Damage control van ANP

Er wordt nogal wat getwitterd over ANP en ANP wordt genoemd in meerdere artikelen:

"Kranten- en tijdschriftuitgevers betalen voor langdurig online gebruik aan fotopersbureaus als ANP en Getty voor professionele foto’s bedragen tussen € 5 en € 50 per foto (€ 50 is al heel veel)". Artikel AMI.
---
"Dit zegt mijns inziens niets over de door ANP geleden schade, dit terwijl juist van een professioneel fotobureau verwacht mag worden dat het in staat is om de hoogte van de gemiste licentievergoeding concreet te onderbouwen." Artikel AMI.
---
"Dat kost soms veel moeite. Zo kreeg voormalig journalist Ton Verlind, die een foto bij een blog plaatste op grond van citaatrecht, pas na veel ergernis en hulp van een advocaat gelijk van ANP. (Ja ja, het Persbureau.)" Artikel Blogacademie.
---
"Diverse blogs hebben het bijltje erbij neergegooid nadat ze door ANP voor duizenden euro’s zijn aangeslagen." Artikel Emerce.

Ik vermoed dat ANP daarom haar reputatie wat probeert op te poetsen met dit artikel van Yvonne van Osch. Mijn kanttekeningen hierbij:

Je mag mij en andere criticasters gerust spuugbakjes noemen. Maar anoniem zijn wij niet.

Dat zal mijn zaak wezen. Alleen had mijn destijds 9-jarige dochter de foto zelf gevonden en ging het werkstuk niet over de bio-industrie maar over haar eigen kippen. Gek dat Van Osch het zo opschrijft. Zou ze het bewuste stukje niet gelezen hebben terwijl ze wel weet dat ik dat blog "kletsblog" noem?

Typisch dat het antwoord op de vraag die ik al aan vele fotografen heb gesteld hier tussen aanhalingstekens staat. Was het zo moeilijk voor Van Osch om dat even te checken bij haar opdrachtgever?

Niet vergelijkbaar. Van een schilderij is er maar één. Als je dat wegneemt rest er bij het museum een kale muur. Ze suggereren hier diefstal. Maar je mag onder citaatrecht gerust een foto publiceren. Sterker, voor niet commercieel gebruik heeft ANP zelfs een heel archief beschikbaar gesteld.


Een eind maken aan auteursrecht-trollen? Zodat de fotograaf die echt wat te claimen heeft dat kan oplossen zonder een jurist in te schakelen? Teken en verspreid de petitie!

Mijn eindeloze reeks artikelen over fotoclaims met een kleine bijdrage sponsoren? Klik hier.
Een onredelijke sommatiebrief gekregen en juridische hulp nodig? Klik hier.