en kun je uitdelen als waardering (upvoten).
 • Er zijn veel opties om te volgen: Op account, op onderwerp, op actueel of op trending.
 • Er zijn veel opties om er content op te zetten: Een blog, een foto, een opmerking of een vraag.
 • En tot mijn verrassing; je kunt trefwoorden (labels!) aan je berichten meegeven.
 • En tot mijn verbazing; je kunt yp's omwisselen voor geld. 1000 yp's is €1,-.

Dat laatste, die euro's, daar heb ik zo mijn twijfels over. Het stimuleert om goede stukken te schrijven, om actief op het platform te zijn en platformberichten te delen. Maar mensen worden er zo snel geldgedreven van: Strategisch upvoten door als eerste enorm veel punten in te zetten. Berichten delen op andere sociale media omdat je er punten voor krijgt en niet omdat je ze goed vindt. Niet reageren op een blogbericht maar je reactie in een eigen blog verwerken omdat je daar wel punten mee verdiend.

Deze autodidact met een voorliefde voor "Less is more" heeft, hoe kan het anders, nog wat tips:
 • Waarom onderwerpen, trefwoorden èn collecties? Ze doen toch alle drie hetzelfde? Het is een map, een verzameling. De verschillen zijn miniem. Bij een collectie wordt de map handmatig gemaakt, bij onderwerpen en trefwoorden ontstaat de map automatisch. Collecties en onderwerpen kun je volgen, trefwoorden niet. Ik zou ze samenvoegen. Collecties ontstaan dan automatisch bij de gebruiker onder Bookmarks.
 • Waarom rijen op de tijdlijn? Als ik naar onderwerpen wil blijf ik scrollen omdat het blok van degenen die ik volg steeds aangevuld wordt. Ik zou liever kolommen hebben: Mensen, onderwerpen en trending NAAST elkaar.
 • Waarom "actueel" op de tijdlijn? Sommige onderwerpen interesseren me niet. En ik hoef ook niet alles van iedereen te zien. Liever alleen van de mensen die ik volg, in chronologische volgorde zodat het meest actuele bericht bovenaan staat.
 • Waarom zijn opmerkingen, reacties en vragen apart te bekijken? Reacties horen toch bij een bericht? Opmerkingen en vragen lijken mij nagenoeg hetzelfde. Elke opmerking of titel van een blog kun je als vraag neer zetten. "Weet jij hoe je een ei moet koken?".
 • Tot slot zou ik de blokjes per bericht afwijkend van grootte maken zodat je in één opslag ziet of je doorklikt naar een blog, een losse opmerking of een losse foto. Blog een blokje zoals het nu is, losse opmerkingen en foto's een balkje met dezelfde breedte en 1/3 van de hoogte.

Zo kwam ik ooit in aanraking met Yoo.rs. (Mijn inziens is als je de slak gevangen hebt het probleem al opgelost).

Ik had na een paar keer doorklikken op clickbait-tweets zelfs bijna het woord Yoo.rs gemute......
Vlak na de rechtszitting van de legbatterijfoto volgde een hernieuwde kennismaking; ik zag op Yoo.rs meerdere foto's van mijn traktatieblog en ik stuurde de eigenaar van Yoo.rs een onaardige mail. Ik kreeg, volledig terecht, een net zo onaardige mail terug 😂:
"Ook het Doe er wat aan. is een toon die ik soms tegen mijn kinderen aan sla maar waarvan ik zeker niet harder ga lopen."

Ik hoop dat hij het me inmiddels vergeven heeft.
Ik ga hem steunen in zijn strijd tegen Permission Machine.
Jullie weten vast wel waarom.

11 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik kan geen like geven ;-)
   Dus daarom maar gewoon dankjewel.

   Verwijderen
 2. Het leuke van actueel is dat je blogs ziet van mensen die je (nog) niet volgt, bijvoorbeeld omdat ze nieuw zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De collecties waren eerder dan de trefwoorden. Daarom bestaan die nog. Die collectie is ook persoonlijk. Ik vind ze heel handig om mijn eigen blogs te groeperen. Recepten per maand en op mijn website heb ik een link naar een collectie gezet. Er zijn inderdaad geldgedreven mensen. Zelf heb ik gevraagd om een begrenzer erop te zetten. Eerst kon je ook je blogs steeds upvoten. Dat is eraf gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bookmarks zijn handmatig en persoonlijk. Als je daar onderwerpen of trefwoorden zichtbaar hebt is het denk ik een collectie? Ik weet verder niet of je er naar kunt verwijzen en of je bij elkaar de bookmarks kunt bekijken.

   Verwijderen
 4. Ik ben het eens met Lekkerereceptenvoor2 ik wil de collectie niet missen, ik verzamel daar al mij eigen blogs in groepen, zodat ik alles gemakkelijk terug vind. Bij trefwoorden of bookmarks heb ik ook aansluitende blogs van anderen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook een Yoorsie, maar ook daarbuiten actief. Ik ben ook niet helemaal blij met de 'voorpagina' en het propvolle tegeltjesaanvullende van de homepage, noch over het upvoten - dat volgens mij ook behoorlijk zijn doel mist. Wat ik ook minder vind : het feit dat je je eigen homepage niet wat overzichtelijker kunt maken. Ik wil eigenlijk graag een indeling kunnen maken, zoals 'koken', 'reizen' enz. Nu staat alles door elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1. Het lijkt erop dat collecties vooral gebruikt worden voor eigen blogs.
   2. Met collecties maak je je eigen homepage overzichtelijker.
   1+2=3 Less is more idee: Onderwerpen = trefwoorden = collecties. Met andere woorden, je kunt je homepage overzichtelijk maken met trefwoorden. Dan zijn collecties overbodig.

   Verwijderen
 6. Ik zie nu pas dat er nog een verschil is tussen onderwerpen en trefwoorden.
  Je kunt slechts 1 onderwerp kiezen en meerdere trefwoorden.
  Maar een blog zal toch wel eens in meerdere onderwerpen kunnen vallen?

  BeantwoordenVerwijderen