SEO score naar 99

Bij de overstap naar nieuwe software was de SEO-score van mijn webwinkel weggezakt. Ik had 100! Na wat gesleutel zit ik nu weer op 99 bij Lighthouse.

Tijdens mijn studie (lang gelee, voor het digitale tijdperk) leerde ik bedieningspanelen ontwerpen. In feite pas ik nog steeds dezelfde principes toe. Ik zie linkjes als knopjes en die moeten op het kleinste scherm zonder muis goed werken. Mobile first. Mijn regels:
 • Groot genoeg. Vaak zijn knopjes te klein en daardoor niet goed bedienbaar met de vingers.
 • Zichtbaar genoeg. Er moet voldoende contrast zijn.
 • Herkenbaar genoeg. Zonder mouse-over moet duidelijk zijn waar je op kunt klikken. 
 • Functioneel. Knopjes die niet werken (bijvoorbeeld een dode link) en knopjes die niemand gebruikt kun je beter weg laten.
 • Doel duidelijk. Woorden zijn meestal duidelijker dan symbolen. Niet elke gebruiker weet dat "de hamburger" MENU betekent. 
 • Geen overbodige knopjes. Een knop "terug naar vorige pagina" zit al in iedere browser. 
 • Geen dubbele knopjes. Beter één grote knop dan twee kleintjes. Het doet mij pijn in de ogen als ik webwinkels zie die merken er dubbel, als categorie en als filter, in hebben staan.
 • Zo min mogelijk wegsurf-knopjes. Externe linkjes zijn niet verboden maar je wilt de Googlebot (en de bezoeker!) zo lang mogelijk op je eigen website houden. Tenzij je liever je sociale mediakanalen promoot.
 • Geen uitklapmenu's. Daar heb je een muis voor nodig én die vallen over content heen.

Ik krijg nog een strafpuntje omdat:
 • De categorie-knopjes op de mobiel niet voldoende contrast zouden hebben. Op de desktop met de mouse-over hebben ze dat wel.
 • Het knopje om te zoeken en het winkelmandje te klein zijn.
Ik ga daar niets meer aan doen. Ik gebruik een zeer betaalbare SAAS en kan niet overal bij. TheShopBuilders heeft voor mij al letters groter gezet, woorden als "beschrijving" weggehaald en deze overbodige knoppen verwijderd:
 • broodkruimels (dubbel, bezoeker kan beter op de categorie klikken)
 • paginatie (niet nodig, een bezoeker moet zijn taak (scrollen) onderbreken om te klikken, liever heb ik dat ie doorscrollt)
 • winkelwagen in tekstvorm (dubbel, er is al een mandje)
 • verfijnd zoeken (ik heb liever dat ze de trefwoorden op de home gebruiken)
 • sorteren (niet functioneel voor mijn assortiment)
 • weergave in blokken of regels (dat is aan de ontwerper, daar moet je de bezoeker geen keuze in geven)
Ik zal een opmerkelijke (lastige) klant voor ze wezen. Zelf vind ik, als ervaren winkelSAASgebruiker, het onbegrijpelijk hoe complex webwinkels in de loop der jaren geworden zijn. In plaats van een bouwpakket krijg je een ingerichte webwinkel waar je toeters en bellen moet verwijderen.

N.B. de kop en het plaatje zijn lokkertjes. Iedereen heeft het altijd maar over SEO. Maar je moet niet optimaliseren voor zoekmachines, je moet optimaliseren voor bezoekers dan volgt Google vanzelf.