Herziening auteursrecht, artikel 13

Ik hoor niemand over de gevolgen als je aansprakelijkheid van individu naar platform verschuift. Met de herziening van het auteursrecht, met name artikel 13, kun je straks ongehinderd copyrights schenden en verwijzen naar het platform waarop je dat doet.
Alsof je in een leaseauto rijdt en de leasemaatschappij alle bekeuringen voor te hard rijden betaalt....

Mooi mozaïek en dakpannen hè?
Maker onbekend. © foto bij mij.
Een vergelijking:

Filter
De leasemaatschappij zal een snelheidsbegrenzer op alle auto's zetten. Op 120 km per uur zodat de hoogste bekeuringen voorkomen worden. Dat je dan geen 130 km per uur meer kan rijden op wegen waar dat wel mag is jammer dan.
Het platform zal een uploadfilter instellen voor de grootste incasseerders (Walt Disney e.d.). Dat je ook niet meer kunt citeren of parodiëren is jammer dan.

Meer inbreuken
Op wegen met max 30, 50, 80 of 100 km per uur zal het aantal overtredingen toenemen. Je hoeft de bekeuringen toch niet zelf te betalen.
Het aantal inbreuken op materiaal dat buiten het filter valt zal toenemen omdat je claims kunt doorschuiven naar het platform.

Van eigen naar maatschappij.
Iemand met een eigen auto moet zijn bekeuringen zelf betalen en zou om die reden kunnen overstappen naar een leaseauto.
Iemand die publiceert op een eigen site zou kunnen overstappen naar een platform om te voorkomen dat hij claims krijgt voor inbreuken.

Meer macht rechtenbeheerders
Een grote leasemaatschappij zal proberen om vooraf een bedrag af te spreken met de verkeerspolitie voor alle snelheidsovertredingen die gemaakt gaan worden. Snelheidscontroles worden daarmee in feite overbodig.
Grote platforms zullen contracten afsluiten met rechtenbeheerders als Buma Stemra en ANP. Je zult je als contentmaker moeten aansluiten bij zo'n partij wil je via de platforms geld kunnen verdienen met je materiaal.

Groot wint
Per auto heb je een snelheidsbegrenzer en een contract met de verkeerspolitie nodig. Hoe groter de leasemaatschappij hoe voordeliger dat is. (Alleen tot 3 jaar na start ben je als leasemaatschappij niet aansprakelijkheid voor snelheidsovertredingen).
Een platform heeft 3 jaar de tijd voordat ze aansprakelijk worden voor alle inbreuken op hun platform. Daarna zullen ze moeten investeren in een filter en contracten af moeten sluiten met rechtenbeheerders. Voor veel platforms is dat ondoenlijk.

Afname afpersing
Het enige voordeel is dat je betwistbare bekeuringen (bijvoorbeeld voor 1 km te hard rijden of het tienvoudige bedrag) kunt doorschuiven naar de leasemaatschappij. Die er een goede advocaat op zal zetten die meerdere van die betwistbare bekeuringen tegelijk afhandelt.
Claimbrieven van Permission Machine of Buma Stemra kun je doorsturen naar het platform. En reken maar niet dat je dan als fotograaf honderden euro's vangt voor een fotootje dat even in beeld is geweest op Facebook.

Brrr. Ik weet niet waar dit heen gaat. Een kaler internet dankzij filters. Meer macht voor de grote jongens. Als contentmaker je aan moeten sluiten bij een grote rechtenbeheerder wil je nog wat verdienen met je werk. Websites die plaatjes verwijderen of helemaal verdwijnen omdat ze de lasten van inbreuken, al dan niet gemaakt door gebruikers, niet kunnen dragen. Dat laatste gebeurt nu al, dankzij de copyrightmaffia...

Historiek verwijdert alle afbeeldingen
Website Extrasport.be is opgeheven