Web 3.0, crypto, blockchain, token & NFT

Als beelddenker word ik soms horendol van alle nieuwe terminologie. Vaak zijn het overwaaiende hypes en laat ik het voor wat het is. Pas toen ik al schetsend ging visualiseren wat ze bedoelen met "Web 3.0" besefte ik dat crypto's, blockchain en NFT's blijvertjes zijn.

  • Crypto(munt): Code die vastlegt dat je de eigenaar bent van digitaal geld.
  • Token: Code waarmee je aantoont dat jij de eigenaar bent (identificatie) en een actie mag uitvoeren (autorisatie)
  • NFT: Code waarmee je aantoont dat je de eigenaar bent van een niet-uitwisselbaar digitaal item. Bijvoorbeeld een concertkaartje, een fotolicentie, een wapen in een game of een kunstwerk.
  • Blockchain: een wijze van vastleggen van data die onder andere gebruikt wordt voor tokens.
  • Exchange: plek waar je crypto's beheert en omwisselt. De bank voor crypto's.

Het web is niet tastbaar. Het is online, digitaal, virtueel... Pijlen voor fysieke producten en diensten heb ik daarom weggelaten in de schetsjes.

Web 1.0 statische html pagina's

Bij start bestond het aanbod op het web hoofdzakelijk uit simpele websites opgebouwd met statische html-pagina's. Reageren en digitale bestanden uitwisselen deed je via de mail. Betalen met euro's via de bank.


Web 2.0 platforms

Halverwege het eerste decennium van de 21e eeuw kwamen de platforms op. Aanbieders betalen met euro's voor zichtbaarheid op het platform. Aanbieders dragen een fee in euro's af over hun verkopen. Betalingen van gebruikers gaan met euro's via het platform. Gebruikers ontvangen niets voor hun bijdrage (reacties, promotie, reviews of content) aan het platform.

Platform-economie heeft stevige nadelen:

  • Macht van het platform door monopoliepositie. Hotels worden gedwongen zich aan te sluiten bij Booking, restaurants bij TakeAway, webwinkels bij Bol. Het platform bepaalt wat de gebruiker te zien krijgt. Aanbieders betalen voor zichtbaarheid.
  • Gebruikers betalen met hun data. Persoonsgegevens worden verhandeld en gebruikt om commerciële berichten te targeten.
  • Gebruikers worden niet betaald voor hun bijdragen aan het platform. Facebook en Pinterest zijn gebouwd op user generated content.  
  • Auteurs- en persoonlijkheidsrechten worden massaal geschonden. Aanbieders en gebruikers uploaden andermans werk ten behoeve van hun eigen populariteit op het platform.
  • Platforms schrapen ongevraagd en zonder te betalen content van uitgevers. Soms zelfs illegaal zoals Bloglovin.
  • Clickbait naar afgeschermde content. Content waar je voor moet betalen, waarvoor je een account moet aanmaken of waarvoor je gegevens moet afstaan.


Web 3.0 communities 

Aanbieder en gebruiker hebben rechtstreeks contact, wisselen rechtstreeks content en geld met elkaar uit. Je kunt aanbieder en gebruiker tegelijkertijd zijn. Zolang geld verdiend en uitgegeven wordt binnen de community zal de community groeien en versterkt worden. Er vloeit waarde weg uit de community als crypto's omgezet worden in euro's. Omgekeerd, als euro's omgezet worden in crypto's, komt er waarde bij.

Second Life is zo'n virtuele community met een eigen economie. Andere communities 3.0:

Yoo.rs
Opgericht als reclamevrij alternatief voor Facebook. Je verdient YP's voor je bijdragen. Je kunt YP's uitdelen aan anderen. De community modereert zichzelf. Grappig om te vermelden is dat ik er in aanraking mee kwam doordat mijn foto's er zonder toestemming waren gebruikt en ik een geïrriteerde mail naar de oprichter stuurde. Onze kennismaking resulteerde in dit artikel over een gegoogelde foto.
Mijn profiel vind je hier. Via deze link krijg ik YP's als je je aanmeldt. Ik ben er overigens niet echt actief. Dat ben ik op Facebook ook niet. Ik blog liever.


Presearch
Reclamevrije incognito zoekmachine waar je PRE's verdient door zoekopdrachten te plaatsen. Ik vind hem handig doordat ik direct een zoekopdracht elders kan plaatsen. Mocht je het eens willen uitproberen, gebruik dan deze link. Dan krijg je 25 PRE's als bonus en ik ook mocht je het blijven gebruiken.

Er zijn ook communities zonder eigen betaalmiddel en daardoor nog afhankelijk van euro's die van buiten de community moeten komen:

YouTube
Gebruikers kunnen gratis filmpjes uploaden, gebruikers kunnen gratis filmpjes kijken en dat wordt gefinancierd met advertenties. YouTube deelt de opbrengsten van de advertenties met de makers.
Met het betaalde YouTube-Premium kun je advertentievrij filmpjes kijken. Per view krijg je als maker van YouTube een klein bedrag. Het is vooralsnog geen succes, er zijn weinig betalende kijkers, minder dan 1% van inkomsten dochter komt via Premium.
Hoe mooi zou het zijn als alleen gesponsorde filmpjes gratis bekeken kunnen worden en dat gebruikers gewoon weer betalen voor ongesponsorde content? Net zoals vroeger in de bioscoop of videotheek? 

Twitter
Ik gebruik Twitter advertentievrij via Tweetdeck om het nieuws te volgen. Grootste ergernis is de clickbait naar afgeschermde content. Uitgevers en gebruikers delen linkjes naar interessante artikelen en die wil ik gelijk kunnen lezen als ik erop klik. Waarom geen rechtstreekse toegang regelen via Twitter? Met een beloning voor uitgever, de linkdeler en Twitter zelf? Daar wil ik best voor betalen, net zoals ik betaal voor een krant. Het lijkt me winwin.

Ik vind het machtig mooi te zien hoe internet zich ontwikkelt. Als maker begrijp ik nu mijn onbestemde weerzin tegen Facebook en Bol. Dat zij bepalen wat bezoekers te zien krijgen en dat ik als aanbieder moet betalen voor zichtbaarheid. Dat niet de kwaliteit van je product of content telt, maar hoeveel je wilt betalen voor de zichtbaarheid. Dáárom ben ik blijven bloggen en geen verkoper geworden bij Bol.


Deze post is tevens gepubliceerd op Yoo.rs. Mocht je willen reageren, dan kan dat daar...