Ga terug naar waar je vandaan komt!

Alweer even geleden werd mij toegesnauwd;
"Vuile rooie, ga terug naar waar je vandaan komt!"
Ik had mijn kleine aftandse bestelautootje geparkeerd op een plaats waar een autohandelaar placht zijn glimmende auto's uit te stallen. Ik was als allochtone Limburger (met henna-haar) nog niet echt ingeburgerd in Rotterdam destijds. Dus toen de autohandelaar dreigend zei dat ik mijn auto ergens anders moest parkeren antwoordde ik met zachte G;
"Maar dit is een openbare weg meneer Kanariepiet!"
Doelend op zijn knalgele smokingjasje.

Ga terug
Het is niet echt aardig om een bezoeker op je website terug te sturen naar waar ie vandaan komt. Toch zie je overal teksten als "terug naar vorige pagina". Ik ben er geen fan van:
  • Elke browser heeft een terugknop die iedereen tegenwoordig wel weet te vinden. Waarom zou je op elke pagina dan nog zo'n zelfde functie opnemen? Het vertraagt je website en het doorgronden (leereffect) van je website kost meer tijd.
  • Je moet je richten op waar de bezoeker naar toe wilt, niet naar waar hij vandaan komt. In een offline winkel stuur je iemand toch ook niet terug naar het rek waar hij net gekeken heeft als hij vraagt of je nog een leuk kadootje weet?
  • Vanuit SEO-oogpunt voegt het niets toe. Het is geen permanente link maar een variabele, de link is afhankelijk van waar de bezoeker vandaan komt. En het is een "lege" tekst met veel concurrentie. Hooguit gaat je website beter scoren met het woord "terug" of "vorige".
  • Soms wordt het misbruikt om mensen langer vast te houden. Dan wordt de bezoeker i.p.v. terug naar Google naar de homepage geleid.

Broodkruimel
SEO-technisch beter en gebruiksvriendelijker is de zogenoemde broodkruimel. Je geeft het pad aan dat de bezoeker gevolgd heeft om op die pagina te komen. In mijn webwinkel zou de broodkruimel van deze heksenjurk er zo uit kunnen zien:
Home -> verkleedwinkel -> verkleedjurken -> heksenjurk
Maar van zo'n broodkruimel ben ik ook al geen fan:
  • Welk pad moet je weergeven als een bezoeker vanuit Google rechtstreeks op de heksenjurk belandt? De heksenjurk staat behalve in de rubriek verkleedjurken ook in de rubriek Halloween en heks-tovenaar.
  • Op het moment dat een artikel in meerdere rubrieken staat heb je wederom een variabele link en geen, door Google geprefereerde, permanente link.
  • Je biedt alleen dezelfde weg terug aan. Een klant die de heksenjurk koopt en daarna op zoek wilt naar een Halloweenpak voor zijn zoon laat je terugkeren naar verkleedjurken.

Niets
Momenteel bied ik de bezoeker op productpagina-niveau niets aan. Geen ga terug en geen broodkruimel. De bezoeker wordt op deze manier gedwongen om gebruik te maken van de vaste navigatie die terugkomt op elke pagina. Hij kan daar zien waar hij zich bevindt en terugkeren naar dezelfde overzichtspagina door op het vetgedrukte woord te klikken of de terugknop van de browser te gebruiken. Of hij kan vanuit de vaste navigatie een andere (overzichts)pagina kiezen.
Een groot nadeel hieraan is dat je de bezoeker, nadat hij ergens geland is, niet helpt met navigeren oftewel beperkt in zijn keuze. Hij moet steeds een keuze maken uit alle opties.

Labelnavigatie
Labels zijn woorden die je aan een artikel vastplakt. Liefst trefwoorden, woorden waarmee men zoekt en navigeert op jouw website. In mijn geval de rubrieken waarin ik een product zet. De heksenjurk staat in de rubriek verkleedjurken, heks-tovenaar en Halloween. Dat zijn dan ook de permanente linken die ik graag zou willen weergeven op de productpagina van de heksenjurk. Zodat ik de bezoeker naar een bij de heksenjurk passende rubriek kan leiden.
Dat had ik in mijn vorige winkel*, dit stond bij het kabouterjurkje:
Het aanbieden van links naar de rubrieken waarin een product staat is niet alleen prettig voor de bezoeker. Het is ook goed voor de interne linkbuilding. Iedere productpagina krijgt meerdere permanente linken, met de juiste ankerteksten, naar de overzichtpagina's.

Gele kanariepietpakjes heb ik helaas nooit uitgewerkt en opgenomen in mijn assortiment. Wel een rood lieveheersbeestjespak. Kom eens vrijblijvend kijken in de verkleedwinkel. Ik beloof dat ik je niet terug zal sturen naar dit artikel, tenzij je de terugknop van je browser gebruikt.

* Niet dat de vorige winkelhost dat wèl aanbood. Het was er handmatig in gezet waardoor de webwinkel onbeheerbaar werd. Bij mijn huidige winkelhost kan ik niet meer bij de code van de productpagina's helaas. Ik kan het dus niet inbouwen. Ik zie aan de statistieken dat het woord "Halloween" een stuk minder scoort........ De aanleiding voor deze post!