AI-plaatjes en het auteursrecht


Ik maakte plaatjes met Lexica.art en was benieuwd hoe het nu precies met de voorwaarden zit.

Ik bedien de tool, ik ben de maker, ik heb het auteursrecht. In ruil voor het gebruik van de tool krijgt Lexica een licentie om het beeld zonder mijn naam te vermenigvuldigen; de copyrights/kopieerrechten. Lexica publiceert het plaatje in een openbare, doorzoekbare database en iedereen mag het beeld op niet-commerciële basis gebruiken. Partijen met een betaald abonnement mogen het beeld commercieel gebruiken.

Om voor bescherming in aanmerking te komen moet de 'prompt' van het gecreëerde beeld voldoende origineel zijn. Dat is geen exacte wetenschap dus ga er voor de zekerheid maar vanuit dat op alle plaatjes in de Lexica-database auteursrecht zit.

Bestaande plaatjes mag je volgens de voorwaarden downloaden en op niet-commerciële basis publiceren. Zorg ervoor dat je dit vastlegt (bron, datum, voorwaarden) om gedonder in de toekomst te voorkomen. Let op dat het aan de rechter is of gebruik wel of niet commercieel is.

Met een abonnement mag je plaatjes commercieel gebruiken. Let op: in plaatjes kan een stijl of figuur voorkomen waar Lexica de rechten niet van heeft. Daarnaast dien je portret- en merkrechten te respecteren. Dus pas op met commercieel gebruik van plaatjes in een herkenbare stijl van een nog niet 70 jaar dood zijnde kunstenaar en plaatjes met bekende figuren als Mickey Mouse of het portret van Jack Sparrow. 

Bestaande plaatjes mag je niet verkopen of wijzigen. Daarvoor heb je toestemming van de maker nodig. De plaatjes zijn echter anoniem gepubliceerd.

Zelfgemaakte plaatjes mag je wél verkopen en wijzigen. Het is alleen lastig handhaven als een ander dat met jouw plaatjes doet. In wezen staan je plaatjes anoniem in het publieke domein. Het is zonder betaald account vrijwel onmogelijk om te bewijzen dat jij de 'prompt' ingevoerd hebt en de maker bent.
N.B. Er is een abonnement waarbij je creaties niet gepubliceerd worden en je dus alle rechten behoudt en wél kunt handhaven.

Ik bewerkte 2 zelfgemaakte plaatjes (om geroutineerde juristen mee te duiden) met een ander programma. De originelen mag iedereen publiceren, van de bewerkte versies heb ik de volledige rechten.

Alles op dit blog is en blijft gratis, al kost het meer tijd en frustratie dan me lief is. Ik verdiep me alweer vijf jaar in auteursrechtschendingen. Ik ben zelf geen jurist, maar juristen gebruiken mijn bevindingen in artikelen, processtukken, scripties en proefschriften.
Moreel gezien kan ik benadeelden, die in dit commerciële juridische circus vaak nergens terecht kunnen, niet in de kou laten staan.
Een kop koffie als steun wordt gewaardeerd.