Beeld maken met AI

Het stond al tijden op mijn lijstje, een plaatje maken met Dall-E-2. Bij een eerdere poging ben ik afgehaakt omdat ik mijn telefoonnummer moest opgeven en ik alleen wilde rondsnuffelen. Nu had ik een concreet idee voor een plaatje doch waren de servers voortdurend overbelast. Ik ben uitgeweken naar Lexica.art (zonder telefoondrempel) en er ging een wereld voor me open!

  

Alle plaatjes die met de tool gemaakt zijn belanden in een doorzoekbare database en die plaatjes mag iedereen gebruiken*. Eerst maar eens kijken of er niet al bestaand beeld was van mijn idee. Dat was er niet en voor ik het wist was het een uur later... Links is de zoekopdracht: "Trump als een verliezer", het beeld is gecreëerd met "Trump on a bike". Rechts is de zoekopdracht "Chinese vrouw in sprookjeskleding", in de prompt-tekst daarvan stond het woord bikini én miniskirt.

Ik wilde een cartoon maken over de motie van Caroline van der Plas, dat de beschermstatus van de wolf niet heilig verklaard moet worden. Het beeld dat ik daar bij heb is Van der Plas als jager die een aan het kruis genagelde wolf doodschiet. De prompts:

  • Een wolf als Jezus aan het kruis genageld en een jager met een geweer, stijl Fiep Westendorp. 
  • Een wolf als Jezus aan het kruis genageld en een jager met een geweer, lijntekening.
  • Een wolf als Jezus aan het kruis genageld en een jager met een geweer.
  • Een wolf aan het kruis genageld en een jager met een geweer.
  • Een wolf als Jezus aan het kruis genageld.
  • Een wolf aan het kruis genageld.
  • Een heilige wolf.

Per prompt krijg je 4 afbeeldingen en ik heb hiermee 28 waardeloze plaatjes toegevoegd aan de database van Lexica.art.... en toen toch maar zelf een plaatje in elkaar geflanst. In minder dan de helft van de tijd waarmee ik het met AI probeerde.

Ik had ook nog een nieuw plaatje van een copyrighttrol nodig:

 

Met wat kleurtjes en €-tekens erbij leverde dat een bruikbaar plaatje op zodat ik elke 'recidief' een eigen plaatje kan geven.

Vooralsnog denk ik dat AI de mens als beeldmaker niet gaat vervangen. AI werkt prima om plaatjes te maken van woorden in hun letterlijke betekenis: Een trol met een fotocamera. Maar emoties, figuurlijke betekenis, humor etc. kan het niet in beeld brengen. AI moet gevoed en getraind worden, het krijgt taken, het bootst na, het baseert zich op bestaand materiaal. AI verzint, denkt en begrijpt niet, het heeft geen creativiteit.

Tel daarbij op dat met AI gemaakt beeld vaak nog storende onvolkomenheden heeft: Trol heeft 6 vingers, het rechteroor zit los, de overgang nek naar borst klopt niet. En dat je dan toch (veel) tijd kwijt bent aan nabewerking. 

Helaas, de verwachting dat ik makkelijk en snel mooie gedetailleerde beelden kan maken met AI is niet uitgekomen. Wel fijn dat ik na lange tijd weer eens een potlood vast heb gehad


*Over auteursrecht en AI heb ik een apart blog geschreven.