Mouseover

Mouseover; iets dat optreedt als je ergens met je muis overheen gaat. Het pijltje dat in een handje verandert als je met je muis over iets aanklikbaars gaat. Het oplichten van een banner. Het veranderen van kleur van een tekstlink.
Een mouseover kan meer dan het accentueren van een link: Uitklappen van een menuutje. Verborgen tekst achter een foto laten zien. Inzoomen op details als je met je muis over een foto beweegt. Of als zo prachtig op mijn eigen productpagina's, het wisselen van de groot weergegeven foto als je over de kleine fotootjes beweegt.

Touchscreens
Tablets en smartphones werken met touchscreens. Een mouseover werkt daar niet. Voor het accentueren van een link niet zo erg, want ze blijven klikbaar. Je moet alleen zorgen dat de links als dusdanig herkenbaar zijn. Zo herkenbaar dat het handje overbodig wordt.
Functies als inzoomen en menuutjes laten uitklappen via de mouseover werken niet op touchscreens. Als je geen aparte mobiele versie van je website hebt of wilt, zul je dit anders moeten oplossen.

De muis
Als ik Windows 8 zie. Als ik de toename zie van het surfen op tablets en smartphones. Als ik zie hoe vaak mensen zich tegenwoordig vergissen bij gewone schermen en erop gaan wrijven met hun wijsvinger. Dan denk ik dat  de muis gaat verdwijnen.
Niet helemaal. Maar wel bij het surfen. Bij andere activiteiten op de computer zal de muis onmisbaar blijven. Want o, wat is  iets vastpakken/selecteren en dan slepen, kopiĆ«ren, verwijderen etc. handig. Dat mis ik echt op de iPad.

Ik heb het al eens eerder opgemerkt, liever geen aparte versie van je site voor mobiele weergave. Dan moet je 2 sites onderhouden. Dat is 2x zoveel werk. Dan verdeel je de bezoekers en de pagerank. Bezoekers die beide versies bezoeken hebben 2x aanleertijd. De herkenbaarheid vermindert.

  • De muis wordt steeds minder gebruikt bij het surfen.
  • De mouseover mag daarom geen (onmisbare) functie meer hebben.
  • Links moeten dusdanig herkenbaar zijn dat het handje overbodig wordt.